Dan Deacon

Ο Ξένος Δίσκος του Φεβρουαρίου 2020: Dan Deacon - Mystic Familiar

O Deacon καταφέρνει να δημιουργήσει ένα άλμπουμ που φέρνει πίσω την πνευματικότητα του πρώιμου indie pop, ενώ ταυτόχρονα καταδύεται βαθιά στις προσωπικές του  ανησυχίες.
Διαβάστηκε φορες
Το 2020 ξεκίνησε ήδη με αρκετές ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες στη διεθνή μουσική σκηνή. Στα κεντρικά του mixgrill ήδη υπήρχε αναστάτωση από την έντονη προπαγάνδα που άσκησε ο υποφαινόμενος για τον δίσκο του μήνα, μην αφήνοντας ιδιαίτερα περιθώρια και ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Ο κάτι παραπάνω από τίμιος Mac Miller, με το Circles, ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις μας και η electropop αισθητική της Georgia, στο Seeking Thrills, είναι αυτή που ανέβηκε στο τελευταίο σκαλί του βάθρου.

Ο Dan Deacon, με το Mystic Familiar, όμως ήταν ο δίσκος που είχε αυτό το wow factor, που το οδήγησε να ψηφιστεί ως ο δίσκος του μήνα για το mixgrill. O Dan Deacon δεν είναι καινούργιος, έχει ξεκινήσει την δισκογραφική του πορεία από το 2003 και μετράει 7 δίσκους -μαζί με τα film score- σε αυτή την διαδρομή. Το Mystic Familiar είναι αυτός ο δίσκος πιθανότατα συνοψίζει και τις μουσικές αναζητήσεις του Deacon όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας τα με ένα εξαιρετικά δημιουργικό και φρέσκο τρόπο στο φετινό του εγχείρημα.

Αν και ο μουσικός με έδρα τη Βαλτιμόρη έγινε αρχικά γνωστός ως ένας εξαιρετικά ανατρεπτικός, ηλεκτρονικός καλλιτέχνης, ο ίδιος έθεσε τον εαυτό του στην underground pop σκηνή. Με το Mystic Familiar, ο Deacon καταφέρνει να δημιουργήσει ένα άλμπουμ που φέρνει πίσω την πνευματικότητα του πρώιμου indie pop των 60s-70s, ενώ ταυτόχρονα καταδύεται βαθιά στις προσωπικές του  ανησυχίες.Σε όλη την ιστορία, δίνεται έμφαση στην ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον θάνατο και το γήρας. Το Mystic Familiar ενεργεί ως ένα είδος θεραπευτικής λύσης σε αυτές τις ιδέες που τον βασανίζουν. Η πνευματικότητα της φύσης καταπολεμά τις ερωτήσεις που τον στοιχειώνουν. Προσπαθεί, όπως δηλώνει ο τίτλος του πρώτου κομματιού, "Become a Mountain", να πείσει τον εαυτό του ότι η μνήμη της ύπαρξής του είναι ακατάβλητη, όπως το βουνό, τότε είναι που η γήρανση και ο θάνατος θα γίνουν λιγότερο απειλητικά και αναπόφευκτα.  

Ηχητικά, το έργο δεν είναι προφανώς indie pop αλλά περισσότερο μιας ψυχεδελικής ηλεκτρονικής progressive pop αισθητικής. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του Deacon, ως συνθέτη και ηλεκτρονικού καλλιτέχνη, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι θα πάρει πολλές επιρροές εκτός του πεδίου της pop. Ίσως oi πιο αξιοσημείωτες επιρροές είναι ο Phillip Glass και ο Steve Riech, δύο πρωτοπόροι του κινήματος του μινιμαλισμού του 20ού αιώνα. Ο τρόπος με τον οποίο ο Dan Deacon ενορχηστρώνει το  "Become a Mountain" είναι μια ξεκάθαρη αναδρομή στο Glassworks του Glass, ενώ οι χορδές στο "Weeping Birch" συγκρίνονται άμεσα με αυτές στο "Different Trains" του Riech. Υπάρχουν επίσης σαφή νεύματα προς τους Daft Punk και τους These New Puritans. Με θαυματουργό τρόπο, λοιπόν, το Mystic Familiar παίρνει όλες αυτές τις επιρροές και τις συνδυάζει σε κάτι που είναι μια εντελώς νέα μουσική εμπειρία.

Υ.Γ. Εξαιρετικό artwork!Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα