Cold War

Ο έρωτας που νίκησε τον «Ψυχρό Πόλεμο»

Ο έρωτας γεννιέται απρόσμενα αλλά πολλές φορές χάνεται ξαφνικά. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ένα ερωτευμένο ζευγάρι θα θέσει τους δικούς του κανόνες σε ένα παιχνίδι που κάθε φορά παίζεται διαφορετικά.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Zimna Wojna
Αγγλικός τίτλος: Cold War
Ελληνικός τίτλος: Ψυχρός Πόλεμος
Πρώτη κυκλοφορία: 25 Οκτωβρίου 2018
Σκηνοθεσία και σενάριο: Paweł Pawlikowski, Janusz Głowacki, Piotr Borkowski
Πρωταγωνιστούν: Joanna Kulig, Tomasz Kot

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo, καθώς και στο Ertflix μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2022.

Ξεχωρίζει για: την νοσταλγική σκηνοθεσία
Σταθείτε αν σας αρέσουν: οι ταινίες εποχής
Προσπεράστε αν: προτιμάτε ταινίες με έντονη δράση

Στην Πολωνία του 1949 ο Βίκτορ, ένας μουσικός συνθέτης, αναζητά ταλέντα από την επαρχία για να δημιουργήσει έναν θίασο με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Σε μια από τις οντισιόν θα συναντήσει τη Ζούλα, μια γοητευτική νεαρή με ιδιαίτερη φωνή και σκοτεινό παρελθόν. Παρ' όλες τις ενστάσεις της συνεργάτιδάς του να ενταχθεί στην ομάδα, πέρα από το ταλέντο της, θα ξεχωρίσει τη Ζούλα για τον έντονο χαρακτήρα της. Σύντομα ο θίασος θα ξεκινήσει παραστάσεις στη Βαρσοβία και η επιτυχία του θα οδηγήσει σε μια σειρά από περιοδείες. Η Ζούλα και ο Βίκτορ θα ζήσουν έναν έντονο έρωτα, μέχρι που ο Βίκτορ θα της προτείνει να δραπετεύσουν μαζί στο Παρίσι. Εκείνος θα ξεκινήσει πρώτος, φεύγοντας ένα βράδυ στα κρυφά. Εκείνη θα αρνηθεί να τον ακολουθήσει, αλλά θα τον αναζητήσει ξανά. Ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίζεται ενώ οι δυο τους δοκιμάζουν διαρκώς ο ένας τον άλλον. Σε μια αέναη αναζήτηση πατρίδας και αγάπης θα καταφέρουν να γυρίσουν στο σπίτι τους.

Ο Paweł Pawlikowski δημιουργεί μια ταινία εποχής εμπνευσμένη από κλασικά αριστουργήματα της δεκαετίας του '60 και καταφέρνει να συνθέσει ένα σκηνοθετικό κομψοτέχνημα που νοσταλγεί τους μεγάλους δημιουργούς του σινεμά. Στα ασπρόμαυρα πλάνα το φως παίζει καθοριστικό ρόλο στη ματιά του Pawlikowski, χαιδεύοντας τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών με τρυφερότητα. Ο έρωτας αποτελεί τον κεντρικό θεματικό άξονα της ταινίας, αλλά δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον του θεατή. Αντίθετα, λειτουργεί ως αφορμή για αυτοκριτική αλλά και ένδειξη αυτοθυσίας, καθορίζοντας τους ήρωες της ταινίας. Στη διαρκή αναζήτηση να βρουν ο ένας τον άλλον, απομακρύνονται, ζηλεύουν, θυμώνουν, ματαιώνονται και μαθαίνουν να συγχωρούν.

Η Joanna Kulig δίνει χρώμα στην ταινία με την ιδιαίτερη φωνή και το μελαγχολικό της βλέμμα. Μας συστήνει μια δυναμική γυναίκα που διεκδικεί, αψηφά τους κανόνες, φτιάχνει καινούργιους, θυσιάζεται για τον έρωτά της, καταστρέφεται και γεννιέται μαζί του ξανά. Το χαρακτηριστικό της πρόσωπο και τα παραδοσιακά τραγούδια που ερμηνεύει γεμίζουν την ταινία ένταση και συγκίνηση.

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» είναι μια σύγχρονη ταινία που έχει το θάρρος να φλερτάρει με το σινεμά μιας άλλης εποχής και κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο φεστιβάλ Καννών κατέκτησε το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ προτάθηκε για δύο Oscar, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Και στις δύο κατηγορίες έχασε την πρωτιά από το αγαπημένο "Roma" και τον Alfonso Cuarón. Ωστόσο, ο Pawlikowski καταφέρνει να δημιουργήσει ένα διαχρονικό κινηματογραφικό έργο για τον έρωτα στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και τον τρόπο που υπερβαίνει τα σύνορα.

Διαβάστε επίσης για το (όχι και τόσο αγαπημένο του Ορέστη Καζασίδη) "Roma": Μια συρραφή άρτια σκηνοθετημένων εικόνων

Διαβάστε ακόμα