Julien Knez   Paris

Κάτι από τον παλιό στον νέο κόσμο | Whatever makes us happy on a Sunday morning

Δημοφιλή τραγούδια που παίρνουν έμπνευση (και ενίοτε ορισμένες νότες) από μελωδίες του παρελθόντος.

Διαβάστηκε φορες

Το Mix Grill φιλοξενεί ξανά με χαρά την φίλη και πιστή αναγνώστριά του Ηλιάνα Ζαρκάδα.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει έναν ήχο που μοιάζει γνώριμος και έπειτα συνειδητοποιούμε με έκπληξη ότι είναι ένα καινούργιο κομμάτι;

Αποκλείεται. Ήμασταν σίγουροι πως το έχουμε ξανακούσει. Μετά από λίγο ψάξιμο, βλέπουμε ότι όντως ο ρυθμός, η μελωδία είναι άλλοτε απόλυτα κλεμμένη και άλλοτε εμπνευσμένη ή βασισμένη σε ένα παλαιότερο μουσικό κομμάτι. Τις περισσότερες φορές αυτό το κομμάτι είναι κλασσικό. Οι βάσεις της μουσικής δίνουν πνοή και έμπνευση στους νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν κάτι νέο, πατώντας ωστόσο στις αρχές της.

Μας αρέσει ή όχι; Είναι μισός ο κόπος του καλλιτέχνη να φτιάξει το κομμάτι; Ή έχει εμπνευστεί και έχει εξελίξει το ήδη υπάρχον ανοίγοντας έναν νέο δρόμο, ενώ ταυτόχρονα προτρέπει τη νέα γενιά να έρθει σε διάλογο με τα κλασσικά ακούσματα;

Η απάντηση αιωρείται. Γιατί κάποιες φορές ναι, ο καλλιτέχνης το έχει δουλέψει, το έχει εξελίξει και κάποιες άλλες όχι. Όμως, αυτή η ορμή και η νοσταλγία με την οποία το παλιό έρχεται και δένει με την σύγχρονη εποχή, διαπλάθει ένα μείγμα που δίνει νέα πνοή με σεβασμό στο παρελθόν. Αυτό εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της ζωής. Εξάλλου, ποιος μπορεί να πει ότι ήταν ο μόνος που σκέφτηκε την τάδε ιδέα; Κανείς με σιγουριά.

Το “All By Myself“ της Celine Dion είναι εμπνευσμένο από το “Piano Concerto no2” του Rachaminoff.

Το Χασάπικο 40 του δικού μας Μάνου Χατζιδάκι, όπως έχει ο ίδιος παραδεχθεί, αντλεί έμπνευση από την Συμφωνία 40 του Mozart.

Το συγκρότημα των Maroon 5 με το τραγούδι “Memories” μας γυρνάει πίσω στο “Canon in D” του Pachelbel.

Tο εμβληματικό “Seven Nation Army” των White Stripes θυμίζει έντονα την Πέμπτη Συμφωνία του Bruckner.

Οι UB40 επηρεασμένοι από το “Plaisir d’amour” μας προσέφεραν ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια, το “Falling in Love with You”.

Προχωρώντας στα πιο pop ακούσματα, η Lady Gaga στο κομμάτι “Alejandro” παραπέμπει στο “Csárdás” του Vittorio Mont.

Ο δημοφιλής Zayn βασίζει την μουσική του ”Blue” στο έργο του Bach “Prelude in C Major”.

Στο “Dangerous” του David Guetta ακούμε καθαρά από το πρώτο δευτερόλεπτο την μελωδία της Δεύτερης Συμφωνίας του Ezio Bosso “Under the Trees”.

Το girl band Little Mix στο “Little Me” βασίζεται στο “Pavane Op.50” του Gabriel Faure.

Για τους πιο εξελιγμένους και party animals που γνωρίζουν το “Bum Bum Tam Tam” του Βραζιλιάνου MC Fioti ήρθε η ώρα να μάθουν ότι η μουσική είναι από “Partita in A Miror” του Bach.

Σε κάποια από αυτά ίσως είχαμε αναγνωρίσει έναν γνώριμο τόνο, ενώ για άλλα δεν είχαμε ιδέα. Μπορούμε να ανακαλύψουμε παλιές μελωδίες που δεν είναι τόσο δημοφιλείς και να εκτιμήσουμε τους σύγχρονους που προσπάθησαν να δώσουν νέα νόημα στα παλιά ακούσματα. Ίσως πρέπει να αφεθούμε ελεύθεροι να δεχθούμε αυτή την ανάμειξη ελπίζοντας πως μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει στην σκέψη και στην φαντασία μας.

* Στην κεντρική εικόνα το προάστιο Saint-Denis του Παρισίου. Credit: Julien Knez


Οι προηγούμενες συμμετοχές της Ηλιάνας Ζαρκάδα στη στήλη:

Σαν να τα ακούς για πρώτη φορά

Κάθε αρχή και δύσκολη

Διαβάστε ακόμα