FM to Web: Wire 154 by Thom Fuhrmann

Είναι σίγουρα το συναυλιακό γεγονός του μήνα. Οι Wire για πρώτη φορά στην Αθήνα! Ο Thom Fuhrmann των σπουδαίων SAVAGE REPUBLIC μας εξηγεί στο σημερινό του άρθρο για τη στήλη το γιατί.
Διαβάστηκε φορες


Σήμερα ο Δημήτρης Αντωνόπουλος φιλοξενεί στη "Ροκ Ζώνη" της Τρίτης (22:00 - 23:00) στο Κανάλι 1, 90.4 τον James Williamson, κιθαρίστα των θρυλικών Stooges. 

Είναι σίγουρα το συναυλιακό γεγονός του μήνα. Οι Wire για πρώτη φορά στην Αθήνα λοιπόν! Καιρός ήταν! Ο Thom Fuhrmann των σπουδαίων SAVAGE REPUBLIC μας εξηγεί στο σημερινό του (αποκλειστικό πάντα) άρθρο για τη στήλη το γιατί. Τα λέμε σύντομα στην Αθήνα Thom.

* * *

 Το 1984, ζούσα για λίγο καιρό σε ένα γκαράζ πίσω από ένα σπίτι σε ένα άλσος εσπεριδοειδών στην Pomona, Καλιφόρνια. Έκανε πολύ κρύο και ήταν γεμάτο από μαύρες αράχνες. Ζούσα τη ρομαντική ζωή ενός «λιμοκτονούντος καλλιτέχνη». Το γκαράζ είχε ένα μικρό στρώμα και ψυγείο, το μπάσο μου, τον ενισχυτή μου και ένα φθηνό πικαπ. Η μερίδα του λέοντος της δισκοθήκης μου παρέμενε στο σπίτι του πατέρα μου, αλλά είχα στα χέρια μου έξι άλμπουμ (που τα κράτησα μέχρι θανάτου!)

"Hatful of Hollow" των Smiths
"Porcupine" των Echo and the Bunnymen"
"Movement" των New Order
"Unknown Pleasures" των Joy Division"
"Play" των Magazine

Και ίσως το σημαντικότερο όλων το "154" των Wire...

‘Επαιζα μπάσο για περίπου 18 μήνες και από τεράστια τύχη κατέληξα να είμαι στους Savage Republic. Ήμουν υγρός μέχρι τα αυτιά! Είχα τη μεγάλη τύχη να περνάω τον καιρό μου μαζί με τα παιδιά στους Wall of Voodoo και απορρόφησα όλα τα είδη μουσικής επιρροής μέσα από αυτούς.

Λατρεύω απόλυτα όλους τους προαναφερθέντες δίσκους, αλλά υπήρχε κάτι με το  "154" που το ξεχώρισε από τα υπόλοιπα.  Η ατμόσφαιρα!  Το παράξενο πνεύμα και το συνεχές παιχνίδι των στίχων. Κάθε τραγούδι συγχωνευόταν στο επόμενο τόσο τέλεια. Πραγματικά ήταν ο τέλειος δίσκος… Η ισορροπία μελωδίας – θορύβου ήταν απαράμιλλη.
Είναι προφανές σε όποιον έχει ποτέ ακούσει τους Savage Republic, ότι οι Wire ήταν μεγάλη επιρροή!  (Συχνά πείραζα τον Phil (aka Jackson Del Rey) λέγοντας ότι το  "Film Noir" ήταν πολύ όμοιο με το "A Touching Display"...)

Λοιπόν, όπως και με πολλά άλλα δώρα στην ευλογημένη μου ζωή, για άλλη μια φορά έχω «ευκαιρία ζωής». Την επόμενη εβδομάδα πετάω για Ελλάδα για να ηχογραφήσω με την Στέλλα Παπανδρεοπούλου. Θα προσθέσει την όμορφη φωνή της στα  "Aegean" και "Exarchion", (το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι του νέου δίσκου των Savage Republic με τίτλο "Aegean").Έχω προσεκτικά προγραμματίσει την επίσκεψή μου ώστε να συμπέσει με την πρώτη εμφάνιση των Wire στην Ελλάδα! Με τρελαίνει το γεγονός ότι δεν έχουν ξαναπαίξει εκεί!

Έπαιξα πρώτη φορά με τους SR στην Ελλάδα το 1987 και άλλες 4 φορές μετά (να σημειώσω επίσης ότι είχα την τιμή να ηχογραφήσω το "Customs" στην Θεσσαλονίκη το 1988). Δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία στο κόσμο από το να παίζεις για το Ελληνικό κοινό! Θυμάμαι που μιλούσα με τον Pete Shelley των Buzzcocks αφού παίξαμε μαζί στην Θεσσαλονίκη και δεν μπορούσε να σταματήσει να τραγουδάει από τις επευφημίες του ελληνικού κοινού! Ξέρω ότι οι Wire θα κάνουν ένα σπέσιαλ σόου!

Ανυπομονώ για την επίσκεψή μου την επόμενη εβδομάδα και να δω παλιούς φίλους! Αν είστε στο live των Wire και με δείτε σας παρακαλώ να μου μιλήσετε! Επίσης ανυπομονώ να τελειώσω το "Aegean."  Ποιος ξέρει ίσως οι SR επιστρέψουν στην Ελλάδα ξανά μια μέρα; Θα είναι πάντα το σπίτι μας, μακριά από το σπίτι μας…. 


Διαβάστε ακόμα