radiohead remixed

Η μουσική στο mixer, Radiohead

Εγκαινιάζουμε με αυτό το άρθρο ένα αφιέρωμα σε διασκευές και επανεκτελέσεις τραγουδιών καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ξεκίνημα με τους Radiohead.
Διαβάστηκε φορες
Το Mixgrill έχει μπει σε νέα φάση. Εμπλουτίζεται, ανανεώνεται, δυναμώνει. Μέχρι και μεταγραφές εξωτερικού κάνει – και σε αυτές ανήκει ο υπογράφων.

Εγκαινιάζουμε λοιπόν με αυτό το άρθρο ένα αφιέρωμα σε διασκευές και επανεκτελέσεις τραγουδιών καταξιωμένων καλλιτεχνών. Η προσπάθεια είναι συλλογική έστω κι αν το κάθε άρθρο θα «υπογράφεται» από κάποια μέλη της συντακτικής ομάδας. Ελπίζοντας στη μακροημέρευση της στήλης, εκτός από τη δική μας φαντασία και αναζήτηση, απευθύνουμε κάλεσμα στις γνώσεις σας, εσάς των αναγνωστών και υποστηρικτών μας (info [at] mixgrill.gr, επικοινωνία με τον συντάκτη και άμεσο σχολιασμό στο άρθρο). Στόχος δεν είναι η πλήρης και απόλυτα ακριβής αποτύπωση του συνόλου των διασκευών σε τραγούδια ενός καλλιτέχνη ή συγκροτήματος – πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο. Περισσότερο θα επιδιώξουμε να δούμε, δηλαδή… να ακούσουμε, πώς ομόρφυναν και διαδόθηκαν παραμελημένα αλλά και πώς άλλαξαν – άλλοτε για καλό και άλλοτε όχι –αγαπημένα μας τραγούδια.

Ξεκίνημα λοιπόν με τους Radiohead. Το βρετανικό συγκρότημα παρουσίασε τη χρονιά που έφυγε νέο υλικό μετά από τέσσερα χρόνια δισκογραφικής απραξίας στα οποία τα μέλη τους προτίμησαν να ασχοληθούν με παράλληλα μουσικά σχέδια και τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Η πορεία των Radiohead μέσα στα χρόνια είναι από τις πλέον άξιες παρατήρησης. Από τους πρώτους δίσκους με χιτ να ξεχωρίζουν, φθάνουν στην καθολική καταξίωση του "OK Computer" κι έπειτα τα διαλύουν όλα για να τα φτιάξουν από την αρχή. Δε μένουν ποτέ στάσιμοι. Περνούν από την κιθαριστική ροκ στη μελωδική ηλεκτρονική μουσική και χάνονται κάπου στο σύμπαν του μπιτ. Η ερμηνεία και η αξιολόγηση της αναζήτησής τους επαφίεται στον καθένα μας.


Πώς όμως αντιμετώπισαν οι υπόλοιποι καλλιτέχνες το έργο των Radiohead;

Διόλου έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι το “Creep”, η πρώτη μεγάλη επιτυχία από το ντεμπούτο τους “Pablo Honey” (1993), έχει τη μερίδα του λέοντος στις καταγραφές μας:

από την Karen Souza, σε τζαζ ρυθμούςαπό το δαιμόνιο Richard Cheese, στους γνωστούς χορευτικούς ρυθμούς τουαπό τους Korn, σε μια (ευτυχώς) ακουστική εκτέλεσηαπό τον Damien Rice, επίσης σε ακουστική εκτέλεσηαπό τον Moby, σε ελαφρώς πιο δυνατούς ρυθμούςκαι από τους Pretenders, με τη σπαρακτική φωνή της Christine HyndeΑκολουθεί ο δίσκος “The Bends” (1995) από όπου τα επόμενα:

το “Just” από τον Mark Ronson,και το “Street Spirit” από τους Darkness σε μια πιο μέταλ προσέγγισηTο “OK Computer” (1997) είναι ένας από τους δίσκους ορόσημα τουλάχιστον της δεκαετίας του ’90. Από τα τραγούδια του ξεχωρίζουμε τα παρακάτω:

το “No Surprises” σε μια λιτή αλλά εξαιρετική εκτέλεση από την Amanda Palmerτο “Exit Music (For a Film)” σε μια επιμηκυμένη εκτέλεση από τους Cinematic Orchestraτο “Paranoid Android” σε μια δεκάλεπτη ηχητική απόλαυση από τον πιανίστα Brad Mehldauτο “Electioneering” από τους Cold War Kidsκαι βέβαια το “Karma Police
από τις Dresden Dolls (της Amanda Palmer που συναντήσαμε και παραπάνω)και από το συγκρότημα του πανεπιστημίου του Brown The Brown Derbies σε μια εκπληκτική a capella εκτέλεσηΣε συναυλίες έχουν επίσης παρουσιαστεί «πειραγμένες» εκτελέσεις τραγουδιών των υπόλοιπων δίσκων τους από τις οποίες ξεχωρίζουμε:

το “Everything in its Right Place” (“Kid A”, 2000) από τους Rootsκαι το “All I need” (“In Rainbows”, 2007) από τη Bat for Lashes (ήτοι Natasha Khan) με μια μαγευτική ενορχήστρωσηΣυγκεντρωτικοί δίσκοι με διασκευές στους Radiohead είναι οι εξής:

το “Exit Music: Songs with Radio Heads”(2006) (που αξίζει να ακούσετε παρά την αποκαρδιωτική κριτική του Pitchfork),

δυο δίσκοι με διασκευές ολόκληρου του “OK Computer”:
από μουσικούς της reggae και της ska υπό την κολλεκτίβα Easy Star All-Stars με τον τίτλο “Radiodread” (2006) και

το “OKX” (ελεύθερο και δωρεάν εδώ) που δημοσιεύτηκε από το μουσικό blog Stereogum στην επέτειο δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του “OK Computer” (2007) με συμμετοχή συγκροτημάτων όπως οι Twilight Sad και οι Cold War Kids

και τέλος το “TKOL RMX 1234567” (2011) όπου παρουσίαζεται διασκευασμένος ολόκληρος ο τελευταίος δίσκος τους “The King of Limbs” (2011).


Κλείνοντας, σαν επιπλέον δωράκι, σας προτείνουμε να τολμήσετε να γράψετε στο youtube “Radiohead 8bit”. Θα βρείτε μια μεγάλη λίστα με τραγούδια ψηφιακά επεξεργασμένα ώστε να ακούγονται λες και βγήκαν από το παλιό σας Game Boy της Nintendo που θα βρίσκεται κάπου παραπεταμένο στο πατάρι.

Με την πολύτιμη συμβολή-συμμετοχή των: poromenos, Lena και lsim.

Τα σχέδια προέρχονται από το βίντεο κλιπ του "House of Cards" και από τη δουλειά του αργεντίνου ζωγράφου Gastón Viñas που εικονοποίησε το "A Wolf at the Door".

Update: Τα τραγούδια του αφιερώματος περιλαμβάνονται σε λίστα που θα βρείτε στο YouTube.
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα