Πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης στις συναυλίες και φεστιβάλ

Πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης στις συναυλίες και τις παραστάσεις

Για τα ξενοδοχεία, το πρόβλημα της αστικής ευθύνης λύθηκε. Για τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις πότε θα λυθεί;
Διαβάστηκε φορες
Στις 24 του Μάη, η Ελληνική κυβέρνηση ψήφισε το άρθρο 60 του ν. 4688/2020, «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 101/2020), που αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 5 προβλέπεται ότι «Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορονοϊό COVID-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία, οι τουριστικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος. Ο ζημιωθείς φέρει το βάρος αποδείξεως της ζημίας που υπέστη και της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της μη προσήκουσας εφαρμογής των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος και της ζημίας».

Σε γενικές γραμμές, αν ένα ξενοδοχείο καλύπτει τις υγειονομικές προδιαγραφές, που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας, τότε καλύπτεται σε περίπτωση που ένας πελάτης του κάνει μήνυση, γιατί κόλλησε κορονοϊό όσο διέμενε σε αυτό. Ουσιαστικά, αυτή η διάταξη προστατεύει σε κάποιο βαθμό τους ξενοδόχους.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, αλλά το ζήτημα της αστικής ευθύνης παραμένει το ίδιο σημαντικό με αυτό που είχαν οι ξενοδόχοι και διευθετήθηκε με το παραπάνω άρθρο. 

Ποιοι είναι οι υγειονομικοί όροι που πρέπει να τηρεί μια πολιτιστική παραγωγή; Ποια μέτρα πρέπει να πάρει ένας διοργανωτής; Κι αν τα πάρει όλα αυτά, θα έχει και την αστική ευθύνη, αν κάποιος από τους θεατές τον κατηγορήσει ότι κόλλησε κορονοϊό, κατά τη διάρκεια της παράστασης;

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και αυτό το εξαιρετικά σοβαρό θέμα δεν έχει λυθεί από την πολιτεία, ενώ σε λίγες ημέρες, την 1/7 θα δοθούν άδειες για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Πώς θα γίνουν το Long Beach Festival 2.0 και το Urban Athens Festival 2.0;

Για αυτό το ζήτημα μιλήσαμε με την Κατερίνα Σταματάκη, την πρόεδρο του Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, η οποία μας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί και το θέμα της αστικής ευθύνης. Όπως ψηφίστηκε νομοσχέδιο όπου δεν  θα προκύπτει αστική ευθύνη των ξενοδοχείων και, γενικότερα, των τουριστικών επιχειρήσεων έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορονοϊό COVID-19, με την προϋπόθεση οι τουριστικές επιχειρήσεις να αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, έτσι πρέπει να γίνει και για τις πολιτιστικές διοργανώσεις (συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις). Επίσης έχουν εξαγγείλει την έναρξη συναυλιών την 1η Ιουλίου και ακόμα δεν έχουμε υγειονομικό πρωτόκολλο.

Όλα αυτά είναι σοβαρές καθυστερήσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων που καθιστούν ουσιαστικά ανενεργή την εργασία μας παρ όλη την τυπική της έναρξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε συναυλίες «στον αέρα». Πρέπει  να μας πάρει στα σοβαρά το κράτος και να μην μας αφήνει έωλους. Δεν ξέρουμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να εισακουστούμε. Οι ζημίες που έχουμε πάθει είναι για πολλούς μη αναστρέψιμες και η πολιτεία δεν είναι δίπλα μας. Σαν να είμαστε αόρατοι».


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα