Muse

Πιάσε 10: Muse

 Με την φρέσκια κυκλοφορία του “Simulation Theory”, καταπιανόμαστε με τους Muse και θυμόμαστε μερικά στιγμιότυπα της μακράς –πλέον– πορείας τους.
Διαβάστηκε φορες
Στη στήλη «Πιάσε 10» μετράμε 10 τραγούδια ενός σημαντικού καλλιτέχνη ή συγκροτήματος μαζί με έναν απολογισμό της καριέρας του - της έως σήμερα καριέρας του, καθώς δε στοχεύουμε να ετοιμάζουμε μόνο επικήδειους. Σήμερα οι Βρετανοί Muse με αφορμή την κυκλοφορία του όγδοου στούντιο δίσκου τους με τίτλο "Simulation Theory".

Όταν ο  Μatthew Bellamy (φωνητικά, κιθάρα, πιάνο), o Christopher Wolstenholme (μπάσο, φωνητικά, πλήκτρα, κιθάρα, φυσαρμόνικα) και o Dominic Howard (ντραμς, συνθεσάιζερ) το 1994 δημιούργησαν τους Muse, φαντάζονταν άραγε, ότι θα γίνουν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της alternative rock σκηνής;

 Με την φρέσκια κυκλοφορία των Muse, “Simulation Theory”, το σημερινό «Πιάσε 10» θα καταπιαστεί μαζί τους και θα θυμηθεί μερικά στιγμιότυπα της μακράς –πλέον– πορείας τους.

Κάπου στο 1999 και μετά το πολύ επιτυχημένο τους “Muscle Museum EP”, οι Muse βρέθηκαν στον δρόμο του John Leckie, παραγωγός των The Stone Roses στο εμβληματικό, ομώνυμο ντεμπούτο τους και των Radiohead στο The Bends. Μαζί δημιούργησαν το debut album της μπάντας Showbiz. Το Muscle Museum και το Sunburn δεν λείπουν από την λίστα μας

Η απογείωση της καριέρας τους ήρθε με το δεύτερο album τους, Origin Of Symmetry, με έναν εξαιρετικό, progressive ήχο. Riffs, όπως αυτά του “Plug In Baby“ ή του “Citizen Erased” και εξελίξεις τραγουδιών, όπως στο “Space Dementia” δεν γράφονται κάθε μέρα. Παρακαταθήκη μας άφησαν και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες διασκευές που έχουν εκτελεστεί, αυτή του “Feeling Good” του Cy Grant, το οποίο έχουμε «πιάσει» παρακάτω.

(Fun Fact: Το 2003 το συγκρότημα μήνυσε την Nestlé, επειδή χρησιμοποίησε τη διασκευή τους στο “Feeling Good” χωρίς άδεια. Το συγκρότημα δώρισε χρήματα από την αποζημίωση στη διεθνή συνομοσπονδία κατά της φτώχειας, Oxfam.)

Muse 2001

Η συνέχεια με το “Absolution” βρίσκει την μπάντα να εξελίσσει και άλλο τον ήχο της. Ο Bellamy επιδεικνύει πολλές φορές στη διάρκεια του δίσκου την βιρτουοζιτέ του στο πιάνο και την κιθάρα. Τα κομμάτια που θα συναντήσουμε στον δίσκο έχουν ένα σκοπό και αν κάτι χαρακτηρίζει το “Absolution”, αυτό είναι η συνεκτικότητά του. Η καινοτομία -αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι- του δίσκου τους είναι το «μπέρδεμα» του κλασικού ήχου με το φουτουριστικό prog που πρέσβευαν οι Muse. Σημαντικό επίσης είναι πως σε αυτό τον δίσκο άρχισε να μειώνεται η συζήτηση που έκανε το μουσικόφιλο κοινό για την ομοιότητα τους με τους Radiohead.

Στο “Black Holes and Revelations” και εν έτει 2006, οι Muse κάνουν μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές τους επιτυχίες. Τραγούδια, όπως το “Starlight”, “Supermassive Black Hole” και “Knights Of Cydonia” θα τα αναφέραμε ως μερικά από «τα κλασικά τους» και σπάνια λείπουν από τις setlist στα live τους. Στο εν λόγω album οι Muse δείχνουν έντονα το ενδιαφέρον τους για θέματα επιστημονικής φαντασίας, κάτι που τους απασχολεί έντονα μέχρι σήμερα και καταπιάνονται με αυτό και στο φετινό τους δίσκο “Simulation Theory”.

Στο ξεκίνημα της τρέχουσας δεκαετίας η μουσική βιομηχανία είχε ρίξει το βάρος της σε είδη όπως η pop και η dubstep άνθιζε. Οι Muse δείχνουν στο “The 2nd Law” να επιτάσσονται στις ηχητικές «ανάγκες» της εποχής και τρία χρόνια αργότερα, το 2015, στο “Drones” η προσπάθεια για επιστροφή στις alt rock ρίζες μοιάζει με μια μισοτελειωμένη δουλειά, για κοινό και κριτικούς.

Muse 2017, Photo by Jeff Forney

Στα περισσότερα από 20 χρόνια της πορείας τους η αισθητική των «Μουσών» αδιαμφισβήτητα λειτουργεί σαν ένας ζωντανός οργανισμός, συνεχώς εξελίσσεται και συνεχώς προσπαθεί να προλάβει ή να προβλέψει το μέλλον. Με αυτό στο μυαλό, οι Muse έφτασαν στο φετινό “Simulation Theory”. 

Ήδη τα τελευταία χρόνια η μουσική τους πορεία έχει διχάσει τους fans. Ακούγοντας και την τελευταία τους κυκλοφορία είναι σχεδόν βέβαιο πως το ίδιο θα γίνει και με αυτή. Μακριά από τις ρίζες τους για άλλη μια χρονιά, αλλά χωρίς να χάνουν την μουσική τους ταυτότητα μας παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον και φέτος είναι οι ζωντανές εμφανίσεις τους. Μια από τις καλύτερες live μπάντες, με μεγάλες παραγωγές, μετά την επιτυχία του “Drones Tour”, τι θα σκαρφιστεί για το φετινό tour; 

Μπορείτε να ακούσετε το νέο “Simulation Theory” εδώ.

Τα 10 τραγούδια τους που ξεχωρίσαμε:

1. Supermassive Black Hole (από τον δίσκο "Black Holes and Revelations" του 2006)
2. Muscle Museum (από τον δίσκο "Showbiz" του 1999)
3. Uprising (από τον δίσκο "The Resistance" του 2009)
4. Time Is Running Out (από τον δίσκο "Absolution" του 2003)
5. Hysteria (από τον δίσκο "Absolution" του 2003)
6. Starlight (από τον δίσκο "Black Holes and Revelations" του 2006)
7. Feeling Good (από τον δίσκο "Origin Of Symmetry" του 2001)
8. Resistance (από τον δίσκο "The Resistance" του 2009)
9. Knights Of Cydonia (από τον δίσκο "Black Holes and Revelations" του 2006)
10. Sunburn (από τον δίσκο "Showbiz" του 1999)

Δισκογραφία:

Showbiz (1999)
Origin of Symmetry (2001)
Absolution (2003)
Black Holes and Revelations (2006)
The Resistance (2009)
The 2nd Law (2012)
Drones (2015)
Simulation Theory (2018)

Βραβεία:

Οι Muse ήταν υποψήφιοι για πάνω από 130 βραβεία και έχουν κερδίσει τα 48. Ανάμεσά τους: 2 Grammy Awards, 2 Brit Awards, 18 NME Awards, 5 MTV Europe Music Awards και πολλά άλλα.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα