Dub Pistols

Gimme 10: Οι Dub Pistols για τα άλμπουμ που τους καθόρισαν

...με αφορμή τις επερχόμενες εμφανίσεις τους σε Θεσσαλονίκη (Block 33, 19/5) και Αθήνα (ARCH Club-Live Stage, 20/5).

Διαβάστηκε φορες

Οι Dub Pistols είναι μια dub/punk/rap μπάντα από τη Βρετανία, με ηγέτη τον Barry Ashworth.

Η πορεία τους ξεκίνησε το 1996, και το πρώτο άλμπουμ τους, "Point Blank", κυκλοφόρησε το 1998. Στη μακρά πορεία τους κυκλοφόρησαν αρκετά ακόμα άλμπουμ και σινγκλ, remix τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών, ενώ συμμετείχαν και σε soundtrack ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών. Φέτος κυκλοφόρησαν το "Frontiline", το ένατο στουντιακό πόνημά τους, το οποίο περιλαμβάνει 12 κομμάτια και πλήθος συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Οι Dub Pistols επιστρέφουν για δύο συναυλίες στην Ελλάδα, με τον εκρηκτικό νέο τους δίσκο και έναν αχτύπητο συνδυασμό dub, punk και rap. Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στο Block 33 και Σάββατο 20 Μαΐου στο ARCH Club-Live Stage. Με αυτή την αφορμή, οι Barry Ashworth και Seanie T αποκαλύπτουν τα άλμπουμ που τους καθόρισαν.

Οι απαντήσεις του Barry Ashworth

1. The Specials - The Specials (1979)

Η αγαπημένη μου μπάντα και το αγαπημένο μου άλμπουμ όλων των εποχών, και ένας ήχος που καθόρισε μια γενιά. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν τότε σε ένα σκοτεινό σημείο, οικονομικά και φυλετικά. Η ετικέτα 2-Tone και οι μπάντες που είχαν υπογράψει σε αυτήν έμελλε να σημαδέψουν τη Βρετανία και να ξεκινήσουν τη διόρθωση της κοινωνικής αδικίας και την αποκατάσταση της ισότητας. Ο αντιρατσισμός ήταν στον πυρήνα όλων των πραγμάτων που εκπροσωπούσε η μπάντα. Πολυφυλετική, αμφιλεγόμενη και μαχητική σε όλα τα θέματα, με μια κομψή, τύπου mod αίσθηση περί ένδυσης, και υπερκούλ. Η κληρονομιά της αντέχει μέχρι και σήμερα.

2. Blue Lines - Massive Attack (1991) 

Ο ήχος που καθόρισε το Bristol βαφτίστηκε ως trippy hip hop. Το "Unfinished Sympathy" είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια όλων των εποχών. 

3. Leftism - Leftfield (1995) 

Πρέπει να μπει εδώ, ως ένα από τα καλύτερα crossover ηλεκτρονικά άλμπουμ που γράφτηκαν ποτέ. Από τεμπελιά περιγράφεται ως progressive house, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από αυτό, διασχίζοντας πολλά είδη και ενσωματώνοντας καλλιτέχνες που δεν σχετίζονταν με την dance σκηνή, όπως ο Johnny Lydon (Sex Pistols), ο Toni Haliday (Curve) και ο Earl Sixteen. Αυτό το άλμπουμ είναι κλασικό. 

4. Licence To Ill - Beastie Boys (1986)

Κυκλοφόρησε τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά μου, το 1986, και δεν βγήκε από το πικάπ μου για πάρα πολύ καιρό. Οι Beastie Boys αποτέλεσαν έμπνευση για τον ήχο του πρώτου μας άλμπουμ, "Point Blank". Ακατέργαστο και τσιτωμένο.

5. War Ina Babylon - Max Romeo & The Upsetters (1976)

Φτιαγμένο από τον σπουδαίο εκλιπόντα Lee Perry στα Ark Studios. Εδώ έχουμε την κοινωνικά ευαίσθητη, παραδοσιακή ρέγγε στα καλύτερά της.


Οι απαντήσεις του Seanie T

1. 1000 Volts Of Holt - John Holt (1973)

Αυτό είναι ένα άλμπουμ που, μεγαλώνοντας, παίζαμε πάντα στα οικογενειακά πάρτι, και κάθε φορά που βλέπω το εξώφυλλο μού θυμίζει ωραίες οικογενειακές στιγμές.

2. Exodus - Bob Marley & The Wailers (1977) 

Συνήθως άκουγα αυτό το άλμπουμ το πρωί, πριν πάω στο σχολείο. Tο στιχουργικό μήνυμα του Bob είναι απίστευτο.

3. Close To You - Carpenters (1970)

Η μαμά μου συνήθιζε να τους ακούει από το μικρό της κόκκινο ράδιο όταν ήμουν νέος, και πάντα θυμάμαι να παίζουν τα τραγούδια τους. Από τη μητέρα μου έλαβα τη μουσική μου εκπαίδευση.

4. A Live Session With Aces International - various artists (1982)

Μου το αγόρασαν οι γονείς μου ως δώρο Χριστουγέννων. Περιλάμβανε μερικούς από τους σπουδαιότερους MCs της εποχής, όπως τους Yellowman, Burro Bantan, Eek-A-Mouse και Little John. Αυτοί είναι απλώς κάποιοι από τους καλλιτέχνες από τους οποίους έμαθα την τέχνη μου.

5. I Want You - Marvin Gaye (1976)

Το artwork ήταν για μένα μεγάλη έμπνευση, εξαιτίας της όψης του.

Η Facebook σελίδα των Dub Pistols


Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι της Mary Moore Elspeth.

Διαβάστε ακόμα