Observable_universe_logarithmic_illustration

Whatever makes us happy on a Sunday morning: Ο συμπαντικός συντάκτης

Η κβαντομηχανική, τα νέφη πιθανοτήτων και η ψευδοεπιστήμη μπλέκονται σε μια ιστορία για παράλληλα σύμπαντα.
Διαβάστηκε φορες
Αναντίρρητα ζούμε σε συγκλονιστικά ενδιαφέροντες καιρούς όσον αφορά την αντίληψή μας περί του σύμπαντος, περί του κόσμου στον οποίο ζούμε. Μετά από αιώνες προκαταλήψεων, προφητών, και αποκρυφισμού, η επιστημονική κοινότητα διαθέτει περισσότερη ελευθερία από ποτέ για να στοχαστεί και να αναζητήσει απαντήσεις στα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα ερωτήματα. Δεν είμαι αιθεροβάμων να πιστεύω ότι θα αγγίξουμε την απόλυτη γνώση, όχι στη διάρκεια της ζωής μου, ούτε καν στη διάρκεια ζωής του ανθρώπινου είδους. Και τι σημασία έχει; Η διαδρομή προς τη γνώση είναι τόσο συναρπαστική.

Η τέχνη και δη η λογοτεχνία έχει πολλάκις αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για την επιστήμη. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που μάλλον δυστοπικές εκφάνσεις του παρόντος μας προβλέφθηκαν από ανήσυχα πνεύματα (π.χ. Aldous Huxley, George Orwell). Από την άλλη, ιδέες συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας όπως οι Isaac Asimov και Arthur C. Clarke καλλιέργησαν τη φαντασία των αναγνωστών, ενώ τηλεοπτικές σειρές όπως το "Star Trek" μετέφεραν πολλές ιδέες από το χαρτί στην ποπ κουλτούρα κι από εκεί στα επιστημονικά εργαστήρια.

Η θεωρία της κβαντομηχανικής θεμελιώθηκε τον περασμένο αιώνα και βασίστηκε κυρίως στις εργασίες των Erwin Schrödinger, Max Planck, Albert Einstein και Werner Heisenberg, για να αναφέρω ορισμένα μόνο από τα γνωστότερα ονόματα επιστημόνων που έβαλαν το λιθαράκι τους. Η κβαντομηχανική περιγράφει τον μικρόκοσμο και αντιβαίνει τις παρατηρήσεις μας σε μακροσκοπικό επίπεδο. Ο Αμερικάνος θεωρητικός φυσικός Richard Feynman, ένας από τους πρεσβευτές της εκλαϊκευμένης επιστήμης, είχε αναφέρει σχετικά: «Αν νομίζεις ότι καταλαβαίνεις την κβαντομηχανική, δεν καταλαβαίνεις την κβαντομηχανική».

Απ' όσα (δεν) έχω καταλάβει, σύμφωνα με την κβαντομηχανική δεν είμαστε παρά νέφη πιθανοτήτων. Στον μακρόκοσμο που αντιλαμβανόμαστε τα νέφη αυτά πιθανοτήτων συγκλίνουν στην παρουσία ή απουσία μας σε κάποιον συγκεκριμένο τόπο κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στον μικρόκοσμο, από την άλλη, επικρατεί μια αβεβαιότητα. Στοιχειώδη σωματίδια μπορούν να βρίσκονται σε περισσότερα από ένα σημείο ταυτόχρονα. Κι αυτό το συμπέρασμα παραμένει ανοιχτό σε πληθώρα συμπερασμάτων και εικασιών. Ένα από τα πιο ελκυστικά σενάρια είναι η υπόθεση του παράλληλου σύμπαντος, ή ακριβέστερα η υπόθεση ότι υπάρχουν άπειρα παράλληλα σύμπαντα (multiverse). Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία στο έργο του Άγγλου συγγραφέα Michael Moorcock.

Εν ολίγοις, η υπόθεση αναφέρει ότι υπάρχουν άπειρα σύμπαντα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Σε αυτά τα σύμπαντα εκτυλίσσονται παραλλαγές της πραγματικότητάς μας σε αυτό το σύμπαν. Υπάρχει τουλάχιστον ένα σύμπαν στο οποίο καθένα από τα παρακάτω τραγούδια είναι το αγαπημένο μου. Για την ακρίβεια, υπάρχει τουλάχιστον ένα σύμπαν στο οποίο καθένα από τα τραγούδια που έχουν γραφτεί και θα γραφτούν είναι το αγαπημένο μου. Προχωρώντας με άγνοια κινδύνου, υπάρχει τουλάχιστον ένα σύμπαν στο οποίο εσύ έχεις γράψει το συγκεκριμένο άρθρο, εγώ το διάβασα και γούσταρα με τις επιλογές σου. Και σε ευχαριστώ πολύ για αυτό!



Τα τραγούδια

1. Queen - Killer Queen
2. R.E.M. - What's The Frequency, Kenneth?
3. Balthazar - Wrong Vibration
4. Andrew Bird - Sisyphus
5. A Tribe Called Quest - We The People
6. Royal Deluxe - I'm A Wanted Man
7. Jungle - Casio
8. Jordan Max - Hell
9. Arcade Fire - Creature Comfort
10. Dunkelbunt - Cinnamon Girl (Club Edit)
11. Caravan Palace - Miracle
12. LSD - Thunderclouds
13. Cayetano - Fairy Tales
14. Sweet Harmony - The Beloved
15. Belle & Sebastian - Heaven in the Afternoon
16. Janie Jones & The Lash - House of The Ju Ju Queen
17. The Mamas & the Papas - I Call Your Name
18. The Chiffons - He's So Fine
19. Dramatics - Whatcha See is Whatcha Get
20. KC & The Sunshine Band - Give It Up

Όσο ελκυστική ή μη κι αν βρίσκετε την κβαντομηχανική, δεν πρόκειται παρά για μια θεωρία, επιστημονική μεν, θεωρία δε. Παράλληλα με τις επιστημονικές έρευνες και τις φιλοσοφικές συζητήσεις, υπάρχει και η ψευδοεπιστήμη. Εκπορεύεται από εμπόρους ελπίδας, ψευδοπροφήτες, κομπογιαννίτες, τσαρλατάνους, αγύρτες κι άλλα παράσιτα που προσπαθούν να περάσουν προσωπικές τους ιδέες και αντιλήψεις, μη αποδεδειγμένες μεταφυσικές, υπερφυσικές και ... παραφυσικές θεωρίες υπό τον μανδύα της επιστημονικότητας. Η επιστήμη βασίζεται σε επιστημονικά αποτελέσματα για να καταλήξει στην αλήθεια. Στην πορεία συχνά ανατρέπονται θεωρίες ετών ή ακόμα και αιώνων. Το μεγαλύτερο ανομολόγητο όνειρο των περισσότερων επιστημόνων δεν είναι να συγκροτήσουν μια νέα θεωρία (το μόνο εύκολο), αλλά να αποδείξουν ότι κάποια υπάρχουσα θεωρία είναι λανθασμένη.

Η ψευδοεπιστήμη συχνά είναι συγκαλυμμένη και μπορεί ακόμα και να προάγεται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ο τίτλος του σημερινού άρθρου εμπνέεται από το πιο πρόσφατο κρούσμα ψευδοεπιστήμης στην Ελλάδα, το οποίο μάλιστα είναι άκρως επικίνδυνο καθώς φέρει τη σφραγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Δείτε/ακούστε τον The Mad Sc1ent1st να το αποδομεί και διαβάστε σχετικά εδώ.

* Στο εξώφυλλο αναπαράσταση του παρατηρήσιμου σύμπαντος από τη Γη. Στο κέντρο βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα και στην άκρη η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (cosmic microwave radiation). Πηγή: commons wikimedia

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα