Indieground Radio

Radio Free Europe - Indieground Radio

Για την ύπαρξη του Indieground Radio έμαθα πρώτη φορά στο φετινό Ejekt. Από το πρόγραμμα διαπίστωσα πως εκπομπές μεταξύ άλλων κάνουν διάφοροι γνωστοί της Indie κοινότητας, όπως και κάποια εγχώρια συγκροτήματα.
Διαβάστηκε φορες

Για την ύπαρξη του Indieground Radio έμαθα πρώτη φορά από τα έξυπνα διαφημιστικά αυτοκόλλητα που μοιράζονταν στο φετινό Ejekt. Από το πρόγραμμα διαπίστωσα πως εκπομπές μεταξύ άλλων κάνουν διάφοροι παλιοί γνωστοί της Indie κοινότητας, όπως και κάποια εγχώρια συγκροτήματα: Le Page, Rockin Bones, Exposed by Observers.

Η ανταπόκριση των φίλων μας από το Indieground Radio στην πρόταση του Radio Free Europe για συζήτηση και παρουσίαση του σταθμού τους ήταν άμεση και το ραντεβού ορίστηκε για το τελευταίο καλοκαιρινό, ηλιόλουστο μεσημέρι Κυριακής του Οκτωβρίου. Στον φιλόξενο χώρο που στεγάζεται ο σταθμός – η ύπαρξη του οποίου καταγράφεται ως σημαντική διαφορά του Indieground Radio σε σχέση με τα άλλα webradios - μας περίμεναν για ανταλλαγή απόψεων και καφέ και μας μίλησαν για τα σχέδια τους ο Άρης, η Γεωργία, ο Μάκης και η Σοφία. Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, περιστράφηκε γύρω από διάφορα θέματα, μουσικά και μη, όπως και γύρω από τα μελλοντικά σχέδιά τους. Παρακάτω παραθέτουμε με την μορφή ερωταπαντήσεων το κομμάτι της κουβέντας μας που αφορά την συγκεκριμένη στήλη.

- Πώς ξεκίνησε το Indieground Radio;

(Μάκης) Καθώς συζητούσαμε για διάφορα πράγματα που δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα στο μαγαζί που δουλεύω, έριξα την ιδέα για την δημιουργία ενός σταθμού. Μαζί με δύο φίλους – τον Γιάννη και τον Βαγγέλη που συμμετέχουν στο σταθμό– ξεκινήσαμε ως εταιρεία που θα ασχολείται και με άλλα πράγματα, όπως η διοργάνωση συναυλιών και η έκδοση εντύπων. Ο σταθμός βγήκε στον αέρα τον περασμένο Μάιο από τους τρεις μας, ενώ το καλοκαίρι προστέθηκαν στην ομάδα ο Άρης και η Γιωργία.

- Πώς χαρακτηρίζετε με λίγα λόγια το Indieground Radio και τι μουσική μπορεί να ακούσει κάποιος στις εκπομπές του;

Κινούμαστε στον ευρύτερο εναλλακτικό χώρο. Είτε αυτό λέγεται electro, είτε punk, είτε rock… Αυτό το φάσμα από μόνο του είναι τεράστιο

- Πώς προέκυψε η ιδέα να βρείτε τον χώρο που στεγάζεται ο σταθμός και δεν ακολουθήσατε την πεπατημένη των περισσότερων webradios, δηλαδή ο κάθε παραγωγός να κάνει εκπομπή από το σπίτι του ή από όπου αλλού θέλει;

Θέλαμε να είναι πιο «κοντά» στην έννοια του παλιού ραδιοφώνου, να έχει το Indieground το δικό του χώρο, να διαμορφώσουμε το studio όπως θέλουμε. Αλλιώς θα ήταν πιο εύκολο για μας και θα είχαμε λιγότερα έξοδα.

- Ποια η γνώμη σου για το playlist που κυριαρχεί στους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα FM;

Ό,τι χειρότερο. Χάνεται η αξία. Γιατί να το κάνεις τότε; Γιατί να βάλεις παραγωγούς; Οι παραγωγοί σε τέτοιους σταθμούς δεν υπάρχουν, έρχονται όλα έτοιμα, κατ΄ ευθείαν από τις εταιρείες. Παλαιότερα υπήρχε κοινό.

(Γεωργία) Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας ο συνδυασμός ραδιόφωνου και εντύπου δημιουργούσε κουλτούρα και σκηνή. Υπήρχαν συντάκτες, στήλες, παραγωγοί που τους εμπιστευόμασταν «τυφλά» και μας ενέπνεαν. Όταν πήγαινα διακοπές έβαζα την μάνα μου να ηχογραφεί σε κασέτες τις ραδιοφωνικές εκπομπές που παρακολουθούσα.

- Βλέπετε ορατό το ενδεχόμενο κάποια χρονική στιγμή να συναγωνίζονται οι διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, τους παραδοσιακούς σταθμούς που εκπέμπουν στα ερτζιανά;

Υπάρχει ο Offradio στην Θεσ/κη που ήδη συναγωνίζεται τους συμβατικούς σταθμούς και κάνει μεγάλα νούμερα από όσο γνωρίζουμε. Στον συγκεκριμένο σταθμό οι παραγωγοί που κάνουν εκπομπές έπαιζαν χρόνια σε άλλους σταθμούς και είχαν ήδη το κοινό τους, τις γνώσεις και τις προϋποθέσεις για να τραβήξουν κόσμο. 

-Ποιες εκπομπές του Indieground Radio θα προτείνατε σε κάποιον που θα του συστήνατε τον σταθμό;

Ο Μιχαλόπουλος κάνει πολύ καλές εκπομπές και έχει καλό λόγο. Επίσης o The soul squire που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι Εθνικός και Ίπσουιτς. Ακόμα ο Johnny Reverb με φοβερές μουσικές επιλογές από συγκροτήματα που δεν είναι γνωστά σε ευρύ κοινό. Διαφορετική εκπομπή, χιουμοριστική, είναι το The football lodge and disco.

- Με τι κριτήριο επιλέγει το Indieground Radio τους παραγωγούς που συνθέτουν το πρόγραμμά του;

Το μόνο κριτήριο είναι να είναι κοντά στην μουσική που ακούμε. Δεν υπάρχουν όρια στις μουσικές επιλογές. Βάζεις ότι θέλεις, αλλιώς θα βάζαμε εμείς ότι θέλαμε και δεν θα υπήρχαν παραγωγοί… Είμαστε ένας ευρύτερος πυρήνας ατόμων που γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και από διάφορες καταστάσεις. Οι περισσότεροι από εμάς που κάνουμε εκπομπές κάνουμε αυτό που γουστάρουμε και μας εκφράζει. Πήραμε την πρωτοβουλία να ασχοληθούμε με αυτό για να συσπειρώσουμε και άλλους και όχι γιατί είμαστε φωτεινοί παντογνώστες.

- Ποια συγκροτήματα προτείνετε το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Η μπάντα του σταθμού είναι οι Crocodiles. Έτυχε να παίζουμε στο Indieground Radio όλοι αυτό το συγκρότημα χωρίς να υπάρχει προηγούμενη σχετική συνεννόηση. Ακόμα οι Σουηδοί Kamera και ο Circlesquare με τον δίσκο Songs about dancing and drugs.

- Αν μετά από μερικά χρόνια ο σταθμός πάει καλά, θα αλλάξει κάτι στο ύφος του; Έχετε σκεφτεί ότι αν έρθει η επιτυχία, μπορεί οι εταιρείες να θέσουν περιορισμούς σε αυτά που ‘κράζει’ ο σταθμός; Θα βάλετε νερό στο κρασί σας;

Όχι! Αν πάρουμε τα πάνω μας δεν πρόκειται. Τέτοια διλήμματα θα μπορούσαν να υπάρξουν τώρα που είμαστε στην αρχή. Αφού τα καταφέρνουμε τώρα, δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα αργότερα…

- Μελλοντικά, εκτός από το σταθμό, σκέφτεστε να κάνετε και άλλα πράγματα;

Κάποιες συναυλίες θέλουμε να κάνουμε σίγουρα…και να φύγει από τους 4 τοίχους του σταθμού όλη αυτή η πρωτοβουλία!

Διαβάστε ακόμα