Jack White

Οι 10 μουσικές προσωπικότητες των 00s

Από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες θα διαβάσετε τις συγκεντρωτικές Λίστες της συντακτικής ομάδας του Mix Grill, όπως αυτές έχουν προκύψει από δεκάδες (ή εκατοντάδες σε κάποιες Λίστες) προτάσεις των αρθρογράφων μας.
Διαβάστηκε φορες
Από την αρχή του 2009, διαβάζετε τις σχετικές Λίστες του ody και του Leonidas from Caravel για τα καλύτερα (albums, singles, films, gigs) της κάθε χρονιάς της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας (πολύ βαρύγδουπο ακούγεται, ε...)

Από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες θα διαβάσετε τις συγκεντρωτικές Λίστες της συντακτικής ομάδας του Mix Grill, όπως αυτές έχουν προκύψει από δεκάδες (ή εκατοντάδες σε κάποιες Λίστες) προτάσεις των αρθρογράφων μας. Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από εσωτερική ψηφοφορία μεταξύ των συντακτών.

Ξεκινάμε σήμερα με την επιλογή των 10 προσωπικοτήτων, οι οποίες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο απασχόλησαν τη μουσική μέσα στα Zeros. Ψάξαμε να βρούμε τους ανθρώπους που θα θυμόμαστε για τα 00s μετά από πολλά χρόνια, χωρίς να τους ξεχωρίσουμε σε Έλληνες και ξένους.

Όπως θα διαβάσετε στις περισσότερες αντίστοιχες Λίστες, ο Jack White των White Stripes, των Raconteurs και των Dead Weather θα είναι στην κορυφή ή σίγουρα μέσα στους τρεις πρώτους. Η επιδραστικότητα της μουσικής που δημιούργησε ο White σε καθένα από τα παραπάνω συγκροτήματα (ιδίως στα 2 πρώτα) είναι αρκετά μεγάλη και για πολλούς οι White Stripes συγκαταλέγονται στα 3 συγκροτήματα - μουσικούς, που ξεχωρίζουν μέσα στα Zeros (ουπς, έχουμε άλλη Λίστα εκεί...). Για να καταλάβεις την αξία του Jack White, αρκούν μόνο 35 - 40 λεπτά ζωντανής εμφάνισης του (στο γήπεδο του Beach Volley), πέρα από τις ακροάσεις των δίσκων του. Πρόκειται σίγουρα για μια πολύ μεγάλη μουσική προσωπικότητα.

Thom YorkeΣτην επόμενη θέση βρίσκονται τρεις μεγάλοι μουσικοί. Οι δύο ανήκουν στην τρέχουσα δεκαετία και ο ένας υπήρχε και στην αντίστοιχη Λίστα των 90s. Ο Τhom Yorke δε συνέχισε απλά ότι δημιούργησε μαζί με τους υπόλοιπους Radiohead μέσα στη δεκαετία, αλλά κατεύθυνε το συγκρότημα σε καινούργιους, πιο ηλεκτρονικούς, πιο πειραματικούς ήχους, οι οποίοι μπορεί να έδιωξαν κάποιους φίλους του συγκροτήματος, που ήξεραν μόνο τα Karma Police και Creep, αλλά δημιούργησαν ένα πολύ πιο φανατικό κοινό, το οποίο ακολουθεί πιστά τα βήματα τους. Ο ίδιος ο Yorke μέσα στη δεκαετία αυτή κυκλοφόρησε το πρώτο solo album του και παράλληλα με το συγκρότημα διατηρεί και τη δικιά του προσωπική πορεία. Δε χρειάζεται να σας πω βέβαια για τις ζωντανές του εμφανίσεις και τις φωνητικές του δυνατότητες...

Alex TurnerΜετά τον Thom Yorke, βρίσκεται ο πιο νέος της παρέας και σίγουρα ο πιο ελπιδοφόρος, χωρίς βέβαια να μειώσουμε την αξία των υπολοίπων. Αρκετοί κατάλαβαν την αξία του από το "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not" (2006), ενώ άλλοι ανακάλυψαν το συνθετικό ταλέντο του, όταν δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα με το Miles Kane των Rascals. Ο Alex Turner και στους 3 δίσκους των Arctic Monkeys, αλλά και στο ντεμπούτο των Last Shadow Puppets αποδεικνύει τις δυνατότητες του να εξελίσσει τις μουσικές που δημιουργεί, είτε αυτές είναι pop, rock ή punk ή...

Alex KapranosΠριν σας αφήσουμε να διαβάσετε τη Λίστα μας, να πούμε λίγα πράγματα για το Ελληνικό στοιχείο της δεκαετίας. Ο ένας (Alex Kapranos) ζει μόνιμα στη Σκωτία και μαζί με τους υπόλοιπους Franz Ferdinand δημιούργησαν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά albums της δεκαετίας (το ομώνυμο) και με τους δύο επόμενους δίσκους τους απέδειξαν ότι δίκαια θεωρούνται μια από τις μπάντες, που έδωσαν το στίγμα τους στα 00s.

Ο άλλος είναι ίσως ο κορυφαίος Έλληνας μουσικός για την τρέχουσα δεκαετία, ο οποίος ζει μόνιμα σε ένα μικρό χωριό κοντά στη Λάρισα. Για αρκετούς από εσάς ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ο πιο σημαντικός μουσικός των 00s. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες αρκετά θα γραφτούν για το συνθετικό ταλέντο αυτού του ανθρώπου και τη δυνατότητα του να παντρεύει την Ελληνική μουσική με άλλες μουσικές.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη Λίστα μας με τις "10 μουσικές προσωπικότητες των 00s":

Θανάσης Παπακωνσταντίνου1. JACK WHITE (White Sripes, Raconteurs, Dead Weather)
2. THOM YORKE (Radiohead)
-  ALEX TURNER(Arctic Monkeys, Last Shadow Puppets)
-  ALEX KAPRANOS (Franz Ferdinand)
5. AMY WHINEHOUSE
6. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
-  WIN BUTLER (Arcade Fire)
8. PJ HARVEY
-  KAREN O (Υeah Yeah Yeahs)
10. SUFJAN STEVENS

Την Παρασκευή θα δημοσιευτεί η δεύτερη Λίστα μας, στο πλαίσιο του Αφιερώματος "Take me out to the Zeros", στην οποία θα σας παρουσιάσουμε τις 10 καλύτερες συναυλίες, που έγιναν στην Ελλάδα στα 00s.

Διαβάστε ακόμα