Gimme 10: The Wall

Μία εβδομάδα πριν την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εμφανίσεις του Roger Waters στην Αθήνα, κάνουμε μια αναδρομή στο θρυλικό The Wall.
Διαβάστηκε φορες
Μία εβδομάδα πριν την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εμφανίσεις του Roger Waters στην Αθήνα, κάνουμε μια αναδρομή στο θρυλικό The Wall, το έργο που θα μας παρουσιάσει, σε μια εντυπωσιακή παράσταση.

1. Το Υπόβαθρο

Ιούλιος 1977. Οι Pink Floyd εμφανίζονται στο Μόντρεαλ, μία από τις στάσεις της περιοδείας τους με τίτλο In The Flesh, για την υποστήριξη του άλμπουμ Animals που είχε κυκλοφορήσεις στις αρχές εκείνης της χρονιάς. Κάποιοι από τους θεατές που κάθονταν μπροστά στη σκηνή ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικοί και θορυβώδεις. Ο Roger Waters, απηυδισμένος, φτύνει κατάμουτρα έναν από αυτούς. Μετά τη συναυλία, αναλογιζόμενος την πράξη του αλλά και τα συναισθήματα αποξένωσης που ένιωθε καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας, συλλαμβάνει την αρχική ιδέα ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου.

2. Η Δημιουργία

Σε μια περίοδο ξεκούρασης για το γκρουπ, ο Waters ετοίμασε δύο ολοκληρωμένα πρότζεκτ, τα οποία παρουσίασε στα υπόλοιπα μέλη για να επιλέξουν ποιο θα αποτελέσει το αντικείμενο της επόμενης εργασίας τους. Επιλέχτηκε το πρώτο, που έγινε γνωστό ως The Wall, ενώ το δεύτερο αποτέλεσε τον πυρήνα της πρώτης σόλο δουλειάς του Waters, με τίτλο The Pros And Cons Of Hitch Hiking (1984).

3. Η Θεματολογία

Το The Wall αποτελεί ουσιαστικά μια ροκ όπερα και είναι ένας από τους λίγους δίσκους που δικαιούνται πραγματικά τον τίτλο “concept album”. Μέσα από 26 τραγούδια, ο ακροατής γίνεται μάρτυρας της πορείας του Pink, ενός ροκ σταρ ο οποίος, ως παιδί, έχασε τον πατέρα του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και καταπιέστηκε από τη μητέρα του και τους δασκάλους του. Ο αποτυχημένος γάμος του, τα ναρκωτικά και τα ξεσπάσματα βίας οδηγούν στην απομόνωσή του, στο χτίσιμο ενός τείχους που θα τον προστατέψει από όλα όσα τον απειλούν. Πρόκειται για μια ιστορία που, πέρα από τα προαναφερθέντα, καταπιάνεται επίσης με τον φασισμό αλλά και με τoν απόντα - αλλά πάντα παρόντα στη συνείδησή τους - φίλο τον Floyd, τον Syd Barrett.

4. Οι Ηχογραφήσεις

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε διάφορα στούντιο της Ευρώπης και της Αμερικής, εν μέσω προστριβών και εντάσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Οι συρράξεις οδήγησαν στην παραίτηση του Rick Wright από τη θέση του κιμπορντίστα αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και επιβλητικό, καθώς πρόκειται για τον πιο "τέλειο" δίσκο των Pink Floyd. Η παραγωγή αποδίδεται στους Bob Ezrin, David Gilmour, James Guthrie και Roger Waters.

5. Η Περιοδεία

Η ζωντανή παρουσίαση του The Wall, που ως άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1979, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1980. Επρόκειτο για παραγωγή-μαμούθ για τα δεδομένα της εποχής, με ένα τεράστιο τείχος να στήνεται μεταξύ του κοινού και της ορχήστρας κατά τη διάρκεια της παράστασης και να γκρεμίζεται λίγο πριν το τέλος της. Οι σχέσεις των μελών, εν τω μεταξύ, βρίσκονταν στο χειρότερο δυνατό επίπεδο, με τον Waters να μένει σε διαφορετικό ξενοδοχείο και να μην επικοινωνεί με τους υπόλοιπους. Επόμενο ήταν η περιοδεία αυτή να είναι ζημιογόνος για την μπάντα – από τα μέλη, μόνο ο Wright, που συμμετείχε πια ως απλός μουσικός, είχε κέρδη από αυτή...

6. Η Ταινία

Το 1982 παίχτηκε στα σινεμά και η ομώνυμη ταινία, σε σκηνοθεσία Alan Parker και με πρωταγωνιστή τον Bob Geldof. Πέρα από πραγματικούς ηθοποιούς, χρησιμοποιήθηκαν και τα κινούμενα σχέδια του Gerald Scarfe, τα οποία είχαν δημιουργηθεί για την λάιβ περιοδεία των Floyd. Ο Waters δεν έμεινε ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα...

7. Οι Πωλήσεις

Το άλμπουμ έχει πουλήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και είναι το τρίτο σε πωλήσεις στην Αμερική, μετά το Thriller του Michael Jackson και το Greatest Hits των Eagles.

8. Οι Επίγονοι

Η τεράστια αποδοχή του άλμπουμ σε βάθος χρόνου ήταν επόμενο να το αναγάγει σε πρότυπο για πολλούς καλλιτέχνες. Η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι, ίσως, οι U2, οι οποίοι "ξεπατίκωσαν" τον κιθαριστικό ήχο τραγουδιών όπως τα Young Lust και Run Like Hell και τον έκαναν σήμα κατατεθέν τους, ειδικά στο άλμπουμ The Joshua Tree (1987), κατορθώνοντας έτσι με τη σειρά τους να γεμίσουν τα στάδια όλου του κόσμου.

9. H Αναβίωση

Το 1990, λίγους μήνες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Roger Waters και μια στρατιά καλεσμένων καλλιτεχνών, έστησαν μια μεγαλειώδη παράσταση του The Wall κοντά στην πύλη του Βραδενβούργου, την οποία παρακολούθησαν 250,000 θεατές αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές. Με αυτό τον τρόπο, το έργο απέκτησε μια νέα διάσταση στη συνείδηση του κοινού, καθώς συνδέθηκε με το ιστορικό γεγονός της αρχής της πτώσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

10. Το Σήμερα, το Αύριο


Η υπερπαραγωγή που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στα μέρη μας σε λίγες μέρες παρουσιάζει το The Wall με μια νέα
ματιά, καθώς ο Waters επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία του με ένα άλλο τείχος, αυτό που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη. Με αυτό τον τρόπο, ένα κλασικό έργο τέχνης ανανεώνεται και αποκτά νέα ζωή μέσω νέων συμβολισμών. Κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο θα υπάρχουν τείχη, πραγματικά ή ιδεολογικά, που θα χωρίζουν την ανθρωπότητα σε στρατόπεδα...
Tags
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα