Γιώργος Χουρδάκης: Ποιος θα έχει την αστική ευθύνη αν κάποιος θεατής συναυλίας κολλήσει τον ιό;

Μια πρόταση για τις συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα την περίοδο του κορονοϊου

Η ανάγκη στήριξης του Πολιτισμού θεωρείται δεδομένη! Μήπως όμως πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικά πλάνα για το σήμερα και το αύριο;
Διαβάστηκε φορες
Την περασμένη εβδομάδα έγιναν πολλά που σχετίζονται με τον Πολιτισμό στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο διάγγελμα του ότι φαίνεται απίθανο να γίνουν συναυλίες, φεστιβάλ, παραστάσεις και γενικότερα μαζικές συναθροίσεις μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι του χώρου αντέδρασαν έντονα, έκαναν τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και κατάφεραν να αλλάξουν τη στάση της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από την δήλωση του πρωθυπουργού στην Βουλή ότι έχει συσταθεί ομάδα, η οποία εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και προπάντων την στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, οι οποίοι πλήττονται.

Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό κι εύχομαι ειλικρινά να υπάρξει γόνιμη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και να στηριχθεί πραγματικά ο Πολιτισμός στην Ελλάδα και βέβαια οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτόν από οποιαδήποτε θέση.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πρόταση στους ανθρώπους που δουλεύουν με οποιονδήποτε τρόπο σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Είναι γεγονός ότι οι εκδηλώσεις αυτού του είδους (και ιδίως οι καλοκαιρινές) προσφέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης των καλλιτεχνών και όσων δουλεύουν σε αυτές.

Live streaming συναυλίες

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΩΡΕΑΝ LIVE STREAMING ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Αγαπημένοι καλλιτέχνες (μουσικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κλπ) και διοργανωτές, 

Σταματήστε τις δωρεάν live streaming συναυλίες ή την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών σε όλους στο YouTube κλπ.

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι το κάνατε για τον κόσμο που βιώνει μια εξαιρετικά περίεργη και νοσηρή κατάσταση αυτούς τους μήνες. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτές οι 42 ημέρες ήταν μια καλή ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα επικοινωνία με χρήση της τεχνολογίας και των live streaming εφαρμογών. 

Όμως, τώρα έχει έρθει η στιγμή να προστατέψετε την δουλειά σας και να την προσφέρετε με διαφορετικό τρόπο σε όλους μας για να έχει την αξία που σε κάποιο βαθμό τής αρμόζει.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Συνεργαστείτε και δημιουργήστε θεματικές συναυλίες/παραστάσεις σε έναν ξεχωριστό χώρο, σε λίγους θεατές (με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας και των υπηρεσιών υγείας) και δώστε σε όλους μας τη δυνατότητα να γίνουμε κομμάτι αυτών των βραδιών από το σπίτι μας, με ένα μικρό ποσό.

Δημιουργήστε μια ξεχωριστή βραδιά και προσφέρετε το live streaming της με ένα μικρό ποσό, π.χ. 3 Ευρώ.

Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα:

Σκεφτείτε:

- τους Red Hot Chili Peppers σε μια εμφάνιση στο Ηρώδειο ή σε ένα άλλο αρχαίο θέατρο στην Ελλάδα,
- μια συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε κανονική μεγάλη σκηνή στο χωριό του, το Μεταξοχώρι,
- ένα φεστιβάλ με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιάννη Αγγελάκα και Παύλο Παυλίδη σε ένα Κυκλαδίτικο νησί,
- τους Planet of Zeus, Villagers of Ioannina City και 1000Mods σε ένα φεστιβάλ στο πανέμορφο αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης,
- ένα φεστιβάλ με τον Γιάννη Χαρούλη, τον Ψαραντώνη, τους Χαϊνηδες και τον Ψαρογιώργη στη Σούγια της Κρήτης,
- μια ξεχωριστή νέα έκδοση της «Ταράτσας» του Φοίβου Δεληβοριά με αλληλεπίδραση με τον κόσμο από τη live streaming μετάδοση, 
- την θεατρική παράσταση Όρνιθες του Αριστοφάνη στο θέατρο της Επιδαύρου,
- την παράσταση Ιχνευταί του Σοφοκλή στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης.

Σκεφτείτε μοναδικές και ξεχωριστές βραδιές, οι οποίες μπορούν να κινήσουν το ενδιαφέρον των φίλων της μουσικής, του θεάτρου και όχι μόνο.

Αρχαίο Θέατρο Αιγειρας

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ - ΕΝΑ ΝΕΟ «ΠΡΟΪΟΝ»

Δημιουργήστε ένα νέο «προϊόν» για τη φετινή χρονιά και τις επόμενες, γιατί ό,τι και να λέμε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την δια ζώσης εμπειρία της συναυλίας ή της θεατρικής παράστασης. Τίποτα, όμως!

Το "watch party" σε μια πλατφόρμα, όπου θα βλέπεις τη συναυλία των αγαπημένων σου μουσικών και θα σχολιάζεις ό,τι βλέπεις κι ακούς, μαζί με άλλους είναι σίγουρα ένα νέο προϊόν. Στους αθλητικούς αγώνες αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια. Γιατί όχι και στις συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις;

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Φέτος, λόγω της πανδημίας, αυτές οι ξεχωριστές βραδιές θα μπορούσαν να γίνουν επιτυχημένες και ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο κέρδος από μια κανονική συναυλία. 

Όμως, όπως είναι προφανές, είναι ένα καινούργιο «προϊόν», το οποίο σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί, οι ηθοποιοί, οι managers, οι διοργανωτές, οι ηχολήπτες, οι σκηνοθέτες και γενικότεροι όλοι όσοι εμπλακούν σε αυτές τις παραστάσεις θα πρέπει να προσαρμόσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις σε κάποια - ίσως - ποσόστωση επί των κερδών του live streaming.

Όταν με το καλό επιστρέψουμε στις κανονικές συναυλίες, το live streaming προϊόν θα προσφέρει κέρδος επιπλέον των εισιτηρίων.

Live streaming μεταδόσεις

VIRTUAL REALITY ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;

Φέτος ή σε επόμενο στάδιο δώστε μας ένα Virtual Reality Premium πλάνο, όπου με χρήση γυαλιών VR (η τιμή τους ξεκινάει από τα 5 Ευρώ) θα βλέπουμε μια συναυλία/παράσταση και θα νιώθουμε λες και βρισκόμαστε στον χώρο όπου γίνεται.

Η τεχνολογία εξελίσσεται, γιατί να μην είστε ένα βήμα μπροστά;

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΤΑ LIVE STREAMING VIDEOS ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ (YouTube, Vimeo, Dailymotion κλπ)

Τα live streaming videos δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν σε ελεύθερες πλατφόρμες και να γίνονται προσβάσιμα σε όλους. Αν αυτό γίνεται από τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές, τότε χάνεται ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα έχουν όλοι όσοι επιλέξουν να πληρώσουν για να δουν μια συναυλία ή θεατρική παράσταση, γιατί ακόμη και η on-demand θέαση του video είναι ένα προνόμιο.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

(1) FACEBOOK MESSENGER: Πριν από μία εβδομάδα, ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν Messenger Live Rooms, όπου θα μπορεί ένας καλλιτέχνης ή περισσότεροι να παρουσιάζουν την τέχνη τους και να τους δίνεται η δυνατότητα να στηρίζονται οικονομικά από τους θεατές τους. (2) VIMEO PREMIUM: Το Vimeo Premium είναι μια καλή ποιοτική λύση, η οποία είναι έτοιμη, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και είναι αρκετά οικονομική (το premium πλάνο κοστίζει 70 Ευρώ το μήνα). Το Vimeo Premium δίνει τη δυνατότητα στους διοργανωτές να δημιουργήσουν ένα πλάνο συνδρομητών και επιπλέον να ορίσουν αν θέλουν να εμφανίζονται διαφημίσεις στην αρχή, τη μέση και το τέλος του video (αν για παράδειγμα υπάρχουν χορηγοί της αντίστοιχης βραδιάς).

(3) PAOK TV: Η pay-per-view πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για το PAOK TV δούλεψε με επιτυχία φέτος.

(4) COSMOTE TV/NOVA: Χρησιμοποιήστε πλατφόρμες που ήδη παίζουν και έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να υποστηρίξουν συνολικά αυτή την πρόταση, όπως η Cosmote TV και η NOVA. 

ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ - ΝΕΑ ΠΛΑΝΑ

Ο κορονοϊος έχει παραλύσει πολλούς τομείς της οικονομίας μας και σίγουρα οτιδήποτε έχει σχέση με τον Πολιτισμό. Η στήριξη των ανθρώπων της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού και γενικότερα των τεχνών θεωρείται επιβεβλημένη!

Όμως, όλοι όσοι αγαπάμε τον Πολιτισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σκεφτούμε και την δημιουργία εναλλακτικών πλάνων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν λύσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η διοργάνωση μιας θεματικής συναυλίας δεν θα προσφέρει τα οικονομικά οφέλη που θα προσέφερε μια περιοδεία ενός Έλληνα καλλιτέχνη ή μιας θεατρικής παράστασης σε όλη την Ελλάδα.

Όμως, από το μηδέν, δεν είναι καλύτερο το +1 ή +2 κλπ;
Θα είναι όμως +1 ή +2 κλπ;

Ο κόσμος είναι πλέον πιο ώριμος στη χρήση της τεχνολογίας και των νέων λύσεων που προσφέρει. Αυτό φαίνεται σε καθημερινή βάση από το γεγονός ότι ψωνίζουμε ηλεκτρονικά, αγοράζουμε εισιτήρια συναυλιών από ψηφιακές πλατφόρμες, πληρώνουμε για να δούμε αθλητικούς αγώνες στο tablet, το κινητό ή τον υπολογιστή μας και κάνουμε αρκετές πληρωμές με χρήση του web banking, του Paypal ή της πιστωτικής κάρτας μας. 

Αυτή η περίοδος είναι ίσως η καλύτερη δυνατή για να δοκιμαστεί μια παρόμοια λύση, λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετοί άνθρωποι θα γίνουν συνδρομητές μιας pay-per-view βραδιάς για να στηρίξουν και την ιδέα της θεματικής βραδιάς, αλλά και τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Θεωρώ πραγματικά ότι αξίζει να το τολμήσετε.
Εσείς;

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα