whatever_Levs_FM_DKM_live

Whatever makes us happy on a Sunday morning: Τρία ζωντανά

Τραγούδια ζωντανά, από τρεις δίσκους των αρχών της δεκαετίες.
Διαβάστηκε φορες
Στις αρχές της δεκαετίας που μας αποχαιρετά κυκλοφόρησαν πολλά ενδιαφέροντα άλμπουμ. Τα τρία που θα απασχολήσουν τη στήλη για σήμερα είναι ζωντανά ηχογραφημένα. Τα τρία ζωντανά λοιπόν. Γιατί τρία και όχι ένα αναλυτικό ή είκοσι για να γεμίσει η στήλη; Αρχικά, επειδή κυκλοφόρησαν σχετικά κοντά και, κυρίως, επειδή προέρχονται από τρία συγκροτήματα που μοιάζουν αρκετά. Ε και στο κάτω-κάτω, δεν κρύβουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις σ’ αυτή τη στήλη, οπότε θα αφιερώσω το σημερινό «επεισόδιο» στους τρεις αυτούς αγαπημένους δίσκους.

Για αρχή, οι Flogging Molly. Το 2010 έχουν ήδη κυκλοφορήσει τέσσερις πολύ καλούς δίσκους και αρχίζουν να μεγαλώνουν το κοινό τους σ’ όλο τον κόσμο. Είχαν έρθει και μια βόλτα από το Rockwave το 2008 και έκτοτε γίνανε τακτικοί επισκέπτες της χώρας. Ήταν το πρώτο συγκρότημα αυτού του «folk punk» ήχου που απέκτησε το δικό του κοινό και στην Ελλάδα. Τότε λοιπόν ήρθε το διπλό CD μαζί με DVD με τίτλο "Live At The Greek Theatre" από μια ηχογράφηση στο θέατρο του Λος Άντζελες το 2009. Εκεί επισημοποιείται η εναρκτήρια φράση τους "we are Flogging Molly and this is what we do..." που θα ακουστεί αρκετές φορές στο μέλλον πριν από το "The Likes Of You Again". Ο δίσκος αυτός καταφέρνει να αποτυπώσει τους Flogging Molly στο υψηλότερο σημείο της πορείας τους στον τομέα που ξεχωρίζουν, τις συναυλίες, και να το κάνει με τρόπο που διατηρεί την ατμόσφαιρα των εμφανίσεών τους. Από το πανηγύρι στο "Swagger" και το "What’s Left Of The Flag" μέχρι τα πιο ήρεμα "If I Ever Leave This World Alive" και "Float" το ζουμί όλης της πορείας τους είναι σε αυτό το δίσκο.

Δύο εβδομάδες μετά τους Flogging Molly το άλλο σημαντικό αμερικάνικο συγκρότημα που παίζει folk μουσική με κέλτικες επιρροές θα κυκλοφορήσει ένα διπλό CD μαζί με DVD από μια συναυλία στα πάτρια εδάφη του (Βοστώνη, όχι Δουβλίνο). Οι Dropkick Murphys το 2010 ήταν μακρινό όνειρο για τους φίλους της μουσικής τους στην Ελλάδα. Μη βλέπετε τώρα που κάθε τρεις και λίγο εμφανίζονται στα μαρμαρένια αλώνια του Βελλίδειου. Πάντως, τα χρόνια εκείνα είχαν ήδη ελαφρώς μεγαλύτερη πορεία από τους Flogging Molly, αν και λιγότερο επιτυχημένη σε γενικές γραμμές. Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσουν το "Going Out In Style" που θα τους μεταφέρει σε μεγαλύτερη κατηγορία (έβαλε το χεράκι του και το Αφεντικό σε αυτό). Έτσι, το "Live On Lansdowne, Boston MA" αποτελεί μια καταγραφή του πρώτου μέρους της πορείας των Dropkick Murphys. Αν υπάρχουν φίλοι τους που λένε πως «παραέγιναν δημοφιλείς», το λένε μετά από αυτό το άλμπουμ. Άλμπουμ που δεν αφήνει κάτι απ’ έξω, "God Willing" και "(F) Lannigan’s Ball", "Caught In A Jar" και "The Dirty Glass" είναι όλα εδώ, μαζί με τις υπόλοιπες επιτυχίες στις οποίες ακόμα κορυφώνονται οι συναυλίες τους.

Το τρίτο άλμπουμ ήρθε ένα χρόνο αργότερα, το 2011, καθώς οι Levellers γιόρταζαν τα είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία του πιο επιτυχημένου τους δίσκου με τίτλο "Levelling The Land". Ήταν σε εκείνη την περιοδεία (αμέσως μετά το τέλος της, για την ακρίβεια) που είχαν επισκεφτεί και την Ελλάδα για δεύτερη και τελευταία (ως σήμερα) φορά. Όπως και τα δύο προηγούμενα άλμπουμ, έτσι και αυτό, είναι μια ηχογράφηση σε οικείο έδαφος. Πιο οικείο από το Brixton Academy για τους Levellers, γίνεται μόνο στο ίδιο τους το φεστιβάλ, αλλά αυτό είναι μια ιστορία για ένα επόμενο Whatever… Αντίθετα με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες, το διπλό CD μαζί με DVD στην κυκλοφορία αυτή δεν πιάνει το συγκρότημα στην κορυφή της πορείας του. Αποτυπώνει όμως κάτι διαφορετικό που ενδέχεται να είναι και σημαντικότερο. Είκοσι χρόνια μετά το άλμπουμ, σε πολλά σημεία του δίσκου ακούγεται το κοινό που τραγουδάει σχεδόν όσο δυνατά ο τραγουδιστής. Κάποτε πίστευα κι εγώ πως οι μηχανικοί είχαν κάνει υπέροχες αλχημείες στη μίξη, μετά είδα τους Levellers στο Brixton Academy και το άκουσα με τα αυτιά μου. Ακούστε κι εσείς το εναρκτήριο "One Way" και προσέξτε το "Fifteen Years", δεν χρειάζεται κανένα άλλο από τα σπουδαία τραγούδια που θα συναντήσετε στο δίσκο αυτό. Η διάρκεια στο χρόνο ενός πολύ σημαντικού αγγλικού συγκροτήματος καταγράφεται εδώ, σε ένα «τοπικό μέγιστο» της πολυετούς πορείας του, μαζί με τις αψεγάδιαστες ερμηνείες σε κλασικά και νεότερα τραγούδια.

Αυτά είναι λοιπόν τα τρία ζωντανά. Τρία folk, τρία rock, τρία punk. Τρεις αγαπημένοι δίσκοι, τρία DVD που παίζουν και θα παίζουν ευχάριστα.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα