Τελετή λήξης 32ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ στον κινηματογράφο Τριανόν

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Οι εντυπώσεις μας και τα φετινά βραβεία

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έφερε στις αθηναϊκές αίθουσες ταινίες με χαρακτήρα, ηχηρές πολιτικές απόψεις, συναίσθημα, πρωτοτυπία και πολυφωνία.
Διαβάστηκε φορες
Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έφτασε στο τέλος του την περασμένη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας "The Perfect Candidate" της Haifaa Al Mansour, καθώς και την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης. Στο φετινό πανόραμα παρακολουθήσαμε αφιερώματα σε αξέχαστους κωμικούς, στον σπουδαίο Stanley Kubrick, σε δύο γυναίκες σκηνοθέτιδες την Αντουανέττα Αγγελίδη και την Αλίντα Δημητρίου αλλά και στο Woodstock. Νοσταλγήσαμε στιγμές από το παρελθόν με το φιλμ νουάρ στον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ δεν έλειψαν φετινές ξένες και ελληνικές δημιουργίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα.

Το Πανόραμα ξεκίνησε δυναμικά με την ταινία έναρξης "It Must be Heaven". Ο σκηνοθέτης Elia Suleiman ήταν κοντά μας στην προβολή της ταινίας, ενώ την επόμενη ημέρα παρέδωσε masterclass, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην δημιουργία της νέας του ταινίας αλλά και την στάση του απέναντι στη σχέση της ζωής με την τέχνη. Μας συνεπήρε με την απλότητα και την ταπεινότητά του λόγου του και ελπίζουμε το πανόραμα να συνεχίσει να φιλοξενεί χαρισματικούς δημιουργούς στα επόμενα χρόνια που έρχονται.

It Must Be Heaven

Από τα αφιερώματα ξεχωρίσαμε το αφιέρωμα στην Ελληνίδα σκηνοθέτη, Αντουανέττα Αγγελίδη. Μας εντυπωσίασε με την ποιητική της οπτική στην ζωή και την καινοτόμα σκηνοθεσία της μέσα από την ταινία της «Κλέφτης ή η Πραγματικότητα». 

Κλέφτης ή η Πραγματικότητα

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα παρακολουθήσαμε δύο από τις τρεις ελληνικές συμμετοχές, την ταινία «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη και την ταινία «Εξορία» του Βασίλη Μαζωμένου, καθώς και το γαλλικό ντοκιμαντέρ "Living and Knowing You're Alive" του Alain Cavalier. Το διαγωνιστικό τμήμα αποτελούνταν από μια πληθώρα διαφορετικών ταινιών, τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά, δίνοντας στους θεατές την δυνατότητα να απολαύσουν τον πλούτο του κινηματογράφου, να ανακαλύψουν διαφορετικά είδη και να διαλέξουν αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο. 

Living and Knowing You're Alive

Αγαπήσαμε το φιλμ νουάρ στον ελληνικό κινηματογράφο με τα ασπρόμαυρα πλάνα, τις μοιραίες γυναίκες και τα σκοτεινά εγκλήματα. Ένα αφιέρωμα για όσους δεν είχαμε γνωρίσει το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και για αυτούς που το είχαν νοσταλγήσει!

Κλειστή Στροφή

Σε πολλές από τις προβολές παρευρέθηκαν οι σκηνοθέτες αλλά και αρκετοί συντελεστές. Μίλησαν για τις ταινίες τους, μας έφεραν πιο κοντά στο δικό τους όραμα και ήταν εκεί για να απαντήσουν στα ερωτήματα που προέκυπταν. Η οπτική ενός δημιουργού, το πάθος με το οποίο αναφέρεται στο έργο του αλλά και η επιρροή του πίσω από αυτό, σίγουρα μας έφεραν πιο κοντά στις ταινίες που παρακολουθήσαμε. 

Τιμητικά Βραβεία

Στον σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου
Στην ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη
Στον σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένο
Στον σκηνοθέτη Χρίστο Σιοπαχά

Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος

Βραβείο Επιτροπής Κοινού (Αποτελούμενης από αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα, μέλη: Ιωσηφίνα Κοντέση, Στέλιος Πετρουλάκης & Σπύρος Χειμωνάκης)

Stitches του Miroslav TerzicΒραβείο Επιτροπής ΠΕΚΚ (Επιτροπή μελών της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Γεράσιμος Βάκρος, Δημήτρης Κολιοδήμος & Θόδωρος Σούμας)

Η Ανάκριση/The Interrogation του Παναγιώτη ΠορτοκαλάκηΒραβείο Fipresci – Θόδωρος Αγγελόπουλος (Επιτροπή μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου Τάσος Γουδέλης, Vecdi Sayar - Τουρκία, Alena Sycheva - Ρωσία)

Passed by Censor του Serhat KaraaslanΒραβεία Επιτροπής Πανοράματος (Τα μέλη της φετινής επιτροπής του φεστιβάλ ήταν οι Στάθης Βαλούκος (συγγραφέας – σεναριογράφος), Αντώνης Μποσκοϊτης (κινηματογραφιστής – δημοσιογράφος) & Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης, συγγραφέας, σεναριογράφος)

Εύφημος Μνεία σε Ξένη Ταινία

Stiches του Miroslav Terzic

Εύφημος Μνεία σε Ελληνική Ταινία
 
Εξορία/Exile του Βασίλη Μαζωμένου

Βραβείο Ξένης Ταινίας

Passed by Censor του Serhat Karaaslan

Βραβείο Ελληνικής Ταινίας

Η Ανάκριση/The Interrogation του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έφερε στις αθηναϊκές αίθουσες ταινίες με χαρακτήρα, ηχηρές πολιτικές απόψεις, συναίσθημα, πρωτοτυπία και πολυφωνία. Ευχόμαστε να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με την ίδια αγάπη για το σινεμά και με ακόμα περισσότερους δημιουργικούς καλεσμένους. 

Διαβάστε ακόμα