Eurovision 2019 two faces

Eurovision 2019: Να αποσυρθεί η Κατερίνα Ντούσκα στηρίζοντας το καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ;

Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο καλούν τους συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό να αποσυρθούν. Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ένα πολυσύνθετο ζήτημα με ένα «ναι» ή ένα «όχι».
Διαβάστηκε φορες
Μετά τη νίκη της Ισραηλινής Netta Barzilai το 2018 στη Λισαβόνα, είχε ανακοινωθεί ότι η Eurovision 2019 θα διοργανωνόταν στην Ιερουσαλήμ. Πολλοί είχαν τότε είχαν συνδέσει την ανακοίνωση με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στα τέλη του 2017. Για να συνοψίσουμε τη σύνθετη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη έχουν ανακηρύξει πρωτεύουσά τους την Ιερουσαλήμ. Η ανακήρυξη της Παλαιστίνης έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η πόλη βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινή κατοχή. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει την ένταξή της στο ισραηλινό κράτος. Τελικώς η Ιερουσαλήμ απορρίφθηκε για τη διοργάνωση της Eurovision, η οποία μεταφέρθηκε στο Τελ Αβίβ.

Τα καλέσματα για μποϊκοτάζ της Eurovision του Ισραήλ ξεκίνησαν ήδη από το 2018. Τον περασμένο Σεπτέμβριο καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο κατήγγειλαν τις χρόνιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ. Το διεθνές κίνηµα BDS καλεί σε μόνιμο καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και χαρακτηρίζει τη διοργάνωση της Eurovision ως προσπάθεια να εξωραϊστεί το σύγχρονο καθεστώς απαρτχάιντ. H ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα υποστηρίζει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον φετινό διαγωνισμό για να δείξει «το καλό του πρόσωπο» και να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων. Πιο πρόσφατα, Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες σε επιστολή τους προς τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αποκάλυψαν ότι το συνεδριακό κέντρο στο οποίο θα φιλοξενηθεί η Eurovision είναι χτισμένο πάνω από το παλαιστινιακό χωριό al-Shaykh Muwannis στο οποίο είχαν γίνει εθνοτικές εκκαθαρίσεις. Ισραηλινοί καλλιτέχνες προσυπέγραψαν την επιστολή, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να σιωπούν όταν οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί τους υποφέρουν από τη φίμωση, την εξαθλίωση και τη βία.

Στη Eurovision του Ισραήλ αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα η Κατερίνα Ντούσκα με το τραγούδι "Better Love", που γράφτηκε σε συνεργασία με τον Leon of Athens και τον David Sneddon. Είναι μια από τις λίγες χρονιές που στέλνουμε ένα πραγματικά καλό τραγούδι, αν και δυστυχώς με την υφιστάμενη διαδικασία ψηφοφορίας δεν ψηφίζεται πάντα το καλύτερο τραγούδι.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, θέτουμε το ερώτημα αν πρέπει να αποσυρθεί η Κατερίνα Ντούσκα από την Eurovision στηρίζοντας το καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ, όσο και αν τόσο πολυσύνθετα ζητήματα σπανίως μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Eurovision 2019 Israel apartheid

Την άποψη ότι η Κατερίνα Ντούσκα πρέπει να αποσυρθεί από την Eurovision υποστηρίζει ο Ορέστης Καζασίδης

Πιστεύω ότι η Κατερίνα δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία, για λόγους που δεν περιορίζονται στο καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Ας υποθέσουμε ότι δεν το γνώριζε και πιστεύει στη δύναμη της μουσικής και στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των λαών. Πλέον έχουν πυκνώσει τα καλέσματα από καλλιτέχνες και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για μποϊκοτάζ της φετινής διοργάνωσης. Όλο και κάποια δημοσίευση θα είδε, όλο και κάτι θα διάβασε για τους στόχους της κίνησης, όλο και κάποια άποψη θα διαμόρφωσε. Σε μια αντίστοιχη συγκυρία ο Thom Yorke σχεδόν αγρίεψε. Είναι κι αυτή μια αντίδραση. Άλλη αντίδραση είναι η σιωπή και η όποια συνενοχή μπορεί να κρύβει.

Πιστεύω σε μια μουσική δυνατή που χτίζει γέφυρες φιλίας, συνεννόησης και αλληλεγγύης. Όμως η Eurovision δεν προάγει αυτή τη μουσική. Είναι πρωτίστως ένα φαντασμαγορικό σόου που προβάλλει τη μουσική της μαζοποίησης, ενώ η ψηφοφορία συχνά αποκαλύπτει εθνικιστικές αγκυλώσεις. Η φετινή διοργάνωση δεν προορίζεται για τον λαό του Ισραήλ, όπως αποδεικνύεται από τις τιμές των εισιτηρίων (το φθηνότερο εισιτήριο αντιστοιχεί στο 19% του κατώτατου μισθού της χώρας, για σύγκριση στη διοργάνωση της Αθήνας ήταν 1.5% και πέρυσι στην Πορτογαλία 5%).

Με εχέγγυο το αξιόλογο τραγούδι η Κατερίνα μπορεί να κερδίσει στο Ισραήλ και να δώσει σαφές μήνυμα αφιερώνοντας το βραβείο στους καταπιεσμένους ανά τη Γη. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η επανάσταση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Γι' αυτό, της ζητάω να αποσυρθεί, να ανταλλάξει τα φαντάσματα με ήρωες. Έχει πολλά να χάσει, αλλά δεν θα πρέπει να είναι αυτός ο λόγος για να πάει: υπάρχουν ρήτρες, τηλεοπτικά συμβόλαια, χορηγοί, ισραηλινά λόμπι που καραδοκούν για να χαρακτηρίσουν ως αντισηµιτισµό την καταδίκη του σιωνισμού. Η εναλλακτική είναι η υστεροφημία. Φανταστείτε τη μία στο εκατομμύριο που η Κατερίνα θα αποσυρθεί, με όποιον τρόπο κι αν το κάνει. Δεν θα ελαφρώσει ούτε στο ελάχιστο τον σταυρό που κουβαλούν οι Παλαιστίνιοι. Θα είναι μια συμβολική κίνηση με μεγάλη, ωστόσο, ουσία. Είναι πρωτίστως θέμα συνείδησης.

Eurovision 2019 Israel

Την άποψη ότι η Κατερίνα Ντούσκα δεν πρέπει να αποσυρθεί από την Eurovision υποστηρίζει ο Γιώργος Μπαλιώτης

Σχετικά με την χρόνια διαμάχη του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους και όσα έχουν συμβεί σ' αυτό τον πολύπαθο χώρο, ο καθένας έχει την άποψη του. Αντίστοιχα, η προσωπική μου άποψη μπορεί να είναι αντίθετη με όσα έχουν κάνει οι Ισραηλινοί σ' αυτή την περιοχή, αλλά αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε σε άλλο μέσο κι όχι στο Mix Grill.

Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, το Ισραήλ είναι μέλος της EBU, της διοργανώτριας αρχής του Διαγωνισμού της Eurovision από το 1973, έχει συμμετάσχει 40 φορές και έχει 3 νίκες! Αυτό είναι ένα γεγονός και προσωπικά πιστεύω ότι εκεί είναι το «ζουμί» της υπόθεσης. Δηλαδή, αν δέχεσαι το Ισραήλ ως μέλος της ομάδας, είναι δυνατόν να του στερήσεις το δικαίωμα να διοργανώσει έναν διαγωνισμό, τη στιγμή που την προηγούμενη χρονιά, η συμμετοχή του ήταν η νικήτρια; Η Ελλάδα και η ΕΡΤ δεν το έχει δεχτεί τόσα χρόνια; Αν φέτος αποφασίζαμε να μποϊκοτάρουμε τον διαγωνισμό, αυτό δεν θα ήταν αντίθετο του γεγονότος ότι δεχόμαστε το Ισραήλ ως ισότιμο μέλος της EBU;

Το μποϊκοτάζ μιας μεμονωμένης συναυλίας (Radiohead, Nick Cave, Lorde κ.ά.) είναι κάτι το διαφορετικό, σε σχέση με αυτό και κακά τα ψέματα, αυτά τα γεγονότα βοηθούν και το BDS έχει λογικά επιχειρήματα γενικότερα, αλλά η λύση σ’ αυτή την διαμάχη θα δοθεί μάλλον σε πολιτικό επίπεδο.


Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;
Θα πρέπει να αποσυρθεί η Κατερίνα Ντούσκα από την Eurovision του Ισραήλ;

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
9,2 / 10 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα