Παιδικές αναμνήσεις

Τα intros των παιδικών μου χρόνων - Μέρος Α'

Οι παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μου χρόνων. Εκτός από τις σειρές αυτές καθ' αυτές, στο μυαλό μου έχουν μείνει χαραγμένες και οι μουσικές από τα intros που τις συνόδευαν. Έτσι, αποφάσισα να σας παρουσιάσω την λίστα με τα 20 αγαπημένα μου intro τραγούδια.
Διαβάστηκε φορες
Εκτός από ένα αυτόνομο μέσο διασκέδασης, έκφρασης και κέρδους, η μουσική συνδέεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σχεδόν με τα πάντα γύρω μας. Για παράδειγμα, εκτός από τα album και τις συναυλίες, η μουσική βιομηχανία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογράφου, του θεάτρου, των βιντεοπαιχνιδιών και της τηλεόρασης. Στην τελευταία κατηγορία μάλιστα υπάρχουν επίσης πολλές υποκατηγορίες, όπως για παράδειγμα οι τηλεοπτικές σειρές, οι διαφημίσεις, αλλά και οι παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων. Σε αυτές τις τελευταίες θα επικεντρωθώ σε αυτή τη σειρά άρθρων. Το «παιδικές» ίσως είναι λανθασμένος όρος, μιας που μέχρι και σήμερα βλέπω με περίσσια ευκολία τα κινούμενα σχέδια που έβλεπα μικρός.

Για την ιστορία, γεννήθηκα το 1990, που ήταν και η περίοδος της μεγάλης άνθισης του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα. Για καλή μου τύχη (έτσι θέλω να πιστεύω δηλαδή) τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια (μεγάλα και μικρά) αφιέρωναν σημαντικό χρόνο του προγράμματός τους σε παιδικές εκπομπές και κινούμενα σχέδια, πράγμα που δεν γίνεται σήμερα. Τρανό παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα, που από το πρωί ως το μεσημέρι σχεδόν όλα τα κανάλια ήταν η χαρά του παιδιού. Πέρασα άπειρες ώρες (και συνεχίζω να περνάω) βλέποντας αυτά που αποκαλούμε «παιδικά» και δεν το μετανιώνω στο ελάχιστο. 

Κάθε μία από τις σειρές κινουμένων σχεδίων έχει τους δικούς της τίτλους αρχής (intro) και αυτοί με τη σειρά τους είναι «ντυμένοι» με κάποιο πρωτότυπο τραγούδι που γράφτηκε εξ ολοκλήρου για αυτή. Θα σας παρουσιάσω ένα top-20 αγαπημένων μου σειρών κινουμένων σχεδίων, ταξινομημένες σε αύξουσα σειρά με βάση τα τραγούδια από τα intros. Αυτές τις σειρές τις έβλεπα μικρός, ενώ ορισμένες τις βλέπω μέχρι και σήμερα.

Να ξεκαθαρίσω στους παλιούς πως δυστυχώς στη λίστα μου δεν περιλαμβάνεται το εξαιρετικό intro του "Silverhawks", μιας που δεν είχα ποτέ την τύχη να το δω. Ωστόσο, μπορείτε να το απολαύσετε ήδη εδώ στο ξεκίνημα, μιας που για πολλούς συγκαταλέγεται στα καλύτερα intros όλων των εποχών.


Nα σημειώσω πως δεν καταλάβαινα και εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τίποτα από όσα λένε οι γιαπωνέζικοι και γενικότερα οι μη ελληνικοί στίχοι των τραγουδιών, εκτός των αγγλικών. Και αυτούς φυσικά αφού τους διαβάσω.

Ας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση...

20. The Chipmunks

Τι πιο χαρακτηριστικό από τις φωνές των Chipmunks! Αρχικά, η σειρά ονομαζόταν "Alvin and the Chipmunks" και είχε διαφορετικό intro, αν και το τραγούδι ήταν παρόμοιο. Για την έκτη και έβδομη σεζόν, η σειρά άλλαξε τον τίτλο σε "The Chipmunks", μαζί και το intro. Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι πώς ήταν αρχικά η σειρά. Ή για την ακρίβεια δεν ξέρω αν έτυχε να δω κάποια από τις παλιότερες σεζόν στην ελληνική τηλεόραση. Το "The Chipmunks" το έβλεπα κατά βάση τις καθημερινές στην ΕΡΤ. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Alvin και η παρέα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο σε τέσσερις συνολικά live-action ταινίες, στις οποίες πολλά γνωστά τραγούδια έγιναν διασκευή με τις πλέον χαρακτηριστικές φωνές των Chipmunks.


19. Οι Τρεις Σωματοφύλακες (San Jushi)

Πρόκειται για ένα anime (ιαπωνικά κινούμενα σχέδια) που βασίζεται στο γνωστό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά. Το τραγούδι του intro δεν είναι κάτι τόσο σπουδαίο, ωστόσο στο άκουσμά του μου έρχονται αναμνήσεις από τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια, όταν καθόμασταν με τον αδερφό μου μετά το σχολείο και περιμέναμε να αρχίσει ο «Νταρτανιάν» σε κάποιο κανάλι της ΕΡΤ (το έχω δει και στην ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3). Να σας κάνω και ένα spoiler… Ο Άραμις είναι γυναίκα!


18. X-Men

Μια από τις σειρές κινουμένων σχεδίων από τις οποίες θα ήθελα σίγουρα να έχω περισσότερες αναμνήσεις είναι το "X-Men". Δυστυχώς, όμως, την στιγμή που παιζόταν στο STAR εγώ ήμουν μάλλον «κολλημένος» σε κάποιο άλλο τηλεοπτικό σταθμό. Αυτό που θυμάμαι με βεβαιότητα όμως είναι το τραγούδι του intro. Ένα instrumental κομμάτι που σε προετοίμαζε για κάτι μεγαλειώδες, όπως οι μάχες των Χ-ΜΕΝ!


17. Ηρακλής (Disney Hercules)

Η Disney εκτός από την εξαιρετική ταινία «Ηρακλής» (1997) έβγαλε στη συνέχεια και μια σειρά με τους ίδιους χαρακτήρες, που μας ταξίδευε στα χρόνια που ο Ηρακλής ήταν στην Ακαδημία του Προμηθέα. Το τραγούδι των τίτλων είναι εξελληνισμένο, όπως μας έχει κακομάθει η Disney. Παρόλα αυτά το τραγούδι θυμίζει αρκετά την αλά-gospel πρωτότυπη μουσική. Σίγουρα θυμάμαι να έχω δει τη σειρά την περίοδο που η ΕΡΤ είχε πάρει τα δικαιώματα των σειρών της Disney, ωστόσο νομίζω πως το πρωτοείδα στο Disney Club του Mega.
«Ποιος πολεμά την αδικία; Ηρακλής!»


16. Αλαντίν (Disney Aladdin)

Άλλη μια σειρά της Disney. Το Αλαντίν κυκλοφόρησε το 1994 την ίδια χρονιά με την δεύτερη ταινία της σειράς με τίτλο «Η Επιστροφή Του Τζαφάρ». Για καλή μας τύχη, εκτός από τους χαρακτήρες των ταινιών, η Disney κράτησε και το βασικό τραγούδι «Βραδιές Μαγικές» για το intro της σειράς. Να σημειωθεί πως οι «Βραδιές Μαγικές» ήταν το κεντρικό τραγούδι από την πρώτη ταινία «Αλαντίν» του 1992. Στους τίτλους της σειράς, ωστόσο, ακούγεται μια «κουτσουρεμένη» εκδοχή από το intro του «Η Επιστροφή Του Τζαφάρ», αλλά και πάλι λατρεύω αυτό το τραγούδι. Η σειρά «Αλαντίν» ακολούθησε την ίδια πορεία με το «Ηρακλής». Η πρώτη προβολή έγινε στο Mega με το Disney Club, ενώ μετά από λίγα χρόνια μεταπήδησε στην ΕΡΤ.


15. Sport Billy

Ένα από τα πιο γνωστά intros κινουμένων σχεδίων για τους παλαιότερους. Το Sport Billy κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Δυτική Γερμανία το 1979 και εν συνεχεία ξεκίνησε το ταξίδι του για τον υπόλοιπο πλανήτη. Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου 1981 από την ΥΕΝΕΔ, με το πολύ γνώριμο intro στο οποίο ακούμε τη φωνή του Λάκη Τζορντανέλι. Ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς, όπως προδίδει και ο τίτλος της, ήταν ο Sport Billy, ο οποίος ταξίδεψε από τον πλανήτη Όλυμπος στη Γη ώστε να προωθήσει τον αθλητισμό. Το αγαπημένο του άθλημα ήταν το ποδόσφαιρο και έτσι ο Sport Billy χρησιμοποιήθηκε από τη FIFA ως μασκότ του Fair Play, παράλληλα με τις επίσημες μασκότ, για τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου του 1982 και 1986. Πέρα από τους καλούς του φίλους, ο Sport Billy είχε πάντα μαζί του και το μαγικό βαλιτσάκι του, μέσα από το οποίο έβγαζε ό,τι χρειαζόταν (από ρακέτα του τένις μέχρι αυτοκίνητο). Η δική μου επαφή με τη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων έγινε μέσω VHS, ενώ την είχα πετύχει πολλές φορές σε κάποιο μικρό επαρχιακό κανάλι.
«Sport Billy! Είσαι ήρωας από άλλο πλανήτη».


14. Τζουμαρού (Plawres Sanshiro)

Το Plawres Sanshiro, γνωστό στην Ελλάδα και ως Τζουμαρού, προβλήθηκε πρώτη φορά στη χώρα μας το 1990 από την ΕΡΤ3. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο πιτσιρικάς Sanshiro Sugata που έχει σκοπό να γίνει ο καλύτερος χειριστής Plawres (κάτι σαν πάλη με μικρά ρομπότ) σε όλη την Ιαπωνία. Παρέα με το δικό του Plawres ονόματι Jumaru (Juohmaru) θα αντιμετωπίσουν αδίστακτους χειριστές με εξίσου δυνατά Plawres για να φτάσουν στην κορυφή. Αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη μου επαφή με το συγκεκριμένο anime ήταν σε κάποιο μικρό επαρχιακό κανάλι και όχι στην ΕΡΤ3. Δυστυχώς, δεν βρήκα το επίσημο intro της σειράς, αν και το παρακάτω πολύ ωραίο κομμάτι το συνόδευε. 


13. Χελωνονιντζάκια (Teenage Mutant Ninja Turtles)

Ίσως μία από τις πιο γνωστές σειρές κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Οι τέσσερις μεταλλαγμένες χελώνες νίντζα αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους ανά τα χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι πρωταγωνιστές φέρουν τα ονόματα γνωστών καλλιτεχνών της Αναγέννησης, ενώ ο καθένας έχει διαφορετικό χρώμα μαντήλι και όπλο. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Λεονάρντο (Λεονάρντο Ντα Βίντσι) με το μπλε μαντήλι και όπλο τα σπαθιά. Το μυαλό της παρέας είναι ο Ντονατέλο (βασισμένος στον γνωστό γλύπτη) με το μοβ μαντήλι και την ξύλινη ράβδο για όπλο. Το ελεύθερο πνεύμα της υπόθεσης είναι ο Μικελάντζελο (Μιχαήλ Άγγελος) που φοράει το πορτοκαλί μαντίλι και χρησιμοποιεί ως όπλο τα κρόταλα. Τέλος, το κακό παιδί της υπόθεσης είναι ο Ραφαέλ (βασισμένος στον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Ραφαήλ) που φοράει το κόκκινο μαντήλι και χρησιμοποιεί τα sai (κάτι σαν μικρές τρίαινες) για όπλο. Μπορεί να διαφέρουν πολύ ως χαρακτήρες, υπάρχει όμως κάτι που έχουν κοινό. Την αγάπη τους για την πίτσα! Φυσικά λόγω ονόματος παρομοίαζα τον εαυτό μου με τον Ραφαέλ, αν και κατά βάθος θα ήθελα να είμαι ο Λεονάρντο. Το τραγούδι του intro είναι γενικότερα πασίγνωστο και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα.


12. Το βιβλίο της ζούγκλας (Jungle Book Shōnen Mowgli)

Πρόκειται για μια ιταλο-ιαπωνική παραγωγή βασισμένη στην πολύ γνωστή ιστορία του Rudyard Kipling. Τα περισσότερα παιδάκια έρχονται σε επαφή με τον Μόγλη από την αντίστοιχη ταινία της Disney που κυκλοφόρησε το 1967. Προσωπικά έχω δει μόνο το συγκεκριμένο anime και όχι την ταινία. Σύμφωνα με την Wikipedia, η εν λόγω σειρά, που προβλήθηκε σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην πρωτότυπη ιστορία και σε αυτή της Disney. Στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ και η μετάφραση έγινε με βάση την γαλλική έκδοση της σειράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει το γαλλικό intro με το πολύ ωραίο τραγουδάκι που άκουγα για πολλά μεσημέρια τις καθημερινές μετά από το σχολείο.


11. Sailor Moon

Η σειρά κρύβει πίσω της έναν αστικό μύθο. Φήμες θέλουν το τελευταίο επεισόδιο να παίχτηκε μετά τα μεσάνυχτα στον ANT1. Η αλήθεια είναι πως όντως ο ANT1 πρόβαλε το επεισόδιο μετά τα μεσάνυχτα ύστερα από ένα πρωτοχρονιάτικο σόου, όμως ως επανάληψη (ή ως λάθος, δεν μπορούμε να ξέρουμε). Το επεισόδιο είχε παιχτεί για πρώτη φορά στην κανονική ροή του προγράμματος τις πρωινές ώρες. Ο λόγος που υπάρχει αυτός ο «μύθος», όμως, είναι η μεγάλη διάρκεια που εμφανίζεται - και καλά - γυμνή η Sailor Moon. Ο όρος «γυμνή» περιγράφει μια γυναικεία σιλουέτα, της οποίας δεν φαίνονται ούτε οι θηλές ούτε τα γεννητικά όργανα. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω anime προβλήθηκε και από το STAR, αν και ποτέ ολόκληρο. Τέλος, από το "Sailor Moon" δεν λείπει και το ελληνικό στοιχείο, καθώς μεγάλο κομμάτι της ιστορίας βασίζεται στην ελληνική μυθολογία και πιο συγκεκριμένα στην ιστορία του Ενδυμίων και της Σελήνης. Το intro της σειράς έχει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μεταγλωττισμένα τραγούδια, το οποίο έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου και δεν είναι λίγες οι φορές (όσο περίεργο και αν ακούγεται) που το σιγοτραγουδάω ακόμα και στο αυτοκίνητο.
«Με μια αχτίδα όπλο κι ασπίδα, πριγκίπισσα του Φεγγαριού».


Έπεται η συνέχεια με το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος. 

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα