Η Δουλειά της

«Η Δουλειά της» έχει γένος θηλυκό

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης μια γυναίκα θα δουλέψει για πρώτη φορά. Όταν γυρίζει σπίτι, οι ισορροπίες θα έχουν πλέον αλλάξει.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Η Δουλειά της 
Αγγλικός τίτλος: Her Job
Πρώτη κυκλοφορία: 2018
Σκηνοθεσία και σενάριο: Νίκος Λαμπό, Kατερίνα Κλειτσιώτη
Πρωταγωνιστούν: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Φιλίνη

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ξεχωρίζει για: τη συγκινητική ερμηνεία της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου
Σταθείτε αν σας αρέσουν: ταινίες για την περίοδο της ελληνικής κρίσης
Προσπεράστε αν: προτιμάτε ταινίες δράσης

Η Παναγιώτα μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά βρίσκονται ξαφνικά σε οικονομικό αδιέξοδο, όταν ο σύζυγός της χάνει τη δουλειά του. Τότε η Παναγιώτα θα αναγκαστεί να εργαστεί για πρώτη φορά ως καθαρίστρια σε ένα καινούργιο εμπορικό που άνοιξε στην Αθήνα. Στην πρώτη της εργασιακή εμπειρία θα είναι τυπική, εργατική και πάντοτε στην ώρα της. Θα κάνει νέες φίλες και θα γνωρίσει για λίγο την ξεγνοιασιά της ανεξαρτησίας. Αρκεί η τιμιότητα και η εργατικότητά της για να παραμείνει στη νέα της δουλειά;

Ο Νίκος Λαμπό σκηνοθετεί μια ταινία εμπνευσμένη από την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με άξονα μια μέση ελληνική οικογένεια. Χωρίς υπερβολές, μελό και ξεσπάσματα σκιαγραφεί με ρεαλισμό όσα έζησε η ελληνική κοινωνία, με τον φακό του άλλες φορές να πλησιάζει τα πρόσωπα των ηρώων και άλλοτε να τους παρατηρεί από μακριά. Τα πλάνα του πλημμυρίζουν από συναίσθημα, με συμβολισμούς και συνειρμούς που προκύπτουν από μια γλυκόπικρη οικειότητα.

Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου είναι ο λόγος που η ταινία ξεχωρίζει και ξεφεύγει από την κατηγορία μιας ακόμα ταινίας για την κρίση. Η Παναγιώτα είναι μια γυναίκα που δεν έχει δουλέψει ποτέ της και δεν γνωρίζει καλά ανάγνωση και γραφή. Όταν η οικογένειά της βρεθεί σε ανάγκη, θα υπερβεί κάθε της φόβο, θα σταθεί ανιδιοτελώς στο πλευρό των παιδιών της, με τρόπο τρυφερό αλλά βαθιά ενοχικό, παραμελώντας την δική της προσωπική ευτυχία. Η νέα της δουλειά ταράζει τις ισορροπίες στο σπίτι και η ίδια έχει να διαχειριστεί τον πληγωμένο ανδρισμό του συζύγου της, που ξεσπά πάνω της με τον πιο υποτιμητικό τρόπο. Η Παναγιώτα θα βρει τη δύναμη όχι μόνο να ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά να απαγκιστρώσει τον εαυτό της από τα πατριαρχικά πρότυπα και να νιώσει για πρώτη φορά ελεύθερη.

Η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία μεταξύ αυτών βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού και Α' Γυναικείου Ρόλου για τη συγκινητική ερμηνεία της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. «Η Δουλειά Της» είναι μια ταινία που ξεφεύγει από την αφήγηση μιας ιστορίας για την οικονομική κρίση και δημιουργεί χώρο για να μιλήσει για τη γυναικεία χειραφέτηση και τον τρόπο που πολλές γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με τοξικές συμπεριφορές στο ξέσπασμα της οικονομικής αστάθειας. Όταν πια έρθει η προσωπική λύτρωση η διαδρομή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Διαβάστε επίσης: 7 ταινίες για αληθινές ιστορίες γυναικών

Διαβάστε ακόμα