endeleheia_WE2020

Ενδελέχεια, Magic De Spell, Υπόγεια Ρεύματα: Παλιό καλό ελληνόφωνο rock στο WE

Κυρίως στα «κλασικά» τραγούδια, τα όσα γίνονταν πάνω και κάτω από τη σκηνή του WE κατάφεραν να ξεπεράσουν την απλή ανάδευση μνήμης.
Διαβάστηκε φορες
Έχει ένα-δυο χρόνια που τρία από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα του εγχώριου rock του περασμένου αιώνα στήνουν «συναυλιακό ραντεβού» με σκοπό, κυρίως, να θυμίσουν (και να θυμηθούν) εκείνη την εποχή. Κάπως έτσι την περασμένη Παρασκευή τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Magic De Spell και οι Ενδελέχεια μαζεύτηκαν στο WE και «έφεραν» μαζί τους μερικές εκατοντάδες κόσμου να τους απολαύσουν. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν άνω των τριάντα (σκέφτομαι πως μάλλον ήταν το πιο «ηλικιωμένο» κοινό που έχω πετύχει στο WE), οπότε υπήρχε η «κάτωθεν» ανταπόκριση στα όσα ακούγονταν ώστε να ομορφύνει κι άλλο η βραδιά.

Βέβαια δεν έλειπε νεαρός κόσμος και, το κυριότερο, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως ορισμένα τραγούδια των τριών αυτών σχημάτων έχουν περάσει και στη νέα γενιά και πως θα συνεχίσουν να περνάνε. Έτσι, κυρίως στα «κλασικά» αυτά τραγούδια, ενδεικτικά αναφέρω το «Μ’ Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά» από τα Υπόγεια Ρεύματα, το «Sarajevo (Φώναξε)» των Magic De Spell και το «Διαμαντένια Προβλήτα» των Ενδελέχεια, τα όσα γίνονταν πάνω και κάτω από τη σκηνή του WE κατάφεραν να ξεπεράσουν την απλή ανάδευση μνήμης και να φτιάξουν μια «σημερινή» αποτύπωση σε μικρούς και μεγάλους.

Παρά τις αρκετές ενδιαφέρουσες και όμορφες στιγμές της βραδιάς, δεν έλειψαν και «αστοχίες» ή κοιλιές στην όλη πορεία. Για παράδειγμα, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο ύπαρξης επανεκτελέσεων στα “Killing In The Name Of” και “Which Side Are You On” από τα Υπόγεια Ρεύματα, ή το από πού ήρθε αυτό το μπέρδεμα του «Ο Πιο Καλός Ο Μαθητής» (Ζαμπέτας, Βασιλειάδης) με το «Νεοέλληνας» του Πανούση από τους Magic De Spell. Αντίθετα, διασκευές σε ελληνικά τραγούδια «στίγματα», μπορούν να σταθούν με περισσότερη αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από το αν εν τέλει ικανοποιούν το κοινό ή όχι («Η Μπαλάντα Του Οπερατέρ» από τα Υπόγεια Ρεύματα και «Βιετνάμ Γιε Γιε» από Magic De Spell μεταξύ άλλων). Ο Δημήτρης Μητσοτάκης και οι Ενδελέχεια ήταν πολύ πιο προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι και αρκέστηκαν σε διασκευές μόνο στο τέλος, όταν ανέβηκαν και τα μέλη των άλλων συγκροτημάτων για να κλείσουν τη βραδιά με τα «Αυτούς Τους Έχω Βαρεθεί», «Μπαγάσας» και «Rock ‘n’ Roll Στο Κρεβάτι». Το πολύ μικρό αρνητικό που κράτησα από την εμφάνιση των Ενδελέχεια ήταν η ανεπαίσθητη κοιλιά λίγο πριν το τέλος.

Βέβαια, για το τελευταίο ευθύνεται κυρίως η περασμένη ώρα. Μου είναι δύσκολο να δεχτώ πως θεωρείται λογικό οι ώρες έναρξης τριών συγκροτημάτων ένα βράδυ Παρασκευής να είναι 22:15, 23:30 και 00:45 αντίστοιχα, με τη λήξη να ξεπερνάει τις 2:00. Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι τα εργασιακά ωράρια, άντε, προσθέτω ακόμα και τις συνήθειές μας εδώ, που καθιστούν απαγορευτική ώρα έναρξης νωρίτερα από τις 21:00. Αρχίζω ήδη να νιώθω γεροπαράξενος με όσα γράφω, οπότε γοργά αναφέρω ότι ένα ανταποδοτικό κοινό γεμάτο ενέργεια πολλαπλασιάζει την αξία της εμφάνισης οποιουδήποτε μουσικού, και κλείνω.

Συνολικά, την πιο θετική εντύπωση μου άφησαν οι Ενδελέχεια, πιθανώς λόγω ρεπερτορίου, υποθέτω όμως πως παίζει το ρόλο της η συνεχής (και σχετικά πυκνή) πορεία του Δημήτρη Μητσοτάκη. Χωρίς να απογοητευτώ, ωστόσο, από τα Υπόγεια Ρεύματα και τους Magic De Spell, οι οποίοι μάλιστα γιορτάζουν σαράντα χρόνια πορείας. Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθώ σε όποια/ον ενδιαφέρεται να παρευρεθεί στην επόμενη αντίστοιχη συναυλία, που πιθανότατα θα επαναληφθεί το 2021. Αν έχεις μεγαλώσει - ή αν μεγαλώνεις τώρα - μ’ αυτά τα τραγούδια, μην το σκεφτείς, πήγαινε στη συναυλία, θα περάσεις ωραία. Αν κάτι σου λένε τα σχήματα ή κάποια τραγούδια και δεν τα έχεις ξανακούσει ζωντανά, επίσης πήγαινε. Έχουν αξία τα όσα ακούγονται από το παρελθόν, υπάρχουν και λίγα αξιόλογα καινούρια, όπως για παράδειγμα το «Κυρά Κατίνα» του Δημήτρη Μητσοτάκη (με τους Θραξ Πανκc) που ακούστηκε, ένα από τα Υπόγεια Ρεύματα («Γη Του Ποτέ», αν θυμάμαι σωστά τον τίτλο), και το «Παγκόσμιος Ο Τρίτος (Εδώ)» από τους Magic De Spell. Και του χρόνου, λοιπόν, με πιο συνειδητή παρελθοντολαγνεία και όλα αυτά τα τραγούδια που έχουν ήδη κερδίσει τον χρόνο.Υπόγεια Ρεύματα:
Το Τρένο
Μικρές Χαμένες Μέρες
Θα Μ' Αγαπάω
Να Γελάς
Σαν Φως
Ρόζα
Γη Του Ποτέ (σ.σ. καινούριο τραγούδι, τίτλος με επιφύλαξη)
Δε Με Νοιάζει
Τσαλακωμένες Μέρες
Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά
Κοιτάς Μακριά
Σαν Έρημα Καράβια
Ανδρείκελα
Η Μπαλάντα Του Οπερατέρ
Killing In The Name Of
Which Side Are You On
Ασημένια Σφήκα

Magic De Spell:
Νίψον Ανομήματα
Βιετνάμ Γιε-Γιε
Παγκόσμιος Ο Τρίτος (Εδώ)
Τέρμα Το Διάλειμμα (Η Μπαμπέσα)
Δεν Θέλω Τίποτα Σπουδαίο... Τελικά
Ο Πιο Καλός Ο Μαθητής / Νεοέλληνας
Πρόγονε Πίθηκε, Εσύ Τι Λες;
Sarajevo (Φώναξε)
Κυρ-Παντελής
Εμένα Οι Φίλοι Μου

Ενδελέχεια:
Κατάδικος
Στην Αρχή Των Τραγουδιών
Κυρά Κατίνα
Μικρές Χαρές
Τα Καλά Παιδιά
Εδώ Μωρή Θα Λέγεσαι Μαρία
Δεν Είμαι Αυτό Που Θες
Χάρτινες Σαΐτες
Δεν Θέλω Να Θυμάμαι
Βουτιά Από Ψηλά
Δεν Χωράμε Όλοι
Ο Έρωτας
Κάντε Πέρα
Διαμαντένια Προβλήτα
Τι Τραγούδι Να Σου Πω
Πού Να Σε Βρω

Όλοι μαζί:
Αυτούς Τους Έχω Βαρεθεί
Μπαγάσας
Rock 'n' Roll Στο Κρεβάτι
Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα