Είμαστε όλοι μαζί με τους MIKRO

Με αφορμή τη συναυλία τους στο Passport και επειδή είχαμε καιρό να τα πούμε (από τη Live streaming εκπομπή του Pop up πριν 2 χρόνια), μιλήσαμε χθες με το Νίκο Μπιτζένη (ή αλλιώς nikonn) των MIKRO.
Διαβάστηκε φορες
Αύριο Σάββατο, οι MIKRO εμφανίζονται για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή του Passport. Παρακολουθώ το Νίκο, τη Ρία, το Στέλιο και το Γιάννη από το 1999 και το "Τέλος του κόσμου". Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια μπάντα που αγαπάει τη μουσική και προσπαθεί να εξελίσσεται με το χρόνο.

Με αφορμή τη συναυλία τους στο Passport και επειδή είχαμε καιρό να τα πούμε (από τη Live streaming εκπομπή του Pop up πριν 2 χρόνια), μιλήσαμε χθες με το Νίκο Μπιτζένη (ή αλλιώς nikonn) των MIKRO. Διαβάστε παρακάτω όσα μας είπε για το νέο δίσκο που ετοιμάζει το συγκρότημα, την Ελληνική μουσική, τους Keep shelly in Athens και άλλα πολλά.

Αγοράστε τα εισιτήρια σας για τη συναυλία των MIKRO στην προνομιακή τιμή των 10 Ευρώ από το Dealarte.

- Πέρασαν 3 χρόνια από τα τελευταία albums σας "Download", "Upload". Ετοιμάζετε κάποια νέα τραγούδια; Καινούργιος δίσκος ή δίσκοι (μας έχετε κακομάθει... χαχαχα) ενόψει;
Στην πραγματικότητα έχουν περάσει 2,5 χρόνια και πριν το καλοκαίρι κυκλοφορήσαμε ένα digital single (το "Είμαστε όλοι μαζί").
Ήδη δουλεύουμε νέο υλικό εδώ και καιρό και μέσα στο 2012 θα έχουμε το νέο μας album (το έβδομο). Το υλικό πλάθεται ακόμη και δεν ξέρουμε πως θα μας πρόκύψει μέχρι τελευταία στιγμή.

- Στις δύο πιο πρόσφατες δουλειές σας, νομίζω ότι είστε σε πιο γρήγορο και συνάμα χορευτικό tempo, σε σχέση με τα παλαιότερα albums σας. Σε αυτό το ύφος θα είναι και ο επόμενος δίσκος σας;
Όπως σου είπα και πιο πάνω το υλικό πλάθεται, με πολλά samples, synthesizers και κιθάρες. Το σίγουρο είναι πως γενικά το uptempo μας τραβάει περισσότερο.

- Το κομμάτι "Είμαστε όλοι μαζί" θα μπει στο νέο album σας; Ωραίο τραγούδι και μάλιστα με στίχους μέσα στο κλίμα της εποχής. Το προσφέρατε και δωρεάν στους φίλους σας πέρσι.
Αυτό θα το αποφασίσουμε τελευταία στιγμή, αν και νομίζω οτι ίσως είναι καλύτερα να μείνει έτσι το track. Σαν κάτι μόνο του, όπως άλλωστε κυκλοφόρησε.

- Το περσινό solo album σου "Instamatic" ήταν πολύ δυνατό! Θα υπάρχουν στοιχεία του, στις νέες μουσικές των Mikro ή προσπαθείς να μη συγχέεις το ένα με το άλλο project;
Το "προσπαθώ" ειναι λάθος. Δεν χρειάζεται να προσπαθώ. Είναι διαφορετικά projects, με διαφορετική φιλοσοφία και αντικείμενο. Τώρα αν σε κάποιες στιγμές υπάρχουν κάποια στοιχεία του ενός στο άλλο αυτό δεν το πνίγω. Δεν είμαι δα και διχασμένη προσωπικότητα!

- Έχετε δώσει τόσες και τόσες συναυλίες στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Υπάρχει κάποια ξεχωριστή στιγμή που θυμάσαι από κάποια ζωντανή σας εμφάνιση; Για παράδειγμα, εγώ θυμάμαι όταν σας είχα δει στο Καρλόβασι της Σάμου στα φοιτητικά μου χρόνια και σε κάποιο τραγούδι είχαμε ανέβει πάνω στη σκηνή και χορεύαμε όλοι μαζί...
Οι στιγμές από τα live είναι άπειρες! Κάθε μία ξεχωριστή. Αυτό που μένει είναι η αγάπη του κόσμου.

- Πιστεύεις ότι διανύουμε μια περίοδο έλλειψης έμπνευσης στη μουσική που παράγουν Έλληνες, ή το αντίθετο;
Αντιθέτως, υπάρχει μία έξαρση στη δημιουργία στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η κρίση αξιών που διανύει ο τόπος μας τον τελευταίο καιρό καθώς και το κενό που έχει δημιουργηθεί από την αποκαθήλωση του κατασκευασμένου ψεύτικου λαικο-ποπ-έντεχνου τραγουδιού που σερβίρανε στον κόσμο με το ζόρι. Απ΄την άλλη ο όγκος της μουσικής που φτάνει στα αυτιά μας λόγω Ίντερνετ (ειδικά από το εξωτερικό) δεν αφήνει και πολύ οξυγόνο για τα ελληνικά projects. Παρ' όλα αυτά το καλό τραγούδι βρίσκει πάντα το δρόμο του.

- Το Internet κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, αλλά δέχεται επιθέσεις το τελευταίο διάστημα με απαγόρευση αρκετών μουσικών videos σε χώρες, όπως η Γερμανία, με το κλείσιμο του Megaupload κ.α. Πιστεύεις ότι θα κερδίσουν τελικά τη μάχη οι Εταιρείες Δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και οι μεγάλες Δισκογραφικές Εταιρείες;
Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει ποιος θα κερδίσει τη μάχη. Η μάχη "τους" δε με αφορά και γίνεται αποκλειστικά για τα δικά τους συμφέροντα, για το ποιος θα πάρει την κουτάλα. Η μουσική θα βρεί τρόπο να φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει με ή χωρίς το Ίντερνετ, με ή χωρίς το Megaupload. Πιστεύεις ότι αν κλείσουν όλα τα τύπου Megaupload θα πει κάποιος σε μένα ή στον K.Bήτα π.χ. "έλα να πάρεις το μερίδιό σου από τα δικαιώματα που σου έτρωγαν οι πειρατές μέχρι τώρα"?

- Οι Keep shelly in Athens, ένα συγκρότημα που μετράει λίγους μήνες ζωής θα παίξει την ερχόμενη Άνοιξη στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ των Η.Π.Α., το Coachella. Τα παιδιά αυτά αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης του Internet;
Κατ'αρχήν να χαιρετήσουμε και να πούμε συγχαρητήρια σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από Έλληνες στο εξωτερικό. Το Coachella είναι σαφώς κι από τα μεγαλύτερα festival αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Για να έρθει η άνοιξη χρειάζεται διάρκεια και επανάληψη. Το σημαντικό δεν είναι απλά να παίξεις κάπου, αλλά να παίξεις και να αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις, να παίξεις και την άλλη μέρα να σε ψάχνουν στο Ίντερνετ, όχι να παίξεις και να φύγεις χωρίς να "ακουμπήσει".
    Όσο αφορά το ιντερνετ, να έχουμε στο μυαλό μας ότι το Ίντερνετ βοηθάει αλλά δεν κάνει θαύματα. Αν δεν έχεις καλό υλικό, όσο και να δουλεύεις το Ίντερνετ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα! Είναι καιρός οι Έλληνες να πιστέψουν στον εαυτό τους και να κοιτάξουν προς τα "έξω"!

- Κάποιοι νέοι μουσικοί (Έλληνες ή ξένοι) που έχεις ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα;
Το τελευταίο album του Apparat, το τελευταίο του John Maus, το τελευταίο των Death in Vegas, το soundτrack των Underworld, οι GRIMES της 4AD, και φυσικά η LANA DEL REY. Άααα...επίσης και το καταπληκτικό soundtrack του "DRIVE".

- Υπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός που θα θέλατε να παίξετε μαζί, όποτε έρθουν στην Ελλάδα;
Το να παίξουμε μαζί του εννοείς support φαντάζομαι. Δεν έχουμε δισταγμούς όσο αφορά τα support αρκεί να μας αρέσει το γκρουπ. Και η λίστα είναι πολύ μεγάλη.

- Κλείνοντας, πες μας τι θα δούμε και θα ακούσουμε το Σάββατο στο Passport.
Μία αναφορά σε όλη τη διαδρομή των Μίκρο, με πολύ κέφι, πολλά μουσικά μαγειρέματα, πολλά gadjets on stage, πολλά dB και projections! Το υλικό στα live μας πάντα πλάθεται ανάλογα με το κοινό. Αυτό είναι και το καλό της υπόθεσης.

Να 'στε καλά και εύχομαι να τα πούμε κι από κοντά.

Tags
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
9,0 / 10 (σε 8 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα

Gimme 10: Οι επιλογές των MIKRO

Μιχάλης Τσαντίλας
09/05/14 15:00