My Tender Matador

Το «Τρυφερέ μου Ταυρομάχε» υμνεί την επανάσταση του έρωτα στο Cinobo

Την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ μια τρανς γυναίκα θα ερωτευτεί έναν νεαρό επαναστάτη. Μέσα από τον έρωτά της για εκείνον θα γνωρίσει τη δική της προσωπική επανάσταση.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Tengo Miedo Torero
Αγγλικός τίτλος: My Tender Matador
Ελληνικός τίτλος: Τρυφερέ Μου Ταυρομάχε
Από τις 9 Οκτωβρίου 2021 σε αποκλειστική προβολή στο Cinobo
Σκηνοθεσία και σενάριο: Rodrigo Sepúlveda, Pedro Lemebel
Πρωταγωνιστούν: Alfredo Castro, Leonardo Ortizgris, Amparo Noguera

Ξεχωρίζει για: τη συγκινητική ερμηνεία του Alfredo Castro
Σταθείτε αν σας αρέσει: ο queer κινηματογράφος
Προσπεράστε αν: δεν σας αρέσουν τα ρομαντικά δράματα

Την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή μια γερασμένη τρανς γυναίκα ζει σε ένα τεράστιο σπίτι με τους τοίχους του γεμάτους ρωγμές. Τα βράδια χορεύει σε σκοτεινά υπόγεια παρέα με τις φίλες της σε drag show και νιώθει πραγματικά ελεύθερη. Τα πρωινά κεντάει για τις πλούσιες συζύγους των συνταγματαρχών και προσπαθεί να περνά απαρατήρητη. Τη νύχτα που θα εισβάλει η αστυνομία σε μια ένοπλη καταδίωξη στο drag μαγαζί που διασκεδάζει θα γνωρίσει τον Κάρλος όταν αυτός θα επιχειρήσει να της σώσει τη ζωή. Από τότε θα συναντιούνται συχνά, μέχρι που εκείνος θα της ζητήσει ως χάρη να φυλάει στο σπίτι της απαγορευμένα βιβλία. Εκείνη θα δεχτεί. Καθώς ο καιρός περνά θα ανακαλύψει πως μέσα στις κούτες, κάτω από τα βιβλία, κρύβονται όπλα για μια αναμέτρηση με το καθεστώς. Μέσα σε ετοιμόρροπους τοίχους η επανάσταση θα γνωρίσει τον έρωτα στην πιο τρυφερή του εκδοχή.

Ο Rodrigo Sepúlveda σκηνοθετεί μια ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χιλιανού queer εικαστικού και συγγραφέα Pedro Lemebel, για να ζωντανέψει μια ιστορία για τον πλατωνικό έρωτα, την επανάσταση που κρύβει μέσα του και το βάθος του ανθρώπινου ψυχισμού. Τα πλάνα του λούζουν με φως την πολύχρωμη ηρωίδα τοποθετημένη σε μια ιστορικά σκοτεινή εποχή και στο κάδρο του αποτυπώνει δεξιοτεχνικά την μελαγχολία της.
Η ταινία δεν αφηγείται άλλη μια ιστορία αγάπης, αλλά περιγράφει μια ολόκληρη εποχή τρόμου και ανασφάλειας υπό το δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ. Η ηρωίδα, τα συναισθήματά της, ο έρωτας της για τον Κάρλος, φέρουν πάνω τους τον φόβο της εποχής, τον οποίο προσπαθεί να ξεπεράσει. Αυτή είναι και η δική της προσωπική επανάσταση. Μέσα στην πλατωνικότητα του έρωτά της θα θελήσει και εκείνη να γίνει μέρος της επανάστασης, παρ' όλο που ακόμα και εκεί δεν είναι πραγματικά ευπρόσδεκτη. Η συνεχής απόρριψη λόγω της σεξουαλικότητάς της, την κρατάει σε μια διαρκή μοναξιά, ακόμα και απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό. 

Ο Alfredo Castro είναι ο αληθινός λόγος που αξίζει να παρακολουθήσεις την ταινία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σε μια συγκινητική ερμηνεία, χωρίς περιττές υπερβολές, θα υποδυθεί τον ρόλο της τρανς πρωταγωνίστριας και θα αποδώσει το θάρρος και την γενναιότητά της με τον πιο τρυφερό τρόπο. Στο βλέμμα του αποτυπώνεται η νοσταλγία και το πάθος για αλλαγή. Άλλωστε ο έρωτας ίσως είναι μια προσωπική επανάσταση στην ταπείνωση του εγωισμού μας.

Διαβάστε ακόμα