Τα διαμάντια της δισκογραφίας: Elvis' Christmas Album

Το διαχρονικό Χριστουγεννιάτικο δώρο του «βασιλιά» Elvis
Διαβάστηκε φορες
Στις 15 Οκτωβρίου 1957, πριν από 63 χρόνια, κυκλοφορεί από την RCA Records, το τέταρτο προσωπικό άλμπουμ του Elvis Presley, με τίτλο "Elvis’ Christmas Album" που είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ στη μυθική μουσική του πορεία.

Ήταν η εποχή που ο Elvis Presley ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην αμερικάνικη μουσική βιομηχανία, ίνδαλμα για εκατομμύρια νέους που με την εμφάνισή του και τη rockabilly μουσική που έπαιζε έφερνε κάτι το νέο, το επαναστατικό κόντρα στην ιδιαίτερα συντηρητική κοινωνία της δεκαετίας του '50.

Παρόλα αυτά, τηρώντας την παράδοση της αμερικάνικης μουσικής σκηνής που ήθελε όλους τους σπουδαίους δημιουργούς και ερμηνευτές να κυκλοφορούν τουλάχιστον ένα χριστουγεννιάτικο δίσκο, μπήκε στα studios για να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο με εορταστικά τραγούδια.

Τον Ιανουάριο του 1957 ηχογραφεί στο Radio Recorders του Hollywood τα τραγούδια "Peace In The Valley", "Take My Hand Precious Lord" του «πατέρα» της gospel μουσικής Thomas A. Dorsey και επίσης τα "I Believe" και "It Is No Secret (What God Can Do)". Τα τέσσερα αυτά τραγούδια κυκλοφόρησαν από την RCA Records σαν ΕΡ με το τίτλο "Peace In The Valley" τον Απρίλιο του 1957. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Presley ηχογραφεί έξι κλασσικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και επίσης δύο καινούργια που γράφτηκαν για τη φωνή του ολοκληρώνοντας έτσι τα δώδεκα τραγούδια που περιλαμβάνει το άλμπουμ.

Το τραγούδι "Santa Claus Is Back In Town", γραμμένο από τη σπουδαία συνθετική δυάδα των Jerry Eluber και Mike Stoller, που είχαν γράψει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Presley όπως τα "Jailhouse Rock" και "Hound Dog" (πρώτη εκτέλεση από τη Willie Mae Thornton), επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Elvis να ανοίξει το άλμπουμ. Το τραγούδι αυτό αλλά και τα "Peace In The Valley" του Tomas A. Dorsey και "Blue Christmas" των Billy Hayes και Jay Johnson με την υπέροχη ερμηνεία του Elvis Presley ήταν αυτά που αρχικά ξεχώρισαν.

Ο Presley διασκεύασε τα παραδοσιακά "Silent Night" και "White Christmas" προσαρμόζοντάς τα στη φωνή του και το rock 'n' roll στυλ του. Οι νέες εκδοχές των τραγουδιών, παρότι ήταν μουσικά άρτιες και οι ερμηνείες του Elvis αψεγάδιαστες, εξόργισαν τη μουσική βιομηχανία. Ήταν έξω από τα μέτρα τους και τις κλασσικές ερμηνείες του μεγάλου Bing Crosby αλλά και άλλων σπουδαίων ερμηνευτών της εποχής.

Ο Irvin Berlin, δημιουργός του White Christmas προσπάθησε να απαγορεύσει τη μετάδοση του τραγουδιού του με τη φωνή του Elvis Presley αλλά και ολόκληρου του δίσκου από τα ραδιόφωνα, δηλώνοντας ότι η διασκευή του Presley ήταν μια γελοία παρωδία του πρωτότυπου. Οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί αγνόησαν την απαίτηση του Berlin, βλέποντας την τεράστια απήχηση που είχε ο δίσκος.

Σε κάποιους άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς που οι παραγωγοί τόλμησαν να μεταδώσουν το τραγούδι απολύθηκαν. Ο Dj Al Priddy απολύεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό KEX στο Portland του Oregon, επειδή έπαιξε στον «αέρα» το τραγούδι του Elvis Presley, "White Christmas". Ο σταθμός είχε απαγορέψει να μεταδίδονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε εκτελέσεις του Presley, με αιτιολογία ότι η εικόνα του σαν sex symbol αλλά και το μουσικό του στυλ δεν ταίριαζε με τραγούδια θρησκευτικού χαρακτήρα!

Το άλμπουμ γίνεται γρήγορα διαμαντένιο με πωλήσεις πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, παραμένοντας για τέσσερις εβδομάδες στο #1 του Billboard Top Pop Albums chart, ενώ συνολικά μαζί με τις επανεκδόσεις έχει πουλήσει πάνω από 17 εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 20 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι βέβαια το εμπορικότερο άλμπουμ όλων των εποχών με αυτήν τη θεματολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τα εμπορικότερα όλων των εποχών σε ολόκληρο τον κόσμο

Το άλμπουμ "Elvis' Christmas Album" θεωρείται ένα από τα διαμάντια της παγκόσμιας δισκογραφίας πλάι σε εκείνα, της ίδιας θεματολογίας, των Bing Crosby, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald αλλά και εκείνο του παραγωγού Phil Spector, με τις εκπληκτικές ερμηνείες καλλιτεχνών όπως οι Ronettes, οι Crystals, οι Bob B. Soxx & the Blue Jeans και η Darlene Love, που μας κρατούν διαχρονική Χριστουγεννιάτικη παρέα και όχι μόνο..

Τα τραγούδια του άλμπουμ:

Side one
1. Santa Claus Is Back in Town (Jerry Leiber/Mike Stoller)
2. White Christmas (Irving Berlin)
3. Here Comes Santa Claus (Oakley Haldeman/Gene Autry)
4. I'll Be Home for Christmas (Walter Kent/Kim Gannon)
5. Blue Christmas (Billy Hayes/Jay Johnson)
6. Santa Bring My Baby Back (To Me) (Claude Demetrius/Aaron Schroeder)

Side two
1. O Little Town of Bethlehem (Lewis Redner/Phillips Brooks)
2. Silent Night (Franz Gruber/Joseph Mohr)
3. (There'll Be) Peace in the Valley (For Me) (Thomas A. Dorsey)
4. I Believe (Ervin Drake,Irvin Graham,Jimmy Shirl/Al Stillman)
5. Take My Hand, Precious Lord (Thomas A. Dorsey)
6. It Is No Secret (What God Can Do) (Stuart Hamblen)

Διαβάστε ακόμα