Happy Together

«Ευτυχισμένοι Μαζί» ή εγκλωβισμένοι στη μοναξιά;

Ο Wong Kar Wai αφηγείται την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα που καταλήγει να γίνεται τοξικός. Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Αργεντινή ένας νεαρός θα προσπαθήσει να επουλώσει τα τραύματά του.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Chun Gwong Cha Sit
Αγγλικός τίτλος: Happy Together
Ελληνικός τίτλος: Ευτυχισμένοι Μαζί
Πρώτη κυκλοφορία: 1997
Σκηνοθεσία και σενάριο: Wong Kar Wai
Πρωταγωνιστούν: Leslie Cheung, Tony Leung, Chang Chen

Ξεχωρίζει για: την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Wong Kar Wai
Σταθείτε αν σας αρέσουν: οι ταινίες για τον έρωτα
Προσπεράστε αν: προτιμάτε ταινίες δράσης

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ο Λάι και ο Χο, αποφασίζει να ταξιδέψει για διακοπές από το Χονγκ Κονγκ στο Μπουένος Άιρες, με όνειρο να δουν από κοντά τους καταρράκτες Ιγκουασού. Μετά από έναν τσακωμό το ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει, ενώ βρίσκεται ακόμα στην Αργεντινή. Ο Λάι έχοντας ξοδέψει όλες του τις οικονομίες στο ταξίδι και δίχως να έχει χρήματα για το εισιτήριο της επιστροφής, αποφασίζει να πιάσει δουλειά ως πορτιέρης σε ένα Tango Bar της περιοχής. Εκεί θα αρχίσει να συχνάζει ο Χο, συνοδευόμενος από ερωτικούς συντρόφους. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Χο θα εμφανιστεί βαριά χτυπημένος στο σπίτι του πρώην συντρόφου του και θα ζητήσει φροντίδα. Ο Λάι τον υποδέχεται και τον φροντίζει, ενώ παράλληλα πιάνει καινούργια δουλειά σε ένα εστιατόριο. Καθώς ο Χο αναρρώνει, στο εστιατόριο θα έρθει πιο κοντά με έναν από τους συναδέλφους του. Οι μέρες στο Μπουένος Άιρες θα περάσουν χωρίς να έχει εκπληρώσει κανείς ακόμα την αρχική του επιθυμία. 

«Ας ξεκινήσουμε απ' την αρχή» λέει στις πρώτες σκηνές της ταινίας του ο Wong Kar Wai, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός τοξικού έρωτα που είχε πλέον αρκετές ευκαιρίες να παραμείνει ζωντανός. Ο Wai πειραματίζεται νοσταλγικά με έναν συνδυασμό έγχρωμου και ασπρόμαυρου, μεταφέροντας τα πλάνα του σταδιακά στο έγχρωμο και ασφυκτικό Μπουένος Άιρες μαζί με έναν αυτοκαταστροφικό έρωτα που βασανίζει τον πρωταγωνιστή του. Η μακρινή Αργεντινή, που όπως συλλογίζεται ο πρωταγωνιστής βρίσκεται ακριβώς ανάποδα από το Χονγκ Κονγκ, δεν θα διατηρήσει για πολύ το όνειρο ενός εξωτικού προορισμού, αλλά θα εξαφανιστεί ανάμεσα στους στενούς διαδρόμους και τα ασφυκτικά δωμάτια στα σπίτια της πόλης. Ο σκηνοθέτης επιλέγει να κάνει λίγα μακρινά πλάνα, υπενθυμίζοντας την πολιτική αστάθεια της χώρας και δημιουργώντας ακόμα πιο έντονα το αίσθημα κλειστοφοβίας.

Ο Tony Leung στον ρόλο του Λάι, του ανεκτικού συντρόφου που δυσκολεύεται να αρνηθεί τα χατίρια του Χο, συνοδεύει τα μελαγχολικά πλάνα με τρυφερότητα. Οι δυο τους τσακώνονται, κάνουν έρωτα, χορεύουν τανγκό σε μικροσκοπικά δωμάτια, συγχωρούν ο ένας τον άλλον και πληγώνονται ξανά. Ο Λάι παγιδευμένος σε μια τοξική σχέση, ταξιδεύει με τον μεγάλο του έρωτα, για να αντιμετωπίσει τη μοναξιά και την ξενιτιά σε μια χώρα που φάνταζε ιδανική. Ενώ οι επιθυμίες του εκπληρώνονται εκείνος μοιάζει να στέκεται όλο και πιο μακριά τους.

Οι διάλογοι στα καντονέζικα και μανδαρινικά μπερδεμένοι από την αργεντίνικη μουσική, τους ρυθμούς του τανγκό και τους ντόπιους της περιοχής μπλέκουν τους δύο πολιτισμούς σε ένα νοσταλγικό αφήγημα. Το «Ευτυχισμένοι Μαζί» είναι μια ιστορία για τον έρωτα, τη μοναξιά, τις πληγές αλλά και τη δύναμη να αναρώνουμε από αυτές.

Διαβάστε επίσης: Διάθεση για «Ερωτική Επιθυμία» στο Cinobo

Διαβάστε ακόμα