shane macgowan cause of death

Shane MacGowan, In Memoriam

Τίτλοι τέλους για έναν από τους κυριότερους εκφραστές της ιρλανδικής (μουσικής) ψυχής.

Διαβάστηκε φορες
Γεννημένος στο Tunbridge Wells του Kent την ημέρα των Χριστουγέννων του 1957 από Ιρλανδούς μποέμ γονείς, o Shane MacGowan ήταν πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Ένας ταλαντούχος τραγουδοποιός, ένας πραγματικά μοναδικός τραγουδιστής και ένας γεμάτος ψυχή χρονικογράφος της Ιρλανδίας και των Ιρλανδών, όπου και αν αυτοί βρίσκονταν. Στη μουσική ακμή του ως τραγουδιστής των The Pogues ανέτρεψε έξοχα το κλισέ των μεθυσμένων Ιρλανδών. Ίσως κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν απαθανάτισε την πραγματικότητα της εμπειρίας των Ιρλανδών μεταναστών όσο ο Shane MacGowan.

Ο MacGowan μεγάλωσε ανάμεσα στο γκρίζο του Λονδίνου το χειμώνα και πίσω στα πάτρια εδάφη τα καλοκαίρια μέχρι τα 13 του, που μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του μόνιμα στην αγγλική πρωτεύουσα. Έπινε και κάπνιζε από πολύ μικρή ηλικία, με τον ίδιο να δηλώνει πως η πρώτη προσπάθεια για αποτοξίνωση έγινε όταν ήταν ακόμα 17 ετών. Ήταν ίσως η μόνη σταθερά στη ζωή για τον εξαιρετικά έξυπνο και προικισμένο νεαρό που κέρδισε μια λογοτεχνική υποτροφία στη Σχολή του Westminster.

Μετά από τις πρώτες του μουσικές απόπειρες με διάφορα γκρουπ και επηρεασμένος από την ορμή του πρώτου punk κύματος, σχημάτισε τους The Pogues στις αρχές της δεκαετίας του '80, συνδυάζοντας την επιθετικότητα των Sex Pistols, την πολιτική του δρόμου των The Clash και την ιρλανδική μουσική των Dubliners. Ηχογράφησε πέντε άλμπουμ με το συγκρότημα: "Red Roses For Me" (1984), "Rum Sodomy & the Lash" (1985), "If I Should Fall From Grace With God" (1988), "Peace And Love" (1989) και "Hell's Ditch" (1990). Σε αυτά η ικανότητά του ως στιχουργού καθημερινών ιστοριών, αδιεξόδων και σπαραχτικών ερωτικών τραγουδιών έγινε φανερή.

Σε μια εποχή που χιλιάδες Ιρλανδοί μετακινούνταν είτε προς την Αμερική είτε προς την Αγγλία, κρατώντας την ελπίδα τους για μια νέα ζωή, ο Shane, παρασυρμένος από την παιδική του ηλικία στην Ιρλανδία, αγκάλιασε τον ιρλανδικό πολιτισμό και Iστορία σε μια εποχή μαζικής ανεργίας και τρομοκρατίας στο σπίτι. Όμως, όπως πολλοί από τους λογοτεχνικούς του ήρωες, ο MacGowan επρόκειτο να βυθιστεί περαιτέρω στη χρήση ναρκωτικών και την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Μισούσε τη φήμη και την αντιμετώπισε μέσω της ολοκληρωτικής παράδοσης στους εθισμούς του. Αποκομμένος από το συγκρότημα, ξεκίνησε να διαλύει τον θρύλο που είχε δημιουργηθεί γύρω του, έναν θρύλο με τον οποίο δεν ένιωθε ποτέ άνετα, σχηματίζοντας τους The Popes, που έβγαζαν μια κακώς εννοούμενη αίσθηση cartoon και με τους οποίους ήταν ενεργός για μεγάλες περιόδους της δεκαετίας του΄90.

Μια βραχύβια επανένωση με τους The Pogues το 2001 σίγουρα προσέλκυσε πλήθη, αλλά μέχρι τότε είχε γίνει απρόβλεπτος, οξύθυμος ή απλώς απών. Οι συναυλίες έγιναν όλο και πιο δύσκολες και οι δημόσιες εμφανίσεις ήταν λιγότερο συχνές. Μετά από ένα ατύχημα το 2016, ήταν σε μεγάλο βαθμό καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο Shane παντρεύτηκε την επί χρόνια σύντροφό του Victoria Mary Clarke το 2018 και ζούσαν στο Δουβλίνο, αλλά τους τελευταίους μήνες έμπαινε και έβγαινε από το νοσοκομείο

Με την πραγματική αγάπη που έτρεφε για τα παραδοσιακά ιρλανδικά τραγούδια, την επαναστατική ενέργεια του πανκ που έβγαζε στην ερμηνεία του, ο MacGowan άνοιξε την πόρτα στην ιρλανδική μουσική σε εκατομμύρια που ίσως να μην την είχαν βιώσει ποτέ, μοίρασε περηφάνια στους συμπατριώτες του στη Βρετανία και έκανε την ίδια την Ιρλανδία cool.

Tags
Διαβάστε ακόμα