Διλήμματα: Βιντεοσκόπηση συναυλιών με τα κινητά μας ή απαγόρευση τους;

Διλήμματα: Βιντεοσκόπηση συναυλιών με τα κινητά μας ή απαγόρευση τους;

Ποια είναι η γνώμη σας;
Διαβάστηκε φορες
Κάθε Τετάρτη, οι συντάκτες του Mix Grill θέτουν διλήμματα πάνω σε διάφορα θέματα γύρω από την μουσική, το σινεμά, το θέατρο και γενικότερα τον πολιτισμό. Μετά από το θέμα για το τσιγάρο σε κλειστούς συναυλιακούς χώρους, συνεχίζουμε σε συναυλιακό κλίμα.

Να συνεχίσει να επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση συναυλιών με τα κινητά ή θα συμφωνούσατε με απαγόρευσή τους;

Ο Ξενοφώντας Καράμπαλης πιστεύει ότι υπάρχουν πια συναυλίες στις οποίες αναγκάζεσαι να βλέπεις τη μπάντα μέσα από μία οθόνη, επειδή όλοι έχουν σηκωμένα τα κινητά τους για να τραβήξουν βίντεο ή φωτογραφίες. Από την άλλη, ο Θωμάς Τζίτζης θεωρεί τουλάχιστον χαζή μια τυχόν απαγόρευση.

Ποια είναι η δικιά σας άποψη;

Διλήμματα: Βιντεοσκόπηση συναυλιών με τα κινητά μας ή απαγόρευση τους;

[Γράφει ο Ξενοφών Καράμπαλης]

Η τεχνολογία και ο ρυθμός της καθημερινότητας έχει οδηγήσει τον κόσμο να μη μπορεί να απολαύσει μερικές εκφάνσεις της ζωής και να ξοδεύει το χρόνο του σε ανούσιες ενασχολήσεις. Με το κινητό μας δυστυχώς ασχολούμαστε πολλές ώρες της ημέρας. Αν το καλοσκεφτείτε, εκτός από μερικές ουσιαστικές ανταλλαγές πληροφοριών και επικοινωνίες, το υπόλοιπο «χαζολόγημα» είναι αχρείαστο και αποβλακώνει.

Πηγαίνοντας ένα βήμα προς τον κόσμο της διασκέδασης, οι συναυλίες ήταν και θα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να το ζήσεις. Να χορέψεις, να τραγουδήσεις, να ενοχλήσεις και να ενοχληθείς από τους διπλανούς σου. Να συνυπάρξεις με τον καλλιτέχνη και να αλληλεπιδράσεις μαζί του. Υπάρχουν πια συναυλίες (και αυτό έχει σχέση με το κοινό του κάθε συγκροτήματος) στις οποίες αναγκάζεσαι να βλέπεις τη μπάντα μέσα από μία οθόνη, επειδή όλοι έχουν σηκωμένα τα κινητά τους για να τραβήξουν βίντεο ή φωτογραφίες. Επίσης, είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα μουμιοποίησης του κοινού, επειδή προτιμά να ασχολείται με το να δείξει πώς παρακολουθεί μια συναυλία αποζητώντας την αναγνώριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή βγάζοντας φωτογραφίες και βίντεο που δεν θα ξανακοιτάξει ποτέ.

Το να κατανοήσει ο κόσμος πως χάνει όμορφες στιγμές και δεν «ζει τη στιγμή» - για να το πούμε στη γλώσσα ευχητήριας κάρτας από το Αφισόραμα - είναι δύσκολο. Τώρα πια τα κινητά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Αν όμως κάποια τεχνολογία, όπως αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρόσφατη εμφάνιση του Louis CK, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα «φίμωσης» των κινητών τηλεφώνων για 2-3 ώρες και όλα να λειτουργούν με παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας, η ποιότητα της διασκέδασης θα ανέβαινε κατακόρυφα. Όμως πιστεύω πως είναι πρακτικά δύσκολο απλά να απαγορευτούν τα κινητά από τους συναυλιακούς χώρους εν έτη 2019 και ο κόσμος να το σεβαστεί για όλες τις συναυλίες (γιατί σε συγκεκριμένα events έχει γίνει με μεγάλη ανταπόκριση).

Διλήμματα: Βιντεοσκόπηση συναυλιών με τα κινητά μας ή απαγόρευση τους;

[Γράφει ο Θωμάς Τζίτζης]

Αρχικά, να δηλώσω ότι είμαι από εκείνους που δεν θα τραβήξουν βίντεο από μια συναυλία. Με το να κρατάει κάποιος το κινητό, προσπαθώντας κιόλας να διατηρήσει ακινησία ώστε να βγει ωραίο το βίντεο, χάνει τη στιγμή, το συναίσθημα, το να γίνεσαι ένα με το κοινό και τον καλλιτέχνη. Δεν το θεωρώ και το ωραιότερο το θέαμα που υπάρχει πολλές φορές, όταν χιλιάδες οθόνες κινητών βρίσκονται ψηλά. Μου έχει τύχει να παλεύω να δω στη σκηνή το συγκρότημα την ώρα που παίζει και να μην μπορώ λόγω τριών ζευγαριών χεριών που ήταν σηκωμένα μπροστά μου και βιντεοσκοπούσαν τη συναυλία.

Ωστόσο, θεωρώ τουλάχιστον χαζή την απαγόρευση της χρήσης του κινητού για βιντεοσκόπηση. Όσο και να τσαντίζει κάποιον το ότι πολλοί είναι με το κινητό στο χέρι και τραβούν βίντεο, όσο και να τσαντίζεται και ο καλλιτέχνης με αυτό το γεγονός, αν κάποιος θέλει να έχει σε βίντεο μια αγαπημένη στιγμή από τη συναυλία, τότε φυσικά μπορεί να την έχει.

Αλίμονο αν υπάρξουν απαγορεύσεις και στις συναυλίες. Μπορεί προσωπικά να προτιμώ να ζήσω τη στιγμή από το να κάθομαι να βιντεοσκοπώ ένα τραγούδι αλλά δεν μου πέφτει λόγος τι θα κάνει ο άλλος. Προσωπικά, θα χαρώ το live όπως και να έχει. Τέλος, σχεδόν όλοι – εγώ σίγουρα – την επόμενη μέρα μιας συναυλίας, θα ψάξουν για βίντεο στο διαδίκτυο ώστε να θυμηθούν λίγες ώρες αργότερα το πόσο όμορφα πέρασαν. Οπότε, αυτοί που βιντεοσκοπούν και ανεβάζουν βίντεο, κάνουν και κάτι χρήσιμο.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα