Βασίλης Κεκάτος

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει 60 χρόνια και ο Βασίλης Κεκάτος εύχεται χρόνια πολλά με τον πιο τρυφερό τρόπο

Μέσα από 4 τρυφερά σποτ ο Βασίλης Κεκάτος εύχεται χρόνια πολλά στην διοργάνωση!
Διαβάστηκε φορες
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος μετά την επιτυχία του στις Κάννες και τις αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας με την μικρού μήκους ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» ανέλαβε τη δημιουργία των φετινών σποτ για το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Και μας πείθει πλέον για τα καλά ότι ήρθε για να μείνει!

Μέσα από 4 τρυφερά σποτ ο Βασίλης Κεκάτος εύχεται χρόνια πολλά στην διοργάνωση και καταφέρνει να αφηγηθεί 4 εντελώς διαφορετικές ιστορίες σε λιγότερο από 2 λεπτά. Τα σποτ έγιναν σε παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Βασίλης Κεκάτος

«Σκεπτόμενος πως όταν γιορτάζει ένα φεστιβάλ γιορτάζει και η πόλη του, ο μόνος τρόπος που μπόρεσα να προσεγγίσω την πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν η ευαισθησία» σημειώνει ο σκηνοθέτης για τα σποτ, στα οποία όλοι οι πρωταγωνιστές του, εύχονται και δέχονται χρόνια πολλά. 

Βασίλης Κεκάτος

Και συνεχίζει: «Αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη σε πολλά ακόμη πρόσωπα και σώματα, κάθε φορά όμως αυτό που θα επέλεγα να κάνω θα ήταν να την κοιτάξω με ζεστασιά και να της ευχηθώ χρόνια πολλά μέσα από όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τις φωνές που το σινεμά μου δίνει τη δυνατότητα να κατοικήσω, έστω και για μερικές στιγμές».

Τα 4 σποτ του Φεστιβάλ

«Τούρτα»

Το πρώτο σποτ με τίτλο «Τούρτα», ξεκινά να δημιουργεί αυτή την τρυφερή ατμόσφαιρα, μέσα από τον νεανικό έρωτα. Με μια παιχνιδιάρικη διάθεση, με λίγη δόση ερωτισμού και χιούμορ τα πρώτα γενέθλια γιορτάζονται με τους πρωταγωνιστές να μοιράζονται ένα ζεστό φιλί. Ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου, ένας από τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» που ανέδειξαν τον σκηνοθέτη, επιστρέφει για λίγα δευτερόλεπτα για να μας συνεπάρει με την φυσικότητα που εκτελεί κάθε ρόλο του.«Κοχύλι»

Το δεύτερο σποτ «Κοχύλι» κάνει την μετάβαση από την ερωτική αγάπη, σε ένα διαφορετικό είδος αγάπης ανάμεσα σε μια γιαγιά και την μικρή της εγγονή. Η παλιά γενιά διαδέχεται την επόμενη, το παρελθόν καλωσορίζει το μέλλον και η μικρή εγγονή δείχνει την ευγνωμοσύνη της με ένα δώρο. Ανάμεσα στον ουρανό και την θάλασσα, ένα κοχύλι παίζει με τον ήλιο και σε έναν αόρατο καθρέφτη αντικρίζονται δύο είδωλα, ένα από το παρελθόν και ένα από το παρόν.«Τηλεφωνικός Θάλαμος»

Το τρίτο σποτ γυρίζεται εξολοκλήρου σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο από τον οποίο παίρνει και τον τίτλο του. Ένας άνδρας παίρνει τηλέφωνο τη μητέρα του για να της ευχηθεί χρόνια πολλά. Καθώς το πλάνο ανοίγει, αποκαλύπτεται ότι στην γλυκιά και ήρεμη φωνή του κρύβεται ένα ψέμα.«Βιολέττα»

Το τελευταίο σποτ με τίτλο «Βιολέττα» έρχεται να μας αποτελειώσει! Μια νεαρή τρανς έχει τα γενέθλιά της. Ο μπαμπάς της την περιμένει για να της δώσει το δώρο του. Μαζί με μια μικρή γλάστρα και τρεις λέξεις θα της χαρίσει την απελευθέρωση, την ανακούφιση, την αποδοχή. Και εμείς θα προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας!Σκηνοθετικά ο Βασίλης Κεκάτος, χειρίζεται έξυπνα τις γωνίες λήψης, με έντονα κάδρα, μας φέρνει από τα ψηλά στα χαμηλά και χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή χρωματική παλέτα για την κάθε ταινία. Ξεκινώντας με γήινα χρώματα, περνάει στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, καταλήγει σε πιο σκοτεινά σκούρα και η χρωματική παλέτα κορυφώνεται με ένα ζεστό μοβ ροζ, βιολεττί, όπως θα άρμοζε στον τίτλο! Τα χρώματα ακολουθούν το συναίσθημα των πρωταγωνιστών και πλαισιώνουν αρμονικά την σκηνοθεσία. Μια έξυπνη και δημιουργική ιδέα!

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα ατού του σκηνοθέτη αποτελεί και η επιλογή των ηθοποιών. Νέα πρόσωπα, φρέσκα, με ξεχωριστές ταυτότητες, αφήνουν το στίγμα τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 

Τα τέσσερα σποτ είναι μια ακόμα όμορφη δουλειά από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη. Εμείς αναμένουμε ακόμα περισσότερα από την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάζει και ελπίζουμε να έχουμε νεότερα σύντομα!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα