Λεπτομέρεια από τον πίνακα The Three Ages of Woman του Gustav Klimt

Mother's Day | Whatever makes us happy on a Sunday morning

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη στη σημαντικότερη γυναίκα στη ζωή όλων μας: στη μητέρα. Είναι άραγε ποτέ οι λέξεις αρκετές για να περιγράψουμε τον άνθρωπο που μας χάρισε τη ζωή και μας αφιέρωσε τη δική της;

Διαβάστηκε φορες

Μαμά. Δεν είναι απλά μια λέξη. Στην πραγματικότητα είναι ένα σύμπαν που περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, που κανείς άλλος δεν μπορεί ποτέ να έχει. Μια γυναίκα περνάει πολλές ψυχικές και σωματικές αλλαγές, όταν συλλάβει ένα παιδί. Το παιδί βλέπει το φως του κόσμου μετά από 280 ημέρες, αλλά μια γυναίκα γίνεται μαμά μόλις συλλάβει. Από τότε που συνειδητοποιεί ότι το σώμα της είναι πλέον σπίτι για μια άλλη ζωή, η ζωή της αλλάζει εντελώς. Αυτή είναι η μέρα που ξεκινά να βάζει το παιδί της πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Όποια λέξη κι αν έχει σε κάθε γωνιά της γης, ο ρόλος της είναι ο ίδιος. Είναι ο πυρήνας της ζωής ενός παιδιού. Σε οποιαδήποτε ηλικία ή στάδιο της ζωής μας, όλοι χρειαζόμαστε πάντα μια μαμά, επειδή είναι η έμπνευση, η οδηγός, το άτομο που μας παρακινεί και μας εμψυχώνει, η καλύτερή μας φίλη!

Η μητέρα μας είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή, επειδή η θέση της είναι αναντικατάστατη σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Σε αυτά τα διάφορα στάδια της ζωής, ο ρόλος της αλλάζει σταδιακά.

Η μαμά είναι ο καλύτερος φροντιστής, όταν είμαστε μικρά παιδιά:

Η αγάπη, λένε, ότι έχει μια σιωπηλή γλώσσα που μόνο μια στοργική καρδιά μπορεί να καταλάβει. Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε, η μαμά ήξερε την κάθε λέξη που θέλαμε να πούμε. Η μαμά καταλάβαινε την υγρή πάνα, την πείνα, τον πόνο στο στομάχι και τον πυρετό, από τον ρυθμό του κλάματος και της φωνής. Τις περισσότερες φορές, και μόνο η αγκαλιά της μαμάς ήταν αρκετή για να νιώσουμε ασφάλεια.

Η μαμά είναι η καλύτερη φίλη στην ενηλικίωση:

Αυτή είναι η στιγμή που ένα παιδί αρχίζει να σκέφτεται ότι έχει μεγαλώσει και πρέπει να του χορηγηθούν όλες οι ελευθερίες που απολαμβάνει ένα ενήλικο άτομο σε μια οικογένεια. Αυτή είναι η στιγμή που ένα παιδί αρχίζει να γνωρίζει τον κόσμο. Τότε μια μαμά γίνεται η καλύτερη φίλη για ένα παιδί, όταν ξαφνικά σταματά να επιπλήττει το παιδί της και προσπαθεί να καταλάβει όλο και περισσότερο το κάθε του πρόβλημα. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή πόνο τίποτα και κανένας δεν μπορεί να προσφέρει την ανακούφιση και την παρηγοριά όσο η αγκαλιά της μητέρας.

Η μαμά γίνεται το δικό μας παιδί όταν μεγαλώσουμε:

Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα. Μέσα στα χρόνια μπορεί να τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά, τόσο στην καριέρα όσο και στην προσωπική μας ζωή, να έχουμε αποκτήσει όλα όσα πάντα επιθυμούσαμε. Μπορεί να υπάρχουν τώρα πάρα πολλοί άνθρωποι γύρω μας - φίλοι, φίλοι φίλων, συνάδελφοι, σύντροφος κ.λπ. Ίσως ακόμα να μένουμε μακριά από τη μαμά μας, αλλά εξακολουθούμε να φωνάζουμε «Μαμά», όταν μας πληγώνουν. Ίσως κάποιοι να έχουμε τα δικά μας παιδιά και γι' αυτό τώρα να καταλαβαίνουμε τη δική μας μαμά περισσότερο από ποτέ. Σε αυτό το στάδιο της ζωής μας, παίζουμε το ρόλο της μαμάς στη μαμά μας. Ένα παιδί σ' αυτό το στάδιο φροντίζει για όλα αυτά τα πράγματα που κάποτε φρόντιζε η μητέρα του για εκείνο. Αλλά ακόμα και τότε, όταν νιώσουμε κολλημένοι κάπου και αισθανόμαστε αναποφάσιστοι, είναι εκεί με το απόθεμά της και μια ζεστή αγκαλιά έτοιμη να μας φροντίσει.

Η απέραντη αγάπη όπως και η διαρκής υποστήριξη που λαμβάνουμε από την μητέρα μας την καθιστούν το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Επομένως, αυτή την Ημέρα της Μητέρας να είστε μαζί της και να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την κάνετε να νιώσει ξεχωριστή.

Τα τραγούδια:

1. Alicia Keys - Superwoman
2. Kacey Musgraves - Mother
3. Brandi Carlile - The Mother
4. Backstreet Boys - The Perfect Fan
5. Anne-Marie - Her
6. Michael Bible - Close Your Eyes
7. Vince Gill - A Letter To My Mama
8. Taylor Swift - Never Grow Up
9. Dolly Parton - Coat Of Many Colors
10. Mac Miller - I'll Be There
11. Gillian Welch - Happy Mother's Day
12. Mariah Carey - Hero
13. Adele - Sweetest Devotion
14. Christina Aguilera - I Turn To You
15. Spice Girls - Mama
16. Patti Smith - Mother Rose
17. Taylor Swift - The Best Day
18. Jennifer Nettles - This Angel
19. Carrie Underwood - What I Never Knew I Always Wanted
20. Jamie O'Neal - Somebody's Hero

* Στην εικόνα του άρθρου λεπτομέρεια από τον πίνακα "The Three Ages of Woman" του Gustav Klimt.

Διαβάστε ακόμα