Σελιδο-γυρίσματα Complete Unknown

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας κυκλοφόρησε το 2008 το πρώτο του βιβλίο, Ως Εκ Θαύματος. Φέτος ακολούθησε το δεύτερο μέρος της τριλογίας που σκοπεύει να μας χαρίσει, Complete Unknown, που αφορά τα χρόνια του στη Νέα Υόρκη.
Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 13ο - How does it feel to be on your own, with no direction home, like a complete unknown, like a rolling stone...

Με νωπές ακόμα - σαν τη λαϊκή εντολή... - τις εντυπώσεις από την προβολή της ιστορίας του club CBGB χθες στις Νύχτες Πρεμιέρας, αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν να διηγηθούν τόσο βρώμικες ιστορίες του δρόμου, γεμάτες μουσική, τέχνη, ζωή και τελικά γεμάτες από τον πραγματικό σφυγμό της εποχής τους. Και ανακαλύπτω τουλάχιστον έναν, ο οποίος όχι μόνο έχει πολλά να μας πει για το αληθινό underground σκηνικό της Ελλάδας και της Νέας Υόρκης, αλλά μας μεταφέρει τις εμπειρίες του με μια ευγένεια, μια κομψότητα μοναδική. Σαν να τα αφομοίωσε όλα αυτά και να τον έκαναν ακόμα πιο αέρινο απ' ό,τι ήταν.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας γεννήθηκε το 1944 στον Πειραιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ως παιδί διάβαζε βιβλία ασταμάτητα, αλλά οι περιστάσεις των παιδικών και εφηβικών του χρόνων τον έβγαλαν τελικά σε πιο καλλιτεχνικά μονοπάτια. Τον τράβηξε η μουσική της εποχής και ολόκληρη η φιλοσοφία του rock 'n' roll, σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών - από αντίδραση όπως λέει στην αντίληψη ότι οι ηθοποιοί είναι άνθρωποι ελαφρών ηθών - και στη σχολή χορού της Ζουζούς Νικολούδη, με δάσκαλο μεταξύ άλλων τον εξαιρετικό Alvin Ailey. Έζησε από πολύ κοντά την Αθήνα της εποχής, από την Τρούμπα μέχρι το Κολωνάκι, μια Αθήνα πολλών επιπέδων. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη και στα μέσα της δεκαετίας του 70, η επιστροφή του στην Ελλάδα, η συμμετοχή του σε περισσότερες από δέκα κινηματογραφικές ταινίες (Ο Δράκουλας Των Εξαρχείων, Ακροπόλ, Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, κ.ά.), η παρουσία του σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, η τηλεόραση και εδώ και κάποια χρόνια η παραγωγή της καθημερινής Cafe Society στον Εν Λευκώ, 10-12 για να δώσει περισσότερη κουλτούρα στα πρωινά μας. Αντίθετος στις συμβάσεις και στους ρόλους που η κοινωνία μας υποχρεώνει να παίζουμε, ελεύθερο και άκρως δημιουργικό πνεύμα, οι αφηγήσεις του αποκτούν άλλο νόημα, ακριβώς γιατί αποτελούν τη δική του, μοναδική οπτική.

Το 2008 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, Ως Εκ Θαύματος, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, που μέσα από την αφήγηση της ζωής του, ουσιαστικά μας γνωρίζει μια ολόκληρη εποχή της Αθήνας. Φέτος ακολούθησε το δεύτερο μέρος της τριλογίας που σκοπεύει να μας χαρίσει, Complete Unknown, που αφορά τα χρόνια του στη Νέα Υόρκη. Ας χαθούμε σ' αυτά τα ταξίδια του, μέχρι να κυκλοφορήσει και το τρίτο μέρος...

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει το 2007 στο περιοδικό Σινεμά και στους Λ.Κατσίκα και Μ.Κρατάκη, είπε μια φράση που συνοψίζει την αίσθησή μου γι' αυτόν: "Θέλω όλα να έχουν την εικόνα ευφορικού παιχνιδιού. Να είναι ελαφρά, χαριτωμένα."

Για περισσότερες πληροφορίες: Καστανιώτης 1, Καστανιώτης 2, Cinema

Οι φωτογραφίες προέρχονται από: Ριζοσπάστη (από την παράσταση Ξυπόλυτοι στο πάρκο), Καστανιώτη

Διαβάστε ακόμα