Muse

Τι είχαν παίξει οι Muse στις 3 προηγούμενες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα;

Σε λίγες ημέρες, οι Muse θα είναι σε Ελληνικό έδαφος και θα ετοιμάζουν την τέταρτη εμφάνιση τους στην Αθήνα. Τι είχε γίνει όμως στις 3 προηγούμενες συναυλίες στη χώρα μας; Είχατε πάει σε κάποια από αυτές;
Διαβάστηκε φορες
Σε λίγες ημέρες, οι Muse θα είναι σε Ελληνικό έδαφος και θα ετοιμάζουν την τέταρτη εμφάνιση τους στην Αθήνα. Τι είχε γίνει όμως στις 3 προηγούμενες συναυλίες στη χώρα μας; Είχατε πάει σε κάποια από αυτές;

Το 2000 ήμουν στο Rockwave, όπως και το 2007 στο Terra Vibe κι έχασα την εμφάνιση τους στο Ρόδον το 2002. Παρακάτω μπορείτε να δείτε για κάθε συναυλία την ανταπόκριση μας ή άλλων ανθρώπων της μουσικής από διάφορα μέσα.

12 Ιουλίου 2000
Rockwave Festival


Γιώργος Μπαλιώτης

Το Rockwave του 2000 έγινε στο Περιβαλλοντικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης", στο Ίλιον. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ ήταν αρκετά άτυχοι, γιατί είχαν 3 ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Στην ημέρα των Muse, Oasis (headliners) και Moby, θα έπαιζαν και οι Flaming Lips, οι οποίοι ακύρωσαν και μαζί μ' αυτούς δεν εμφανίστηκαν οι Gomez και οι Gallon Drunk. Αν σ' αυτά προσθέσετε και τα τεχνικά προβλήματα ήχου που είχαν οι Oasis και το πρόωρο τελείωμα της συναυλίας τους με τα "Γαλλικά" που μας είπε ο Liam Gallagher (ο Noel είχε αποχωρήσει λίγες ημέρες πριν και δεν ήρθε στην Αθήνα), καταλαβαίνετε το μέγεθος των προβλημάτων που είχε εκείνο το Φεστιβάλ.

Οι Muse εμφανίστηκαν αμέσως μετά τους δικούς μας, Closer, οι οποίοι είχαν κάνει τότε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις τους. Πρέπει να ήταν λίγο μετά τις 7 μμ και όπως καταλαβαίνετε ο ήλιος ήταν ακόμη ψηλά... Εκείνη την περίοδο, οι Άγγλοι είχαν μόνο ένα δίσκο στις "απόσκευές" τους, το "Showbiz". Από αυτό το album, ο κόσμος ήξερε το "Muscle Museum", το "Sunburn" και το "Uno".

Θυμάμαι ότι εκείνη την ημέρα ήμασταν απογοητευμένοι από τους Oasis, μας είχε ανεβάσει ο Moby και είχαμε ξεχωρίσει τους Muse! Η εκτέλεση του "Muscle Museum" ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς, όπως και η δυνατή εκτέλεση του "New Born" και η όμορφη διασκευή στο "Feeling down" των Leslie Bricusse & Anthony Newley (και τα δύο τραγούδια είναι στο επόμενο δίσκο τους, "Origin of Symmetry - 2001).

Οι φωνητικές ικανότητες του Matt Bellamy ήταν από τότε ένα από τα χαρακτηριστικά της μπάντας και τα φαλτσέτα του θύμιζαν βέβαια αυτά του Thom Yorke των Radiohead (Για την ιστορία, η Δισκογραφική Εταιρεία τους στις Η.Π.Α, Maverick ζήτησε από τον Bellamy να αλλάξει τα φωνητικά του γιατί δεν ήταν φιλικά στο ραδιόφωνο, ή αλλιώς έμοιαζαν με αυτό του "Θωμά" των Radiohead. Οι Muse βέβαια δεν το δέχτηκαν). Ακόμη, το παίξιμο της κιθάρας του Bellamy ήταν καταιγιστικό, όπως κι αυτό του drummer τους, Dominic Howard.

Τότε, οι Muse είχαν μια φωτιά που "έκαιγε" μέσα τους... Οι εντυπώσεις μας από εκείνη την εμφάνιση ήταν παραπάνω από καλές, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι το 2016 θα έκαναν sold out συναυλίες σε μεγάλα στάδια και θα θεωρούνταν μια από τις καλύτερες ροκ μπάντες της εποχής μας.

Δείτε παρακάτω την εμφάνιση τους στο Glastonbury του 2000:e-tetradio
Αντώνης Βιλλιώτης


«Ήρθαν στο Rockwave το 2000 έπαιξαν αμέσως μετά τους Closer, με τον ήλιο να σε χτυπαέι αλύπητα- την ίδια βραδιά που οι Oasis έκαναν αγγαρεία χωρίς το Noel, που είχε αποχωρήσει 2 ημέρες πριν.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε ή για την ακρίβεια τόσα όσα οι Muse να θεωρούνται superstar και να μην ηχογραφούν πιά στη μικρή και ασήμαντη Taste Media αλλά σε μια πολυεθνική για όλο το κόσμο. Στο ενδιάμεσο ξαναήρθαν άλλες δυό φορές στην Αθήνα, μία στο Ρόδον και μία στη Μαλακάσα με μια συναυλία υπερπαραγωγή. Στο Ρόδον θυμάμαι την είχαν ψιλοσπάσει στο κόσμο γιατί έπαιξαν το άλμπουμ με τα b sides (Hullabaloo Soundtrack), που μόλις είχαν κυκλοφορήσει και 2 ή 3 από τα γνωστά τους χιτ μόνο».

7 Ιουλίου στο Eurockéennes Festival 2000, στη Γαλλία5 Απριλίου 2002
Ρόδον Club


Avopolis
Ηλίας Πυκνάδας


«Ο χαρακτηρισμός «τυπικό» θα μπορούσε άνετα να περιγράψει το live των Άγγλων Muse στο Ρόδον το βράδυ της Παρασκευής. Θα έπρεπε όμως να ήσουν πραγματικά φίλος της μουσικής τους για να πεις ότι σου άφησε κάτι, αν ακόμα και γι’αυτό αμφιβάλλω. Μέσα στα 75 αυτά λεπτά, οι Muse παρουσίασαν ένα set, δομημένο στην αρχή, πρώτα τα album fillers, στην μέση τα singles και τέλος τα hits, χωρίς να ξεχάσουν κάτι, χωρίς κάποια έκπληξη, αλλά και χωρίς encore, κάτι που από ότι παρατήρησα δεν πρέπει να ενόχλησε κανέναν, ούτε τους fans του group, ούτε όσους είδαν φως και μπήκαν από περιέργεια, καλή ώρα».

Setlist

New Born
Micro Cuts
Dead Star
Citizen Erased
Hysteria
Sunburn
Showbiz
Feeling Good
Space Dementia
In Your World
Hyper Music
Muscle Museum
Plug In Baby
Bliss

4 Οκτωβρίου 2007   
Terra Vibe


Mix Grill Blog
Γιώργος Μπαλιώτης


«Καθαρή rock συναυλία με τους 3 Muse και μια session προσθήκη στα πλήκτρα. Έπαιξαν με πολύ όρεξη! Σε κάθε τραγούδι, προσέθεταν κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό. Σε πολλά τραγούδια, ο πολύ, πολύ ορεξάτος (απίστευτος) Mathew Bellamy ξεκινούσε ένα δικό του riff και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν. Λες και έβλεπες τζαμάρισμα συγκροτήματος μέσα στο studio. Στο live είχαν τον εξοπλισμό που είχαν και στο Wembley, όπου έκαναν 2 sold-out συναυλίες. Πάρα πολύ καλός ήχος – από τους καλύτερους, που έχω ακούσει σε συναυλία. Και επιπλέον, το οπτικοακουστικό κομμάτι ήταν αρκετά δεμένο με το live».

Lost Echoes
Παντελής Τσέλιος


«Χωρίς support, οι Muse ανέβηκαν στη σκηνή κατά τις 9 παρά είκοσι με το ‘Knights of Cydonia’ και για μία ώρα και 40 λεπτά μας ταξίδεψαν στο μουσικό τους κόσμο, αποτελούμενο από space rock επιρροές, αυτοσχεδιασμούς – δυναμίτες, συναίσθημα, μελωδίες για ένα κόσμο που έχει δύο όψεις, πανηγυρική ατμόσφαιρα στο φινάλε. Δεν ξέρω πόσοι περίμεναν μια τέτοια έκπληξη. Η αλήθεια είναι πως, πριν φτάσω στο συναυλιακό χώρο, και βλέποντας στο πλήθος αρκετά αγόρια και κορίτσια γύρω στα 18, είχα την εντύπωση πως ικανός αριθμός θεατών πήγε μόνο και μόνο για το Starlight και γενικότερα το hype του τελευταίου album. Λάθος. Το κοινό ήξερε σχεδόν απ’έξω όλους τους στίχους, χαρίζοντας συγκινητικά sing along, ακόμα και σε παλιότερες κυκλοφορίες, πράγμα που μαρτυρά πως το συγκρότημα έχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη βάση (μιας που είναι και της μόδας η λέξη!) απ’ ότι περίμενα».Avopolis
Βάσια Τζανακάρη


«Ανάμεσα σε κόκκινα νέον φώτα και εκατοντάδες μικρά λαμπάκια, που μοιάζουν με αστέρια, οι Muse εκτοξεύουν τις πρώτες νότες του “Knights of Cydonia” προς όλες τις κατευθύνσεις. Το σκηνικό είναι τόσο καλοστημένο που είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι είναι αληθινό, μοιάζει με ένα πανάκριβο βιντεοκλίπ που εκτυλίσσεται ζωντανά μπροστά στα μάτια μας. Ένα τόσο καλοστημένο show που όμοιό του σπάνια έχουμε την τύχη να δούμε στην Ελλάδα. Θες οι τεράστιες οθόνες, θες οι καπνοί που βγαίνουν στο τέλος κάποιων κομματιών, αυτά είναι πράγματα που βλέπουμε στο youtube να συμβάινουν στο εξωτερικό και τα ζηλεύουμε. Οι Muse είναι τρομερά επαγγελματίες αλλά όχι χωρίς ψυχή, τα σπάνε στη σκηνή-νομίζω οι μεταλλίζουσες εκφράσεις επιτρέπονται μιας και μιλάμε για ένα γκρουπ που έχει ήχο με μεταλλική χροιά και αφού τέτοιο κιθαριστικό καταιγισμό δεν πιστεύω ότι είναι ικανοί να μας προσφέρουν ούτε οι Monster Magnet».

Rocking
Άλκης Κοροβέσης


«Ιδιαίτερα όταν βγήκαν τα τεράστια μπαλόνια τα οποία μέσω crowd surfing έκαναν τον γύρο των θεατών επικράτησε ένα πανδαιμόνιο. Από τη μεριά τους, η κορυφαία rock / indie μπάντα αναγνώρισε την αγάπη του κόσμου και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του, δίνοντας ένα ρεσιτάλ, ματώνοντας την φανέλα, στη διάρκεια του οποίου έκαναν και 2 encore. Άκρως επαγγελματική αλλά ταυτόχρονα και γεμάτη συναίσθημα εμφάνιση, υπόδειγμα προς τους υπόλοιπους μουσικούς που τόλμησαν να θεωρήσουν την Ελλάδα μια αρπαχτή. Ένα είναι σίγουρο, αν η χρονική περίοδος υπό την οποία έγινε η συναυλία ήταν ιδανική (καλοκαίρι, Σαββατοκύριακο), ο κόσμος θα ξεπέρναγε κατά πολύ τις περίπου 8 με 9 χιλιάδες που βρίσκονταν στο Terravibe. Εις το επανιδείν λοιπόν και εύχομαι αυτό να είναι σύντομα».

Setlist

Dance of the Knights
Knights of Cydonia
Map of the Problematique
Hysteria
Supermassive Black Hole
Butterflies & Hurricanes
Sing for Absolution
Feeling Good
Apocalypse Please
Invincible
Starlight
Time Is Running Out (με το riff από το Whole Lotta Love των Led Zeppelin στην αρχή)
New Born

Encore:
Soldier's Poem
Unintended
Plug In Baby

Encore 2:
Take a Bow
Stockholm SyndromeΑξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα