Το Φαινόμενο Myrkur στην Αθήνα

Αν νομίζουμε ότι στη μουσική έχουν παιχτεί όλα και ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για κάτι καινούριο ηχητικά, τότε σίγουρα οι Myrkur θα μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το παραπάνω «δόγμα».
Διαβάστηκε φορες
Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα μεγάλη ιδέα για το τι «εστί» Myrkur. Μέχρι πρότινος τους ήξερα μόνο ως όνομα, καθώς έβλεπα το λογότυπό τους να φιγουράρει σε line-up διάφορων μεγάλων φεστιβάλ. Δεν είχα μπει ποτέ στον κόπο να ψάξω κάτι γι αυτούς και να ακούσω. Ωστόσο μόλις έμαθα ότι θα έρθουν στη χώρα μας για συναυλία θεώρησα πολύ καλή ευκαιρία να μάθω περισσότερα για εκείνους και να έρθω σε επαφή με τη μουσική τους.

Γρήγορα κατάλαβα ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα που με μόλις δύο δίσκους στις αποσκευές του, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δικό του προσωπικό χαρακτήρα, κάτι που κατά τη γνώμη μου αποτελεί και την ουσία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μια «παγανιστική γιορτή» μου έρχεται στο μυαλό, καθώς ακούω τη μουσική τους. Έντονα folk στοιχεία που σε μεταφέρουν σε έναν κόσμο γεμάτο ξωτικά του δάσους και αιθέριες μελωδίες που μπλέκονται τόσο αρμονικά με σκοτεινά black metal στοιχεία δίνοντάς τους μια εντελώς ξεχωριστή υπόσταση.


Το 2014 η Δανή Amalie Bruun δημιούργησε το σχήμα και υπέγραψε με την Relapse Records και το Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο EP στο όποιο η ίδια κάνει τα φωνητικά και παίζει όλα τα όργανα, πλην των τυμπάνων, τα οποία ανέλαβε ο φίλος της Rex Myrnur. Η ίδια έκανε και όλη την παραγωγή του EP αυτού. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο album με τίτλο "Μ", στο οποίο  συμμετείχε και ο Teloch από τους Mayhem-Nidingr και ο Øyvind Myrvoll από τους Nidingr και Dodheimsgard στα τύμπανα.

Αφού προηγήθηκε ένα live album το 2016, η Amelie Bruun επανέρχεται  με την δεύτερη επίσημη κυκλοφορία των Myrkur με τίτλο "Mareridt". Ένας δίσκος που κινείται σχεδόν στο ίδιο ύφος ίσως με λίγο μεγαλύτερες εντάσεις και αντιθέσεις στα μουσικά του παντρέματα. Τα αιθέρια φωνητικά και οι folk μελωδίες των ξωτικών του δάσους εναλλάσσονται με ακραία brutal φωνητικά και οι στιγμές που αυτά τα δυο στοιχεία ανακατευονται με μαεστρία, μεταφέρουν τον ακροατή σε έναν μαγικό και  έντονα εικονοπλαστικό κόσμο.


Ναι η μουσική προχωράει και εξελίσσεται. Προφανώς και δεν υπάρχει παρθενογένεση ούτε οι Myrkur ανακάλυψαν τον «τροχό». Έρχονται όμως να μας δείξουν ότι ο «τροχός» έχει και άλλες οπτικές γωνίες και χρήσεις. Είναι ένα σχήμα που τολμά το διαφορετικό. Αν νομίζουμε ότι στη μουσική έχουν παιχτεί όλα και ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για κάτι καινούριο ηχητικά, τότε σίγουρα οι Myrkur (και άλλες μπάντες φυσικά) θα μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το παραπάνω «δόγμα».

Νομίζω ότι είναι ένα σχήμα που με βεβαιότητα αξίζει από κάθε άποψη να δούμε ζωντανά, καθώς οι ζωντανές τους εμφανίσεις μας μεταφέρουν στο έπακρο τον λυρισμό και την ενέργεια των δίσκων τους.

Η συναυλία τους θα γίνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στο Fuzz  στις 21.00
και οι τιμές των εισιτηρίων είναι:

early bird:€23
προπώληση: €26
ταμείο: €29

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα