muse live isle of wight

Ποιά ήταν η καλύτερη συναυλία των Muse στην Ελλάδα;

Κι αυτή δεν είναι η εμφάνιση του 2016 στο EJEKT.

Διαβάστηκε φορες

Οι τρεις Muse έχουν έρθει στη χώρα μας τις ακόλουθες τέσσερις φορές και ήμουν στις τρεις από αυτές, εκτός από τη συναυλία στο Ρόδον: 

12 Ιουλίου 2000: Rockwave Festival 2000 - Έπαιξαν μετά τους «δικούς μας» Closer και πριν τους Moby και Oasis (headliners).
5 Απριλίου 2002: Ρόδον Club
4 Οκτωβρίου 2007: Terra Vibe
23 Ιουλίου 2016: EJEKT Festival

Σήμερα το βράδυ τους περιμένουμε ξανά στο EJEKT Festival. Το θυμάστε αυτό το άρθρο μας τον Ιούλιο του 2016; Σε αυτό συγκεντρώσαμε κείμενα που είχαν γραφτεί για τις τρεις (τότε) προηγούμενες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα.

Ένας σίφουνας πριν τους Oasis και Moby

Ας γυρίσουμε λοιπόν 22 χρόνια πίσω. Εκείνο το απόγευμα θυμάμαι τη φοβερή εμφάνιση των Closer με τον καλό φίλο Γιάννη Καμπουρόπουλο στα φωνητικά κι ενώ στάζαμε από ιδρώτα από τη ζέστη και τον ήλιο που μας «χτυπούσε» ακτατάπαυστα στο Άλσος Τρίτση, οι τρεις Άγγλοι από το Devon εμφανίστηκαν σαν σίφουνες. Τότε είχε μόλις κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους, "Showbiz", και ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε τα "Muscle Museum", "Uno" και "Sunburn". Ήταν πραγματικά εκρηκτική η εμφάνισή τους και ουσιαστικά μάς κάλυψε σε κάποιο βαθμό τη στενοχώρια για την ακύρωση των Flaming Lips, που θα έπαιζαν μετά και της απαράδεκτης συμπεριφοράς των αδερφών Gallagher των Oasis λίγες ώρες μετά.

Η καλύτερη συναυλία τους στην Ελλάδα έγινε στο μικρότερο κοινό

Επτά χρόνια μετά, ο Νίκος Λώρης φέρνει τους Muse για μια μεμονωμένη συναυλία στο Terra Vibe. Εκείνη την αρκετά δροσερή βραδιά ήμασταν μόλις 8-9.000 άνθρωποι στη Μαλακάσα. Οι Muse ήταν στο μεταίχμιο της εξέλιξης των συναυλιών τους σε stadium rock. Άλλωστε, μετά από λίγες ημέρες θα έπαιζαν στο Wembley του Λονδίνου σε δύο sold out εμφανίσεις. Από την «απαίδευτη» και καθαρή ροκ εμφάνισή τους στο Rockwave του 2000, οι Muse εμφανίζονται το 2007 με ένα πραγματικό show, όπου ο ήχος ήταν αψεγάδιαστος και τα «επικά» τραγούδια του εξαιρετικού "Black Holes And Revelations" απογείωναν τα άψογα visuals. Εκείνη τη βραδιά, οι Muse ήταν μεν πρωταγωνιστές ενός show, το οποίο όμως ήταν περισσότερο συναυλία, παρά visual show, με τα solo του Bellamy, τα λιγοστά λάθη και την επαφή με τον κόσμο. 
 
Τότε όμως υπήρχε κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, σε σχέση με την επόμενη συναυλία τους το 2016. Το album στο οποίο βασιζόταν η περιοδεία τους ήταν το "Black Holes And Revelations", το τελευταίο καλό δισκάκι των Άγγλων κατά την ταπεινή μου άποψη.

Το show του 2016

Τον Ιούλιο του 2016, οι Muse μάζεψαν περίπου 30.000 ανθρώπους στην ασφυχτικά γεμάτη Πλατεία Νερού. Η παραγωγή της εμφάνισής τους ήταν βέβαια σε ακόμη καλύτερο επίπεδο, σε σχέση με αυτή του 2007. Το 2016 έκαναν την Drones Tour και ο εξοπλισμός που μετέφεραν σε κάθε σταθμό της ήταν απίστευτος. Μουσικά, οι Άγγλοι έπαιξαν εξαιρετικά, όπως σε κάθε συναυλία τους, ακόμα κι αν ο ήχος είχε κάποια μικρά θέματα. Για τον συντάκτη μας Αλέξανδρο Μούρτζο, αυτή ήταν μια ισοπεδωτική εμφάνιση. 

Όμως, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα, ακόμα κι αν υπήρχαν αρκετά κοινά τραγούδια στις δύο συναυλίες, τα κομμάτια των πρόσφατων δίσκων τους (εκτός από το "Mercy") ήταν οι αδύναμοι κρίκοι και κακά τα ψέματα, κάτι αντίστοιχο αναμένουμε και σήμερα.

Muse setlists

Τι περιμένουμε σήμερα; (spoilers)

Αν δείτε την εμφάνισή τους στο Isle of Wight στις 19 Ιουνίου, οι Muse ξεκινάνε με το νέο τους single "Will Of The People" και φοράνε μαύρες στολές και μάσκες ρομπότ και υπάρχει ένα τεράστιο banner με φλεγόμενα γράμματα, το οποίο παραπέμπει περισσότερο σε metal συναυλία. Εδώ μπορείτε να δείτε το setlist αυτής της εμφάνισης, στο οποίο βρίσκονται κάποιες σταθερές, όπως τα "Knights Of Cydonia", "Supermassive Black Hole", "Hysteria", "Time Is Running Out" (το αγαπημένο μου), "Plug-in Baby" και "Starlight". Αν δείτε το ακόλουθο video, θα προσέξετε ότι οι εκτελέσεις αυτών των κομματιών είναι καινούργιες με αρκετές διαφορές από τις αντίστοιχες των δίσκων τους. 

Θεωρώ ότι τα νέα τραγούδια τους θα είναι στις αδύναμες στιγμές της συναυλίας τους, αλλά είναι τόσες οι μικρές και συνάμα πανέμορφες οι προσθήκες που έχουν κάνει οι Άγγλοι στα γνωστά τραγούδια τους, οπότε αναμένεται να μας απογειώσουν. Δείτε για παράδειγμα την αρχή του "Plug-in Baby" και την εκτέλεση του "Knights Of Cydonia", με το οποίο λογικά θα μας αποχαιρετήσουν.

Ραντεβού σε λίγες ώρες στο ΟΑΚΑ.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα