Ο Ihsahn για πρώτη φορά solo στην Αθήνα

Με αφορμή τη συναυλία του Ihsahn στις 14 Σεπτεμβρίου στο Fuzz
σας παρουσιάζουμε μια μικρή ανασκόπηση στην σόλο πορεία του Νορβηγού καλλιτέχνη.
Διαβάστηκε φορες
Για όλους εσάς (εμάς) που αγαπάτε λίγο παραπάνω τον ακραίο ήχο το όνομα του Ihsahn ( κατα κόσμον Vegard Sverre Tveitan) σίγουρα σας είναι κάτι παραπάνω από γνωστό. Αν όχι, τότε το όνομα των Emperor θα χτυπάει μέσα σας πολλά καμπανάκια στο άκουσμά του.

Ο ηγέτης, βασικός συνθέτης και τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και με μόλις τέσσερα studio albums άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο Black Metal και την μουσική γενικότερα και επηρέασαν με τον ήχο τους πολυάριθμες μπάντες και καλλιτέχνες. Μπορεί οι Emperor να είναι ανενεργοί εδώ και πολλά χρόνια συνθετικά, όχι συναυλιακά, καθώς πραγματοποιούν μέχρι και σήμερα επιλεκτικές εμφανίσεις σε φεστιβάλ και η τελευταία τους κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε το μακρινό (πλέον) 2001, παρόλα αυτά ο Ihsahn ως ανήσυχο πνεύμα έχει την προσωπική του καριέρα από το 2006 και αριθμεί ήδη επτά (7) κυκλοφορίες με πιο πρόσφατη τον δίσκο "Ámr", που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2018. Κοινό χαρακτηριστικό και βασικό σημείο αναφοράς σε κάθε του προσωπική δουλειά είναι ο πειραματισμός και η εξέλιξη.

Η μουσική δεν γνωρίζει περιορισμούς και στεγανά και ούτε οι ετικέτες παίζουν κάποιο ρόλο στην έκφραση και δημιουργία. Ευτυχώς που υπάρχουν μουσικοί όπως ο Ihsahn να το αποδεικνύουν αυτό σε κάθε στιγμή της καλλιτεχνικής τους έκφρασης.


Έτσι ακούγοντας τις δουλειές του από το Adversary έως το Ámr, θα βρεις διαμάντια που θέλουν όμως ένα κάπως υποψιασμένο αυτί, ανεπηρέαστο από προκαταλήψεις και κολλήματα. Black metal στοιχεία και σκοτεινή ατμόσφαιρα άψογα συνδυασμένη με κλασσική μουσική, έντονα progressive ξεσπάσματα και χρήση ασυνήθιστων οργάνων για το είδος, όπως το σαξόφωνο που συνθέτει ένα υπέροχο avant garde περιβάλλον. Όλα μαζί συνθέτουν τον προσωπικό ήχο του Ihsahn.


Ακόμα και οι μουσικές συνεργασίες που κάνει έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, όπως αυτή με τον Mikael Akerfeltd των Opeth στο εκπληκτικό Unhealer από τον δεύτερο κατά σειρά δίσκο με τίτλο "angL".

Το 2010 κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική του προσπάθεια με τίτλο "After". Ο Lars K. Nordberg και ο Asgeir Mickelson συνέβαλαν και πάλι στο μπάσο και τα τύμπανα αντίστοιχα, ενώ ο Jørgen Munkeby από τους Shining έπαιξε σαξόφωνο σε πολλά κομμάτια.

Λίγους μήνες αργότερα επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι ο Ihsahn συνέθετε την επόμενη δουλειά του η οποία ήρθε στο φως το 2012 και είχε τον τίτλο "Eremita" όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν καλλιτέχνες όπως οι Devin Townsend και Jeff Loomis των Nevermore ενώ στις ζωντανές του εμφανίσεις εκείνη την περίοδο τον συνόδευαν στην σκηνή τα μέλη των άγνωστων τότε ακόμα "Leprous".

Ακολούθησε το ιδιαιτέρως πειραματικό "Das Seelenbrechen" το 2013 και αργότερα το εξαιρετικό "Arktis." (2016) και ερχόμαστε ως τις μέρες μας με τον "Ámr" (έπαιζε για μήνες στο αμάξι μου).

Δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο δίσκο από τους παραπάνω καθώς ο κάθε ένας έχει κάτι τελείως ιδιαίτερο και μοναδικό. Ωστόσο, όλοι τους καταφέρνουν να συνθέσουν έναν κοινό ήχο και μια πολύ κοινή αισθητική κατεύθυνση.

Το μουσικό μεγαλείο από την προσωπική πορεία αυτής της ιδιαίτερης και ευφυούς καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας που ονομάζεται Ihsahn θα έχουμε την χαρά να το απολαύσουμε και στη χώρα μας στις 14 Σεπτεμβρίου στην σκηνή του Fuzz.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα