True detective, night country

True Detective: Night Country: η αρκτική αναγέννηση ενός «παγωμένου» franchise

Είδαμε την Τέταρτη σεζόν της δημοφιλούς αστυνομικής σειράς και θυμηθήκαμε πολλούς από τους λόγους για τους οποίους την είχαμε πρωτοαγαπήσει μια δεκαετία πίσω.

Διαβάστηκε φορες

Ο τέταρτος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς "True Detective", με τον τίτλο "Night Country", ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τη δυναμική ενός franchise που έμοιαζε να έχει χάσει την πλειοψηφία των θεατών μετά την πρωτοφανή (και δίκαιη) επιτυχία του πρώτου κύκλου. Το "True Detective: Night Country" έχει πολλά κοινά με τις τρεις σεζόν που προηγήθηκαν: περιπλάνηση σε ερημιές της αμερικανικής ζωής, πολίτες κάτω του μέσου όρου που μοιράζονται κάποια μορφή θλίψης που συντρίβει την ψυχή και ένα ζευγάρι αστυνομικών που ασχολούνται με τις δικές τους ανείπωτες πληγές, που διογκώνονται από τα εγκλήματα που καλούνται να διαλευκάνουν.

Αυτήν τη φορά πρωταγωνίστριες είναι η αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Ennis στην Αλάσκα, Liz Danvers (Jodie Foster), και η State Trooper Evangeline Navarro (Kali Reis), που λίγες ήμερες πριν τα Χριστούγεννα βρίσκονται αντιμέτωπες με το θάνατο οκτώ επιστημόνων οι οποίοι βρέθηκαν παγωμένοι με μυστηριώδη σημάδια στο σώμα τους μετά από χιονοθύελλα. Η αναγκαστική συνεργασία τους φέρνει στην επιφάνεια την έχθρα που μοιράζονται η μια για την άλλη με αφορμή μια παλαιότερη υπόθεσή τους. Καθώς αρχίζουν να σκάβουν βαθύτερα την υπόθεση, βρίσκουν πολιτική διαφθορά, τοπικές εντάσεις και περισσότερα μυστικά από όσα μπορούν να αντέξουν. Το σκοτάδι συνεχίζει να σέρνεται πάνω τους (ειδικά στην Navarro), καθώς αρχίζουν να αναρωτιούνται πόσο βαθιά κάτω από τον πάγο είναι διατεθειμένες να πάνε για απαντήσεις.


Η σεζόν των έξι επεισοδίων με σκηνοθέτη και κουμανταδόρο την Issa López ("Tigers Are Not Afraid") χτίζει το μυστήριο της σειράς με σταθερή εξέλιξη, ενώ αποκαλύπτει τις βαθιές πληγές όλων. Το σκηνικό του Ennis είναι το καλύτερο και πιο καταπιεστικό που είχε ποτέ η σειρά, με τις μέρες της ατελείωτης νύχτας και τους θυελλώδεις ανέμους να σφυροκοπούν την απομονωμένη πόλη, για να την κάνουν να νιώθει περισσότερο σαν καθαρτήριο από οποιονδήποτε σταθερό πολιτισμό. Αυτό γίνεται είτε με ανατριχιαστικές εικόνες, που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσουν οι χαρακτήρες, είτε χρησιμοποιώντας πολλές φορές το κομμάτι "Twist & Shout" των Beatles ως μέσο δημιουργίας τρόμου.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Jodie Foster φτάνει σε υψηλό επίπεδο υποκριτικής με το ρόλο της. Η Liz Danvers είναι τόσο εκνευρισμένη και αδίστακτη με οποιονδήποτε και οτιδήποτε βρίσκεται στο δρόμο της, που η παρουσία της στην οθόνη είναι στενόχωρη στη θέαση αλλά και άβολα διασκεδαστική μαζί. Η López κρατά την κάμερα στο πρόσωπό της για αρκετή ώρα, ώστε να δει κανείς τις περιστασιακές λάμψεις ελπίδας που έχει για την πιθανή απονομή δικαιοσύνης και τους λίγους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεται, και τότε είναι που η Foster σε χτυπάει ακριβώς στην καρδιά. 

Η Kali Reis είναι μόλις στον τρίτο της ρόλο ως ηθοποιός εδώ και το να κρατάει τη θέση της απέναντι στην Foster είναι αρκετά εντυπωσιακό. H Reis έχει μια εκφοβιστική παρουσία στην οθόνη (επαγγελματίας μποξέρ πριν γίνει ηθοποιός), αλλά δείχνει πόσο ευάλωτη είναι σε πιο ήσυχες στιγμές. Ακόμα κι αν λέει λίγα όταν οδηγούν μέσα σε χιονοθύελλες, αυτή και η Foster έχουν καλή χημεία μαζί, θυμίζοντας τις συζητήσεις που είχαν οι Matthew McConaughey και Woody Harrelson στον πρώτο κύκλο (με αρκετές άμεσες και έμμεσες αναφορές σε αυτόν από την Lopez).

Άλλα μέλη του cast συμβάλλουν και αυτά στο ανακάτεμα της πλοκής. Η Fiona Shaw ("Killing Eve") είναι ένα είδος πνευματικού μάντη που όσο περισσότερο ξετυλίγεται το μυστήριο φαίνετια ότι έχει τους σκοπούς της, ενώ ο John Hawkes ("The Sessions") έχει την παρουσία ενός διεφθαρμένου αστυνομικού που γλιστράει συνεχώς, σε αντίθεση με τον αφανή ήρωα της σειράς Finn Bennet, που κρατάει ένα κρίσιμο ρόλο όσο φτάνουμε στο τέλος. 


Τα έξι επεισόδια αυτής τη σεζόν, σε σύγκριση με τη συνηθισμένη σεζόν των οκτώ επεισοδίων, αφήνουν κάπως λιγότερο χώρο σε αυτούς τους δευτερεύοντες χαρακτήρες να εμπλουτίσουν περισσότερο την ιστορία, αλλά η Reis και η Foster είναι περισσότερο από ικανές να κρατήσουν το "Night Country" συναρπαστικό.

Με ένα φινάλε που συζητήθηκε και θετικά αλλά και αρνητικά, με νεύματα προς τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της συμπερίληψης, της αντιμετώπισης των αυτόχθονων κατοίκων της Αλάσκα και της γυναικείας αλληλεγγύης, μέσα από το πρίσμα μιας τελικά αστυνομικής ιστορίας, το μόνο σίγουρο είναι πως το True Detective ξαναέγινε must-watch television, κάτι που οδήγησε και στην ανανέωση του για άλλη μια χρονιά τουλάχιστον.

Διαβάστε ακόμα