Depeche Mode   Memento Mori

Depeche Mode - Memento Mori

Μουσική ενάντια στον θάνατο.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσετε:

pop, rock, electro


Βαθμολογία:

7,5


Στην αρχαία Ρώμη, όταν ένας στρατηγός ή αυτοκράτορας επέστρεφε από κάποιο στρατιωτικό θρίαμβο, όλη η πόλη έβγαινε στους δρόμους για να τον προϋπαντήσει και να τον αποθεώσει. Όπως ισχυρίζεται ο Τερτυλλιανός στο έργο του «Απολογητικός», σ’ εκείνη ακριβώς την στιγμή της υπέρτατης επιτυχίας και δόξας ένας σκλάβος τοποθετούνταν πίσω ακριβώς από τον θριαμβευτή με μοναδικό του μέλημα να του υπενθυμίζει συνεχώς ότι παραμένει ένας απλός, κοινός θνητός που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, που σήμερα είναι ψηλά αλλά αύριο κιόλας μπορεί να πέσει ή να τον ρίξουν, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί μια και μοναδική φράση: "Respice post te! Hominem te esse memento! Memento mori!" (Κοίτα πίσω σου! Θυμήσου ότι είσαι απλά ένας άνθρωπος! Θυμήσου ότι θα πεθάνεις!).

Ως τίτλος για το 15ο στούντιο άλμπουμ των Depeche Mode, η φράση είναι μια οδυνηρή απόδειξη του πολιτιστικού πλαισίου, των σταδίων της ζωής και της θλίψης που διαμόρφωσαν αυτόν τον δίσκο. Στις 26 Μαΐου του 2022, ο Andy Fletcher, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, πέθανε ξαφνικά  σε ηλικία 60 ετών. Η απώλεια συγκλόνισε τους  Dave Gahan και Martin Gore. Έχοντας ήδη αρχίσει να εργάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας για το υλικό που θα εξελισσόταν στη νέα τους κυκλοφορία, "Memento Mori", ο Gahan και ο Gore θρηνούσαν που ο Fletcher δεν είχε ακόμη καταφέρει να ακούσει το νέο υλικό, ένα υλικό που γεννήθηκε αρχικά υπό την σκιά της πανδημίας. Στον απόηχο της απώλειας, αποφάσισαν τελικά να συνεχίσουν με αυτό το υλικό, φτιάχνοντας ένα άλμπουμ που διαλογίζεται πάνω στην ομορφιά της ζωής υπό το πρίσμα των ορίων της. 

Το "Memento Mori" ανοίγει εντυπωσιακά με το "My Cosmos Is Mine". Θαμπό, δυσοίωνο, δημιουργεί εικόνες θολές, γεμάτες λευκό θόρυβο. Τα φωνητικά του Dave Gahan εμφανίζονται σαν μια προειδοποίηση στο κενό. «Μην παίζεις με τον κόσμο μου / Μην ανακατεύεσαι με το μυαλό μου / Μην αμφισβητείς τον χωρόχρονο μου / Ο Κόσμος μου είναι δικός μου». 

Το πρώτο single που κυκλοφόρησε, το "Ghosts Again" (ένα από τα τέσσερα τραγούδια που συνέθεσε ο Gore με τον Richard Butler των Psychedelic Furs κατά τη διάρκεια του lockdown), έχει εμβληματικό ρόλο στο αφήγημα του άλμπουμ, καθώς εδώ οι Depeche Mode υποδηλώνουν το φευγαλέο του χρόνου και πώς αναπόφευκτα γινόμαστε τελικά φαντάσματα που στοιχειώνουν το χώρο ολόγυρά τους. Το επίσημο βίντεο για το τραγούδι επικαλείται τη σκακιστική σκηνή με τον Θάνατο, από το "Seventh Seal" του Ingmar Bergman. Όπως ο ιππότης του Μπέργκμαν σε κρίση, έτσι και οι Depeche Mode μοιάζουν να διασχίζουν το τοπίο αναζητώντας έναν χάρτη που να δίνει νόημα. Όπως η «Έβδομη Σφραγίδα» του Bergman, έτσι το "Memento Mori" εγείρει ερωτήματα αλλά ποτέ δεν φέρνει λύση. 

Το "Don’t Say You Love Me" είναι μια ωδή στο πώς η αναζήτησή μας για οικειότητα είναι μια από τις πρώτες μας εισαγωγές στο πεπερασμένο των πραγμάτων. Ο στίχος «Θα είσαι ο δολοφόνος / εγώ θα είμαι το πτώμα» χτυπά κατευθείαν στην καρδιά, δηλώνοντας το παράδοξο πέρασμά μας από τη χαρά και τη θλίψη. Στο "Soul With Me", συναντάμε την εξουσία που ασκεί πάνω μας το αναπόδραστο, αυτό που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε. Ο λόγος, φυσικά, για το θάνατο, ο οποίος μεταφέρει την ψυχή μας «κάτω», στο «επέκεινα», φέρνοντας μαζί και μία λύτρωση από τα προβλήματα της επίγειας ζωής.

Το "Before We Drown" είναι ένα κατεξοχήν electro κομμάτι με sci-fi αισθητική, που κοιτάζει με ειλικρίνεια την αστάθεια των πραγμάτων που αναπόφευκτα μάς καταβροχθίζει. Ένα από τα πιο συναρπαστικά τραγούδια στο Memento Mori είναι και το "Caroline's Monkey", ένας φόρος τιμής στα synth grooves και τα ηχητικά εφέ του new wave της δεκαετίας του 1980. Και για το κλείσιμο του "Memento Mori" έχουμε το "Speak To Me, μια σειρά από ζοφερές, στοχαστικές σημειώσεις που εκπέμπονται σαν μια προσευχή. 

Καθώς ο ακροατής διατρέχει τα 11 κομμάτια του δίσκου, παρατηρεί ότι η ηχητική κατεύθυνση αλλάζει. Το ίδιο και οι θεματικές, από τα προσωπικά όρια που θέτει ο καθένας μας, στα μυστήρια της ζωής που μας περιβάλλουν συνεχώς. Ακόμα και στο τέλος, η ανάγκη για νόημα μάς στοιχειώνει όλους. «Υπάρχει ένα μήνυμα που ξέρω ότι μπορεί να βρεθεί / ακούω», παρακαλεί ο Gahan, απευθυνόμενος για άλλη μια φορά στο κενό. Αναγνωρίζει την απόλυτη ματαιότητα που έχει η προσδοκία για κάτι στέρεο σε μια αδιάκοπα εντροπική ύπαρξη. «Θα ήσουν το φάρμακο της επιλογής μου», δηλώνει, βάζοντας το δάχτυλό του στις καταχρήσεις παντός τύπου ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο και όχι ως οδηγό για ξεκάθαρη επίγνωση.

Το "Memento Mori" προσφέρει συναρπαστική dark wave synthpop και έναν συνδυασμό από δυστοπικούς βιομηχανικούς ήχους με λαχτάρα για ρομαντισμό. Είναι και μια απόδειξη για τη δύναμη της Τέχνης, που μας καλεί να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά ελλείψει ανάλυσης. Βγαίνοντας από μια παγκόσμια πανδημία, σε μία περίοδο που όλα μοιάζουν να καταρρέουν, και βιώνοντας τη θλίψη της προσωπικής απώλειας, οι Depeche Mode διοχέτευσαν το όραμά τους στην ομορφιά της στιγμής και στη συλλογική υπενθύμιση του ποιοι είμαστε.


Διαβάστε ακόμα