384755013 18383986183028007 6210548757179274494 n

Από την Ατλάντα στο Αλγέρι

Λίγο πριν τις ζωντανές τους εμφανίσεις, ο Άκης Καλλόπουλος εκφράζει το θαυμασμό του για τους Algiers, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συγκροτήματα του πειραματικού ροκ.

Διαβάστηκε φορες

Υπάρχουν μερικά συγκροτήματα που όσες φορές και αν τα δεις ζωντανά μέσα στα χρόνια πάντα βρίσκεις σοβαρούς λόγους για να δίνεις το παρόν, ξανά και ξανά. Ένα από αυτά τα συγκροτήματα, που θα έχουμε την χαρά να δούμε και πάλι σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο, είναι οι Algiers από την Ατλάντα των Η.Π.Α. Πρόσφατα μας φιλοδώρησαν με ένα ακόμα ηχητικό κομψοτέχνημα κάτω από τον τίτλο "Shook", και από αυτό το καινούριο πόνημά θα μας παρουσιάσουν μεγάλο μέρος στο τέλος της εβδομάδας, στις 6, 7 και 8 Οκτώβρη 

Η τετράδα έχει έναν ήχο που δύσκολα μπορείς να περιγράψεις, αν και κάποιοι αποπειράθηκαν, κάνοντας λόγο για «δυστοπική soul» ή ακόμα και για «δυστοπική gospel». Αλλά η αλήθεια είναι ότι η μουσική των Algiers είναι πολύ περισσότερα από αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Καθοδηγούμενοι από έναν εξαιρετικό τραγουδιστή και performer, τον Franklin Fisher, και βέβαια με άξιους συμπαραστάτες τους υπόλοιπους Algiers. 


Μιλώντας προσωπικά, δεν μπορώ παρα να μην αναφέρω ξεχωριστά την προσωπική μου αδυναμία, το χάρμα ιδέσθαι επί σκηνής Ryan Mahan ως το βασικό υπεύθυνο για το μανιπιουλάρισμα του ήχου τους με synths, samples, drum programming και ενίοτε χρέη μπασίστα. Την υπόλοιπη τετράδα συμπληρώνουν ο Lee Tesche στην κιθάρα και ο Matt Tong, στα ντραμς, γνωστός και από τη συμμετοχή του παλιότερα στους Βρετανούς Bloc Party. 


Παίρνοντας το όνομά τους από το φιλμ “The Battle Of Algiers” του Gillo Pontecorvo, οι Algiers έχουν ως θεματολογία θέματα που άπτονται του ανθρώπινου ψυχισμού αλλά και πολλά άλλα θέματα που είναι σίγουρα παγκόσμια, όπως η αστυνομική βια, ο ρατσισμός, επιπτώσεις του καπιταλιστικού τρόπου ζωής, ο ρόλος της θρησκείας, η βια στις μεγαλουπόλεις και πολλά αλλά σημαντικά θέματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία ανεξαρτήτου χώρας. Φυσικά, η ίδια η καταγωγή τους από τον αμερικανικό νότο έδωσε από μόνη της τα ερεθίσματα για μία ματιά πιο πολιτικοποιημένη και κοινωνικά ευαίσθητη.

Είναι, όμως, και ενεργοί ως ακτιβιστές και υποστηρίζουν και με πράξεις τα όσα πραγματεύονται στα τραγούδια τους. Απόδειξη η επίσκεψή τους στην Aλγερία και η συμμετοχή τους εκεί σε διάφορες ακτιβιστικές ενέργειες, καθώς και η γνωριμία τους με τον Saadi Yacef, έναν από τους πιο γνωστούς μαχητές για την ανεξαρτησία της Αλγερίας.

εξαιρετικά live των Algiers, που είχαμε την τύχη να δούμε στη χώρα μας αρκετές φορές, χαρακτηρίζονται από ενέργεια, πάθος και όλο αυτό το ηχητικό αμάλγαμά τους που, όπως προείπαμε, είναι δύσκολο να περιγραφεί. Και αν μπορούμε να περιγράψουμε επιγραμματικά αυτό το αμάλγαμα, σίγουρα υπάρχουν στοιχεία από soul, gospel, jazz, πιο punk και no-wave στιγμές και βέβαια κάποια περάσματα από dub και afrobeat μεταξύ των άλλων, προσθέτοντας και γενναίες ποσότητες από programming και samples.

Θα πρέπει να αναφερθεί η παρουσία τους σε δυο πάρα πολύ γνωστές τηλεοπτικές παραγωγές με τραγούδια τους. Και αναφερόμαστε για τα “True Detective” και “The 100”. Στους φίλους και υποστηρικτές τους που έχουν να λένε για το ταλέντο τους συγκαταλέγεται και ο Iggy Pop, ο οποίος έχει μιλήσει με πολύ κολακευτικά λόγια τόσο για τη στιχουργική τους δεινότητα όσο βέβαια και για τις εκρηκτικές τους ζωντανές εμφανίσεις.

Στη νέα τους δουλειά που, όπως είπαμε, ονομάζετε “Shook” έχουν και μια πλειάδα συμμετοχών, που κάνουν τα τραγούδια τους ακόμα πιο ενδιαφέροντα, με προεξέχοντες τις συμμετοχές του Zack De La Rocha των Rage against the machine και του Μark Cisneros, ντράμερ των The Make-Up, μιας ιστορικής μπάντας της οποίας τραγούδι διασκευάζουν οι Algiers.

Στο “Shook” το συγκρότημα δείχνει να εξελίσσει ακόμα περισσότερο τις μουσικές του ακροβασίες και βέβαια για άλλη μια φορά με καυστικούς στίχους του επιπέδου "Bite back the hand that feeds you if it's poison".


Αυτόν τον καιρό το συγκρότημα είναι σε ευρωπαϊκό τουρ που θα τους φέρει και από τα μέρη μας. Είναι σε top φόρμα και όσοι τους έχουμε ξαναδεί ξέρουμε ότι έχουμε να περιμένουμε: ένα ακόμα καταπληκτικό, γεμάτο ενέργεια live, με ισόποσες δόσεις από διασκέδαση αλλά και τροφή για σκέψη μέσω των στίχων τους. Αλλά και όσοι θα τους δείτε για πρώτη φορά ετοιμαστείτε για μια από τις καλύτερες συναυλιακές σας εμπειρίες με μια από τις πιο ουσιαστικές και ιδιαίτερες ίσως ακόμα και από τις πιο «αιρετικές» εμφανίσεις του καιρού μας. 

Και για παν ενδεχόμενο, φορέστε άνετα παπούτσια γιατί είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να χορέψετε!


Οι Algiers θα εμφανιστούν ζωντανά στη Θεσσαλονίκη (8ball, μαζί με τους Psychedelic Trips To Death) στις 6 Οκτωβρίου, στην Αθήνα (Temple, μαζί με τους Diesel Cindy) στις 7 Οκτωβρίου και στο Βόλο (Cafe Santan) στις 8 Οκτωβρίου. Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Οι φωτογραφίες (με σειρά εμφάνισης) ανήκουν στους Bjørn Giesenbauer, Miro Hudak και Maxim Shesterikov

Tags
Διαβάστε ακόμα