Ανασκόπηση 2019

Ανασκόπηση 2019: Τα καλύτερα Ελληνικά Τραγούδια

Πλούσια χρονιά ως προς τους νέους καλλιτέχνες που έκαναν αποφασιστικά βήματα και τα διαφορετικά είδη που αναδύθηκαν. 
Διαβάστηκε φορες
Το 2019 ήταν μια πλούσια χρονιά για την ελληνική μουσική παραγωγή. Πλούσια περισσότερο ως προς τους νέους καλλιτέχνες που έκαναν αποφασιστικά βήματα, εδραιώνοντας τη θέση τους στην εγχώρια μουσική σκηνή, αλλά και ως προς τα διαφορετικά είδη που αναδύθηκαν και βρήκαν τη δική τους γωνιά στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ομολογουμένως, την χρονιά αυτή δεν είχαμε πολλά νέα τραγούδια από τους πολύ γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρνητικό στοιχείο, καθώς δόθηκε η ευκαιρία σε καινούργια projects, καθώς και σε πιο εναλλακτικά σχήματα να δείξουν τι πραγματικά είναι και να επικοινωνήσουν καλύτερα όσα έχουν. 

Αυτό φαίνεται να ίσχυσε για τους Λάργκο, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη θέση της ανασκόπησής μας με τα ελληνικά τραγούδια του 2019. Τους συναντάμε με το τραγούδι «Οι περιπατητές του κόσμου» σε συνεργασία με τους Social Waste και πρόκειται για ένα υπέροχο ταίριασμα. Στη δεύτερη θέση συναντάμε τους Villagers of Ioannina City με το σκληροπυρηνικό και αγγλόφωνο "Father Sun". Το 2019 ήταν ξεκάθαρα η χρονιά και των Λάργκο και των VIC, καθώς κυκλοφόρησαν τους νέους δίσκους «Τα Λάθη» και "Age of Aquarius" αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, ξεχώρισαν και κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στις Ανασκοπήσεις ελληνικών δίσκων της χρονιάς, όπως και στη δική μας εδώ στο MixGrill.

Μέσα στη χρονιά ξεχώρισε, επίσης, μία ιδιαίτερη συνεργασία, εκείνη των ΓΙΑΝ ΒΑΝ με τον Παύλο Παυλίδη στον δίσκο «Κακό Ποίημα» με το τραγούδι «Κλωστή» να ξεχωρίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Οι όμορφοι στίχοι και η ατμοσφαιρική μουσική του Jan Van de Engel «κούμπωσαν» με την χαρακτηριστική φωνή του Παυλίδη και «γεννήθηκε» αυτό το διαμάντι. Λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά γνωρίσαμε την «Κυρά Κατίνα» του Δημήτρη Μητσοτάκη των Ενδελέχεια με τους Θραξ Πανκc, ένα τραγούδι που μιλά για το προσφυγικό ζήτημα, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και που «αγκαλιάστηκε» αμέσως από τον κόσμο, καθότι άκρως επίκαιρο και βαθιά κοινωνικό με τον δικό του τρόπο.

Αγαπήθηκε, επίσης, πολύ η «Σιμόν Σουλ» του The Boy, τραγούδι που υπήρξε προπομπός του νέου δίσκου του «Παραδουλεύτρα» και που φέρει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία του μουσικού ύφους του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Το δικό του στίγμα στο 2019 άφησε ο Bloody Hawk, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός φέτος με το hip-hop άλμπουμ του «1 ευρώ». Το τραγούδι «Το εικοσάλεπτο» από τον δίσκο έγινε αμέσως viral, λόγω, κυρίως, του στίχου του, που «τσακίζει κόκαλα» με την αλήθεια του, ανατριχιάζει τον ακροατή και τον συγκινεί, φέροντάς τον, παράλληλα, αντιμέτωπο με τον υποκριτή εαυτό του και με την σκληρή πραγματικότητα. Είναι, επίσης, μια απόδειξη πως το hip-hop κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην ελληνική μουσική σκηνή τον τελευταίο καιρό.

Ακολουθεί η Ματούλα Ζαμάνη με το όμορφο τραγούδι «Γίνε», ερμηνευμένο με την χαρακτηριστική χροιά της και την αμεσότητά της. Αμέσως μετά συναντάμε τον Hume Assine ή αλλιώς Βαγγέλη Ορφανίδη, στο φρέσκο και δροσερό τραγούδι "Made In Your Eyes", που αν το ακούσεις, κολλά με τη μία, με την φωνή της Άννας Πασπάτη και τα τύμπανα του Αλέξιου Αντωνόπουλου. Στην ένατη θέση βρίσκουμε τον Vassiliko (Βασιλικό) και το ανεβαστικό τραγούδι "Anybody Lost?", ο οποίος επανήλθε μετά από 6 χρόνια απουσίας με τον δίσκο "Amazing Grey" (τον βρίσκουμε ξανά στη θέση 20 με άλλο ένα τραγούδι του άλμπουμ). Η δεκάδα κλείνει με την Μαρία Παπαγεωργίου την νεράιδα με τα κόκκινα μαλλιά και το νέο, γεμάτο ευαισθησία τραγούδι της με τίτλο «Αυτό που βλέπουν τα πουλιά» που συγκινεί.

Η 50άδα με τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια του 2019 που επέλεξε το MixGrill, όπως και η χρονιά η ίδια, διακρίνεται από μια όμορφη, μουσική ποικιλία, όπου τα ελληνόφωνα και τα αγγλόφωνα κομμάτια «παντρεύονται», οι μεγάλοι καλλιτέχνες συναντούν τους νεότερους και τα διαφορετικά μουσικά είδη και ύφη στέκονται το ένα πλάι στο άλλο. Από τον Παύλο Παυλίδη στους Mazoha, από τον Μπάμπη Παπαδόπουλο στα Ηχοτοπία και από τον Γιάννη Κότσιρα στον ΛΕΞ, η μουσική πάντοτε θα (μας) ενώνει.

Δείτε παρακάτω τα 50 καλύτερα ελληνικά τραγούδια της χρονιάς για τους συντάκτες του Mix Grill. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι ακόλουθοι αρθρογράφοι μας: Γιώργος Μπαλιώτης, Άρης Γάρος, Δημήτρης Όρλης, Βαγγέλης Γκρέκο, Γιάννης Κουρεμένος, Δημήτρης Καμπούρης, Παναγιώτα Κλεάνθους.

01. Λάργκο & Social Waste - Οι περιπατητές του κόσμου
02. Villagers of Ioannina City - Father Sun
03. ΓΙΑΝ ΒΑΝ & Παύλος Παυλίδης - Κλωστή
04. Δημήτρης Μητσοτάκης & Θραξ Πανκc - Κυρά Κατίνα
05. The Boy - Σιμόν Σουλ
06. Bloody Hawk - Το εικοσάλεπτο
07. Ματούλα Ζαμάνη - Γίνε
08. Hume Assine feat Anna Paspati - Made in your eyes
09. Vassilikos - Anybody Lost?
10. Μαρία Παπαγεωργίου - Αυτό που βλέπουν τα πουλιά

11. Παύλος Παυλίδης & B-Movies - Απέναντι
12. Mazoha - Ρημάζω
13. Κατερίνα Κυρμιζή - Αύριο
14. Ελευθερία Αρβανιτάκη - Οι Μήνες
15. ΛΕΞ - Τίποτα στον κόσμο
16. Παύλος Παυλίδης & B- Moveis - Αλλιώτικο Παιδάκι
17. Marietta Fafouti feat. Katerina Bournaka - Dance With Me Tonight
18. Γιάννης Κότσιρας - Καρδιά μου
19. Νεφέλη Φασούλη - Για ένα καλοκαίρι
20. Vassilikos - The opposite of love

21. Ιουλία Καραπατάκη & Φώτης Σιώτας - Τα δεύτερα
22. Usurum - Στην Αθήνα
23. Πέννυ Μπαλτατζή - Βραδιάζει
24. Μπάμπης Παπαδόπουλος - Το Ροκ Του Καραγκιόζη
25. Μιχάλης Τσακίρης - Ο πόλεμος των like
26. Σπύρος Γραμμένος - Eνενηντάρα TDK
27. Ελευθερία Αρβανιτάκη - Του Κόσμου Όλου Οι Προσευχές
28. Ελευθερία Αρβανιτάκη - Το κλειδί
29. Νικόλας Λειβαδίτης - Αστείο
30. Φωνές από το λιμάνι - Παιδάκι

31. Ηχοτοπία - Αύριο θα φύγω
32. The Man From Managra & Σtella - Tonight
33. Ελευθερία Αρβανιτάκη - Τα Μεγάλα Ταξίδια
34. Katerine Duska - Better Love
35. Sin Boy - Desole
36. Μυρτώ Βασιλείου - Ανοιξιάτικη μέρα
37. Πολυξένη Καράκογλου - Καναπές
38. Σtella - Forest 
39. Dury Dava - Αφρική
40. Strawberry Pills - Verbal Suicide 

41. Λεωνίδας Μπαλάφας - Όλα Τα Καλά Παιδιά
42. Στιβ Τεσσερ - Δίχως πρόσωπο γυρνούσα
43. Χρυσή Παπαγιαννούλη & Λεωνίδας Μπαλάφας - Αν Ήξερες
44. Πάνος Γουργιώτης - Μάχη
45. Λευκή Συμφωνία - Μέχρι τον θάνατο
46. Σπιρτόκουτο - Ιουλία
47. Chickn - She'll Be Apples
48. Λεωνίδας Μπαλάφας & Εβελίνα Αγγέλου - Όταν Φεύγει Ένας Μάγκας
49. Χατ Τρικ - Σκληρή
50. MG Shuffle - Nobody

Διαβάστε ακόμα