Enter the Void

Χαμένοι στον ψυχεδελικό λαβύρινθο του Gaspar Noe

Το «Enter the Void» είναι ένα παραισθησιογόνο ταξίδι που ξεπερνά τον θάνατο. Ένας νεαρός τοξικοεξαρτημένος παρακολουθεί τη ζωή του από ψηλά.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Enter the Void 
Πρώτη κυκλοφορία: 2009
Σκηνοθεσία και σενάριο: Gaspar Noé, Lucile Hadzihalilovic
Πρωταγωνιστούν: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy, Ed Spear

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ξεχωρίζει για: την ψυχεδελική σκηνοθεσία
Σταθείτε αν σας αρέσει: το πειραματικό σινεμά
Προσπεράστε αν: προτιμάτε ταινίες δράσης

Ο Όσκαρ είναι ένας Αμερικάνος που ζει στο Τόκυο μαζί με τη μικρή του αδερφή. Αρνούμενος να βρει μια συμβατική δουλειά, ξεκινάει να διακινεί μικροποσότητες ναρκωτικών. Με τα χρήματα που βγάζει καταφέρνει να συντηρείται, ενώ βρίσκεται συχνά υπό την επήρεια ψυχεδελικών ουσιών. Ο φίλος του Άλεξ του χαρίζει ένα βουδιστικό βιβλίο για τη ζωή μετά τον θάνατο, ελπίζοντας ότι θα του κινήσει το ενδιαφέρον. Όταν φτάσει στο μπαρ Void για να συναντήσει τον Βίκτορ και να του δώσει την καθιερωμένη του δόση, θα εμφανιστεί ξαφνικά στο μαγαζί η αστυνομία. Ο Όσκαρ θα κρυφτεί στις τουαλέτες για να ξεφορτωθεί ό,τι έχει πάνω του και με σκοπό να κερδίσει χρόνο φωνάζει ότι κρατάει όπλο. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι σφαίρες των αστυνομικών τον σωριάζουν στο πάτωμα. Χωρίς να γνωρίζουμε τι πραγματικά του συνέβη, η κάμερα θα πάρει τη θέση του για να ακολουθήσει τις ζωές των φίλων και της αδερφής του, μετά τα νέα από τον θάνατό του. Μεταξύ ψυχεδέλιας και πραγματικότητας, ο Όσκαρ νιώθει ότι ανακαλύπτει ο ίδιος τη ζωή μετά τον θάνατο.

Ο Gaspar Noé μετά τη μεγάλη του κινηματογραφική επιτυχία με το «Μη Αναστρέψιμος» συνεχίζει το πειραματικό σινεμά με ένα ψυχεδελικό μελόδραμα, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος την ταινία του. Ο Noé σκηνοθετεί μια ιστορία για τη ζωή και τον θάνατο, φιλοσοφώντας την ύπαρξη και τα όρια που διαχωρίζουν την αλήθεια από την ψευδαίσθηση. Για να οξύνει ακόμα περισσότερο τα ερωτήματα της μετενσάρκωσης και τον τρόπο που συνεχίζεται η ζωή μετά τον θάνατο, μετατρέπει την ταινία του σε ένα ψυχεδελικό αφήγημα μεταξύ trip και bad trip. Δηλαδή μεταξύ παραισθήσεων που προκαλούν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά και ενός ψυχωσικού επεισοδίου.

Ο Nathaniel Brown στον ρόλο του Όσκαρ και η Paz de la Huerta στον ρόλο της αδερφής του περιγράφουν τη σχέση αγάπης και εξάρτησης που βιώνουν δύο τοξικοεξαρτημένα άτομα, την υπερβολή, την τρυφερότητα και την ένταση με την οποία αντιλαμβάνονται ακόμα και καθημερινές καταστάσεις. Ο Noé μετά τον υποτιθέμενο θάνατο του Όσκαρ στρέφει την κάμερα στον ουρανό και γυρίζει τα πλάνα του από ψηλά. Όταν πια αλλάζει σκηνές, η κάμερα περιπλανάται πάνω από το Τόκιο, τα εκτυφλωτικά φώτα και τα νέον σήματα για να παρακολουθήσει τις ζωές αυτών που έμειναν πίσω. Παράλληλα ο χρόνος χάνεται ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, αφού στις σκηνές μπλέκονται πλάνα από την παιδική ηλικία του Όσκαρ. Η μητρική φιγούρα, το σεξ και τα φύλα συμπαρασύρονται μαζί με τον πρωταγωνιστή σε μια χαώδη αναζήτηση. Οι απαντήσεις έρχονται με πολλαπλές ερμηνείες. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του, ο πρωταγωνιστής «Αναβιώνει μια ψεύτικη ανάμνηση της τραυματικής στιγμής της γέννησής του, όταν ανακάλυψε το φως και το οξυγόνο. Ή μήπως απλώς μπαίνει σε μια επανάληψη και η αντίληψή του χρόνου συνδέεται με τον τρόπο που είναι φτιαγμένος ο εγκέφαλος μας.»

Η κουλτούρα των ναρκωτικών μεταφέρεται ρεαλιστικά στην οθόνη με το εξαιρετικό μοντάζ του Noé και τον ίδιο να δηλώνει ότι χρειάστηκε να ταξιδέψει μέχρι τη ζούγκλα του Αμαζονίου για να δοκιμάσει ο ίδιος παράνομα παραισθησιογόνα ναρκωτικά. Για ακόμα μια φορά ο Noé αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά τον τρόπο να ξεπερνά τα καλλιτεχνικά όρια. Όποια ερμηνεία και αν επιλέξει ο καθένας, το «Enter the Void» είναι μια ταινία που δεν φοβάται να τολμήσει και να αναρωτηθεί φωναχτά για τη ζωή, τον θάνατο, τη θρησκεία και το σεξ μέσα από τον φακό μιας παραισθησιογόνας πραγματικότητας που ίσως να μην απέχει καθόλου από την αλήθεια.

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα