The Square

Πόσο εύκολα εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους;

Το «Τετράγωνο» είναι το νέο έκθεμα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σουηδίας. Μπορεί ένα μουσειακό έκθεμα να ξεπεράσει τα όρια της τέχνης;

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: The Square
Ελληνικός τίτλος: Το Τετράγωνο
Πρώτη κυκλοφορία: 2017
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ruben Östlund
Πρωταγωνιστούν: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ξεχωρίζει για: το σουρεαλιστικό σενάριο
Σταθείτε αν σας αρέσουν: ταινίες που παίζουν με τα όρια
Προσπεράστε αν: προτιμάτε ταινίες δράσης

Ο Κρίστιαν είναι επιμελητής στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σουηδίας. Οξυδερκής, υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου αλλά και αλαζόνας εγκαινιάζει «Το Τετράγωνο», το καινούργιο έκθεμα του μουσείου. Πρόκειται για ένα τετράγωνο χαραγμένο στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου που λειτουργεί σαν «καταφύγιο εμπιστοσύνης και συμπόνιας». Την ίδια στιγμή ένας άγνωστος κλέβει το πορτοφόλι και το κινητό του τηλέφωνο. Ο Κρίστιαν μέσα από το locator του κινητού καταφέρνει να εντοπίσει τον άγνωστο, όμως αντί να καταφύγει στην αστυνομία αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Χωρίς να γνωρίζει το ακριβές διαμέρισμα της πολυκατοικίας από την οποία προέρχεται το σήμα, αφήνει ένα απειλητικό σημείωμα στο γραμματοκιβώτιο κάθε σπιτιού και περιμένει να εμφανιστεί ο υπεύθυνος. Όσο εκείνος μπλέκεται σε ένα προσωπικό χάος, «Το Τετράγωνο» αρχίζει να προκαλεί όλο και περισσότερες αντιδράσεις.

Ο Ruben Östlund παίζει με τα όρια των θεατών σε μια ταινία που ειρωνεύεται τον σουηδικό καθωσπρεπισμό. Η ταινία αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικές πτυχές της ζωής ενός εκκεντρικού πρωταγωνιστή, που προσπαθεί να διατηρήσει τα όρια της πολιτικής ορθότητας, παρασυρόμενος από την καμουφλαρισμένη αλαζονεία του. Η ληστεία, ο ρόλος του στο μουσείο και η ερωτική του ζωή ακολουθούν ακριβώς την ίδια πορεία. Ενώ όλα φαίνονται να είναι υπό έλεγχο, τα ναρκισσιστικά ξεσπάσματα του πρωταγωνιστή θα τον φέρουν αντιμέτωπο με την παρορμητικότητά του.

Ο Claes Bang υποδύεται τον γοητευτικό Κρίστιαν και αποδίδει στον χαρακτήρα του όλα όσα τον φέρνουν στο επίκεντρο. Αυτοπεποίθηση, εγωκεντρισμό και αλαζονεία. Φυσικά η σκηνή που ξεχωρίζει ανήκει στον μαγευτικό Terry Notary, υποδυόμενος έναν γορίλα ανάμεσα σε καλεσμένους που δειπνίζουν. Οι καλεσμένοι θεωρούν ότι θα συμμετέχουν από μακριά σε μια ακόμα εκκεντρική θεατρική performance, η οποία καταλήγει σε παρενόχληση. Η αντίδρασή τους θα προδώσει για ακόμα μια φορά την πλασματική τους ευπρέπεια, δημιουργώντας στον θεατή την απόλυτη αμηχανία.

Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών του 2017 και δικαίως υπήρξε υποψήφια για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα Όσκαρ. Ο Östlund παίζει με το σουηδικό πρότυπο ζωής, καταφέρνοντας να αποδομίσει έναν «αψεγάδιαστο» λαό. Οι κοινωνικές ανισότητες, ο ρατσισμός και η υποκρισία της τέχνης αντικρούονται κάτω από το πέπλο της κουλτούρας και της καλής κοινωνίας. «Το Τετράγωνο» είναι το τέλειο κοινωνικό πείραμα σε ένα ευφυές σενάριο που αναρωτιέται πόση εμπιστοσύνη έχουμε πραγματικά στους ανθρώπους.

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα