Night on Earth

Ταξιδεύοντας με ένα ταξί για «Μια Νύχτα στον Κόσμο»

Σε παράλληλους χρόνους πέντε οδηγοί ταξί βρίσκονται σε βάρδια σε πέντε διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Τι μπορεί να συμβεί μια νύχτα μέσα σε ένα ταξί;

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Night On Earth 
Ελληνικός τίτλος: Μια Νύχτα Στον Κόσμο
Πρώτη κυκλοφορία: 1991
Σκηνοθεσία και σενάριο: Jim Jarmusch
Πρωταγωνιστούν: Winona Ryder, Gena Rowlands, Giancarlo Esposito, Béatrice Dalle, Roberto Benigni, Matti Pellonpää

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ξεχωρίζει για: την υπέροχη σκηνοθεσία του Jim Jarmusch
Σταθείτε αν σας αρέσουν: ταινίες με χιούμορ που αφηγούνται ιστορίες
Προσπεράστε αν: προτιμάτε ταινίες δράσης

Πέντε οδηγοί ταξί κάνουν τη βάρδιά τους σε πέντε διαφορετικές πόλεις του κόσμου την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή. Στο Λος Άντζελες μια νεαρή οδηγός με περίσσιο τσαγανό θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει καριέρα, αλλά θα αρνηθεί. Στη Νέα Υόρκη ένας πελάτης ψάχνει απεγνωσμένα για ταξί αλλά τελικά θα χρειαστεί να πάρει ο ίδιος το τιμόνι στα χέρια για να φτάσει στον προορισμό του. Στο Παρίσι μια τυφλή γυναίκα θα καθοδηγήσει υπομονετικά τον δύσπιστο οδηγό της. Στη Ρώμη ένας παπάς θα χρειαστεί να κάνει εξομολόγηση καθ΄οδόν και στο Ελσίνκι μια παρέα μεθυσμένων θα βρει επιτέλους τον δρόμο για το σπίτι. Ενώ οι οδηγοί περνούν μια ακόμα μέρα στη δουλειά, θα γίνουν άθελά τους κομμάτι μιας ξεχωριστής ιστορίας.

Ο αξεπέραστος Jim Jarmusch σκηνοθετεί σε πέντε διαφορετικά σημεία του κόσμου, με τον φακό του στραμμένο νωχελικά στους ιδιαίτερους πρωταγωνιστές του. Πέντε ρολόγια κρεμασμένα σε έναν τοίχο δείχνουν την αφετηρία και μας μεταφέρουν σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο. Ο Jarmusch παίζει διαρκώς με τον χρόνο, εμφανίζοντας ρολόγια σε διάφορα σημεία της ταινίας, προσπαθώντας να διατηρήσει την αίσθηση μιας κοινής πορείας που συνδέει αόρατα τις ιστορίες πέντε άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων που πιθανώς δεν θα συναντηθούν ποτέ. Για εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, θα καταφέρουν να αφηγηθούν μια ιστορία που τους ενώνει, με τον ήλιο να βρίσκεται κάθε φορά σε διαφορετική θέση γύρω τους.

Από τη Winona Ryder και την Gena Rowlands, τον Giancarlo Esposito, την Béatrice Dalle, μέχρι τον Roberto Benigni και τον Φινλανδό Matti Pellonpää η επιλογή των ηθοποιών είναι προσεκτική και αποδίδει τις αντιφάσεις, το χιούμορ και την περιέργεια που επιδιώκει να προκαλέσει ο Jarmusch. Οι χαρακτήρες τους φλερτάρουν ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό και καταφέρνουν να συγκρατήσουν ένα κομμάτι ρεαλισμού που έρχεται στο τέλος να τους ενώσει. Οι έξυπνοι και πολλές φορές σουρεάλ διάλογοι δίνουν ρυθμό σε ένα ταξίδι που αφηγείται όχι μόνο την ιστορία του ήρωα αλλά και της ίδιας της πόλης.

Η μουσική του Tom Waits ντύνει μελαγχολικά την ταινία, κάτω από τον σκοτεινό ουρανό, που άλλες φορές ξημερώνει και άλλοτε βραδιάζει. Η πόλη ξέρει καλά να κρύβει τα μυστικά της μέσα από σκοτεινά στενά, πολυσύχναστες λεωφόρους, λιθόστρωτα δρομάκια και ταξί που περιμένουν με αγωνία να ανακαλύψουν τον επόμενο επιβάτη της δικής τους διαδρομής.

Διαβάστε επίσης: «Η Χαμένη Λεωφόρος» στο Βίντεο Κλαμπ του Mix Grill The Podcast

Διαβάστε ακόμα