Η σιωπή | Whatever makes us happy on Sunday morning

Πόσο σημαντική είναι η σιωπή, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε; Και πόση ανάγκη την έχουμε, ακόμα και σε στιγμές που δεν το γνωρίζουμε ή δεν το αντιλαμβανόμαστε; Προσπαθώ να σωπαίνω πια. Όλο και περισσότερο. Ακόμα και στα θέματα που - υποτίθεται πως - γνωρίζω.
Διαβάστηκε φορες
Η σιωπή και η ηρεμία δεν βαδίζουν πάντοτε χέρι - χέρι. Κι όταν δεν συμπορεύονται, η σιωπή μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικός εκρηκτικός μηχανισμός. Με πιάνεις; Να θες να τα πεις και να προσπαθείς να συγκρατηθείς. Να πρέπει να τα πεις και να μη θες. Να μην πρέπει να τα πεις και να θες.

Εκεί έρχεται η σιωπή. Και, δεν είναι τυχαίο που έχουν γραφτεί τόσα και τόσα τραγούδια για τη σιωπή - δες στο τέλος του άρθρο playlists για πάρτη σου στο YouTube και το Spotify.

Επανέρχομαι στο θέμα μου. Για μένα, προσωπικά, η σιωπή εξελίσσεται σε άσκηση. Άσκηση θάρρους, αυτοσυγκράτησης, ωριμότητας, υπερανωσύνης, καμιά φορά κι ελιτισμού. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνω, αντιλαμβάνομαι καλύτερα τα πράγματα γύρω μου. Και πολύ συχνά, εντοπίζω θέματα, παρατηρώ λάθη, εντοπίζω πονηράδα ή αδικία. Και σε εκείνη τη φάση μπαίνω στα διλήμματα.

Δεν αξίζει, όμως, τον κόπο. Γνωρίζω καλά κι αυτό πια. Οπότε, προσπαθώ να καταπολεμώ τα πάντα με το παρακάτω αυτοσχέδιο αλλά και πασίγνωστο και δοκιμασμένο τρίπτυχο: υπομονή, αποδοχή και σιωπή. 

Παλαιότερα, έλεγα μεταξύ αστείου και σοβαρού, εντοπίζοντας καλπάζοντα συντηρητισμό σε εκείνους που μεγάλωναν, ότι θέλω μόλις φτάσω 50 ετών να σταματήσω να μιλάω - από αυτοπροστασία. Νομίζω, πια, ότι δε μπορώ να περιμένω ως τότε.

Θα προσπαθήσω να σωπαίνω περισσότερο. Όταν σωπαίνεις, ακούς καλύτερα, ακούς καλύτερα τις σκέψεις σου, επίσης, και βέβαια, δεν κινδυνεύεις να πετάξεις καμιά κοτσάνα, ακόμα κι αν αυτή τελικά είναι μια πανέξυπνη ατάκα. 

Σσσσστ.....

Τα τραγούδια

1. Ξύλινα Σπαθιά - Σιωπή
2. Σωκράτης Μάλαμας - Της σιωπής
3. Χρήστος Θηβαίος - Σιωπή
4. Γιώργος Καραδήμος - Με πνίγει τούτη η σιωπή
5. Γιάννης Πουλόπουλος - Έπεφτε βαθιά σιωπή
6. Ελένη Τσαλιγοπούλου - Λόγια της σιωπής
7. Γιώργος Νταλάρας - Η σιωπή
8. Λάκης Παπαδόπουλος - Δικαίωμα στο όνειρο
9. Μελίνα Κανά - Τι μου ζητάς
10. Νίκος Ξυλούρης - Πώς να σωπάσω
11. Φοίβος Δεληβοριάς - Σιωπή
12. Παύλος Παυλίδης & B-Movies - Το Σιωπηλό Ποτάμι
13. Active Member - Επιστρέφει η σιωπή
14. Μανώλης Λιδάκης - Απόψε σιωπηλοί
15. Αλκίνοος Ιωαννίδης - Ησυχία


Διαβάστε ακόμα


Tags
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα