Σελιδο-γυρίσματα Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους

Περισσότερα από εξήντα χρόνια μετά, δημοσιεύτηκε ένα από τα πρώτα δείγματα της λογοτεχνίας που αργότερα ονομάστηκε beat, από τον William Burroughs και τον Jack Kerouac, με τίτλο Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους.
Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 15ο - Picture yourself in a boat on a river, with tangerine trees and marmalade skies...

Περισσότερα από εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, δεκαετίες ακόμα μετά το θάνατο των συγγραφέων του, δημοσιεύτηκε επιτέλους, πριν από λίγους μήνες, ένα από τα πρώτα δείγματα της λογοτεχνίας που αργότερα ονομάστηκε beat, και μάλιστα από τους πιο σηματικούς εκπροσώπους της, τον William Burroughs και τον Jack Kerouac. Την άνοιξη που μας πέρασε, το βιβλίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Τόπος, με τίτλο Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους.

Πυρήνας των ηρώων του βιβλίου, μια νεανική παρέα στη Νέα Υόρκη του 1944, η καθημερινότητα των οποίων περιλαμβάνει μεγάλες δόσεις σεξ, αλκοόλ, ναρκωτικών και έντονων παθών. Τα γεγονότα που εξιστορούνται στρέφονται γύρω από την έντονη σχέση δύο ομοφυλόφιλων ανδρών, μελών της παρέας, και μας τα αφηγούνται ένας μπάρμαν που την ημέρα εργάζεται ως ντετέκτιβ και ένας αλκοολικός ναυτικός.

Η πραγματικότητα πίσω από την αφήγηση είναι ότι στις 14/8/1944, ο Burroughs και ο Kerouac κατηγορήθηκαν για υπόθαλψη εγκληματία, όταν ένας κοινός τους φίλος, ομοφυλόφιλος, σκότωσε  έναν άλλο φίλο τους. Μεταξύ θύτη και θύματος υπήρχε μια ιστορία πάθους, ενώ οι δύο συγγραφείς γνώριζαν τι ακριβώς είχε συμβεί και το απέκρυψαν από τις αρχές μέχρι ο δολοφόνος να ομολογήσει. Οι δυο τους αποφάσισαν έπειτα να διηγηθούν αυτή την ιστορία και έγραψαν τα κεφάλαια του βιβλίου σε πρώτο πρόσωπο, εναλλλάξ, ο Burroughs ως μπάρμαν - αφηγητής και ο Kerouac ως ναύτης - αφηγητής. Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε από ένα ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων της εποχής που γράφτηκε το βιβλίο, το οποίο μιλούσε για μια μεγάλη πυρκαγιά σ'ένα ζωολογικό κήπο, όταν ακούστηκε από τα χείλη του δημοσιογράφου ακριβώς αυτή η φράση που έκανε μεγάλη εντύπωση στον Burroughs.

Όσο για τους ίδιους τους συγγραφείς, τα πολλά λόγια είναι μάλλον περιττά. Ο Jack Kerouac, πρωτοπόρος της beat κουλτούρας, συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος, έγινε γνωστός στους πάντες με το βιβλίο του On The Road. Ο William Burroughs, συγγραφέας ζωγράφος και φοβερός performer, έγραψε πολλά έργα με αυτοβιογραφικές αναφορές και συμμετείχε σε πολλούς και σημαντικούς δίσκους των Frank Zappa, Philip Glass, Nirvana και πολλών άλλων. Η σύνδεση του beat κινήματος στη λογοτεχνία, με το αντίστοιχο στη μουσική, και η αναγνώριση των δύο συγγραφέων ως πολύ σπουδαίες επιρροές για μεγάλες μουσικές προσωπικότητες, μας δείχνει για άλλη μια φορά ξεκάθαρα πόσο αλληλένδετες τέχνες είναι η λογοτεχνία και η μουσική. Στη συνέχεια, θα πάρουμε μια μικρή γεύση από την έμπνευση που προσφέρει η μία στην άλλη...

Για περισσότερες λεπτομέρειες, Topos Books 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από Topos Books , Wikipedia

Διαβάστε ακόμα