Jarv is - Beyond the Pale κι επιστροφή στις αναμνήσεις μας

Αν είστε ένας από αυτούς που λάτρεψαν την μουσική των Pulp και την ιδιαίτερη αισθητική του Jarvis στα 90's, ακούστε και απολαύστε το Beyond the Pale και ξεφυλλίστε τις αναμνήσεις σας! Αν είστε σαφώς νεότεροι, δώστε μία ευκαιρία.    
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσετε:
Brit pop- early Pulp

Ποια τραγούδια να προσέξετε:
Must I envolve?, House music all night long, Sometimes I am Pharoah, Am I Missing Something

Βαθμολογία:
8

Οι Jarv Is… δημιουργήθηκαν το 2017 από τον Jarvis Cocker, τραγουδιστή των Pulp, με τη συμμετοχή των Serafina Steer (keyboards, φυσαρμόνικα), Emma Smith (βιολί, κιθάρα), Andrew McKinney (μπάσο), Jason Buckle (συνθεσάιζερ) και Adam Betts (ντραμς). Η μπάντα σχηματίστηκε αρχικά για να παίζει μόνο live, αρχής γενομένης με μία εμφάνιση στην Ισλανδία, στο Norður og Niður festival με τους Sigur Ros. Τελικά ετοίμασαν μετά από σχεδόν τρία χρόνια την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά που ηχογραφήθηκε ζωντανά και επεξεργάστηκε στη συνέχεια στο studio από τον Geoff Barrow των Portishead.

Το "Beyond The Pale", το πρώτο album της μπάντας, ήταν να κυκλοφορήσει αρχικά τον Μάιο, μετά άλλαξε ημερομηνία για τον Σεπτέμβριο λόγω της πανδημίας, αλλά τελικά βγήκε στις 17 Ιουλίου. Όπως δήλωσε ο Jarvis, εμπνεύστηκε τον τίτλο του album κάποια στιγμή που έφευγε από τον κινηματογράφο και αφού είχε δει το ντοκιμαντέρ "Marianne & Leonard: Words Of Love" του Nick Broomfield.

Το πρώτο τραγούδι που ακούσαμε από το "Beyond The Pale", ήταν το "Must I Evolve?", τον Μάρτιο του 2019, με τον Jarvis απολαυστικό, να απαγγέλλει, να ουρλιάζει, να βαριανασαίνει, όπως στις πρώτες κυκλοφορίες των Pulp, αρχές των 90’s, τα γυναικεία backing vocals στο τραγούδι να απαντούν καταφατικά στο ερώτημα που διατυπώνεται στον τίτλο, ενώ τα πλήκτρα να οργιάζουν και να κάνουν ακόμα και την Candida Doyle, keybord-iστρια των Pulp που σηματοδοτούσε με αυτά τον ήχο τους, να ζηλεύει. 

Η συνέχεια μας έκανε να ενθουσιαστούμε το ίδιο ή και περισσότερο, αφού ακολούθησε το "House Music All Right Long" στις αρχές του 2020 με τον Jarvis σε δαιμονισμένη φόρμα, να προφητεύει την καραντίνα και την απομόνωση. Αξίζει να δείτε και το video clip του τραγουδιού σε ατμόσφαιρα James Bond με επιρροές από Isaac Hayes! Το όλο δημιούργημα "House Music All Night Long" σίγουρα θα έκανε τον James Murphy των LCD Soundsystem τουλάχιστον να θέλει να το μιξάρει.

Το "Save The Whale" βγήκε στις αρχές του καλοκαιριού, ένα μήνα πριν την επίσημη κυκλοφορία του "Beyond The Pale", και η φωνή του Jarvis σε αυτό ακούγεται περισσότερο από ποτέ σαν αυτήν του Leonard Cohen, σαν μία exotica σύνθεση που προοριζόταν για αυτόν. 

Μένουν λοιπόν να ακούσουμε και να σχολιάσουμε άλλα τέσσερα τραγούδια από το album, μιας και αυτό περιλαμβάνει συνολικά μόνο εφτά, παρ' όλη τη συνολική του διάρκεια των 40 λεπτών. Στο ήπιων τόνων "Am I Missing Something", οι Jarv Is φλερτάρουν με τους Pet Shop Boys. Το "Sometimes I Am Pharoah" ηχεί σαν να είναι βγαλμένο από τα πρώτα albums των Pulp, Freaks και "Seperations", με την φίνα ερμηνεία του Jarvis να μας γυρνάει νοερά εκεί. Στο "Swanky Modes" ο Jarvis αποδίδει φόρο τιμής στον αγαπημένο του David Bowie, ενώ στο τελευταίο τραγούδι που κλείνει το album, "Children Of The Echo", η pop συναντάει τη σύγχρονη ψυχεδέλεια. 

Ειδικά για το "Swanky Modes" ο Jarvis Cocker δηλώνει πώς προήλθε από μια παιδική του μνήμη όταν ήταν άρρωστος και χαρακτηριστικά δήλωσε: «Άκουγα το μουρμουρητό ενός μεγάλου πλήθους να συνοδεύεται από μια οπτική εικόνα ενός γραμμικού σχεδίου (μάλλον σαν έναν πίνακα του Patrick Caulfield, όπως συνειδητοποίησα μετά) στην οποία όλα τα αντικείμενα άλλαζαν γρήγορα μεταξύ τους από το να είναι λεία και στρογγυλά και μετά λεπτά και με χαρακιές. Αυτό με τρόμαζε πολύ». 

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, αν είστε ένας από αυτούς που λάτρεψαν την μουσική των Pulp και την ιδιαίτερη αισθητική του Jarvis, ακούστε και απολαύστε το "Beyond The Pale" και ξεφυλλίστε τις αναμνήσεις σας! Αν είστε σαφώς νεότεροι, δώστε μία ευκαιρία. 

 

Σχετικό θέμα
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα