Gimme 10: Τα Σπίτια

Το θέμα μας σήμερα είναι τα σπίτια. Σπίτια στην εξοχή, σπίτια άδεια ή βουβά, εγγλέζικα σπίτια... Διαλέγετε και παίρνετε. Δεν υπάρχουν και πολλά περισσότερα να πει κανείς γι’ αυτά. Πάμε κατευθείαν στο ψητό!
Διαβάστηκε φορες
Το θέμα μας σήμερα είναι τα σπίτια. Σπίτια στην εξοχή, σπίτια άδεια ή βουβά, εγγλέζικα σπίτια... Διαλέγετε και παίρνετε. Δεν υπάρχουν και πολλά περισσότερα να πει κανείς γι’ αυτά. Πάμε κατευθείαν στο ψητό!

1. Country House – Blur
(Damon Albarn)
Το πρώτο single από το The Great Escape του 1995 έμεινε για πάντα στην ιστορία ως η πέτρα του σκανδάλου στην κόντρα των Blur με τους Oasis. Και μπορεί εκείνο το άλμπουμ να παραμένει αμφιλεγόμενο, το συγκεκριμένο τραγούδι όμως παραμένει ένα σπουδαίο χιτ, το ένα από τα μόλις δύο βρετανικά #1 της μπάντας. Α! Υπήρχε κι ένα βιντεοκλίπ. Αλλά πιστεύω αυτό καλύτερα είναι να το δείτε με τα μάτια σας...

2. A House Is Not A Motel – Love
(Arthur Lee)
Ένα τραγούδι από το θρυλικό Forever Changes του 1967, που ξεκινάει με ακουστική ενορχήστρωση για να καταλήξει σε ένα ηλεκτρικό ξεσάλωμα μέχρι να σβήσει. Εδώ, το μεγαλεπίβολο όραμα του Arthur Lee και της παρέας του βρήκε για πρώτη – και τελευταία ίσως – φορά την ιδανική του ενσάρκωση.

3. This House Is Empty Now – Elvis Costello
(Burt Bacharach-Elvis Costello)
Η συνεργασία του Elvis Costello με τον Burt Bacharach είναι από εκείνα τα πράγματα που μοιάζουν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Ίσως για πολλούς το Painted From Memory, που σκάρωσαν και κυκλοφόρησαν από κοινού το 1998, να διαψεύδει τις προσδοκίες, περιέχει εντούτοις σπουδαία τραγούδια όπως αυτό. Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι επανέφερε τον Bacharach στη δισκογραφία μετά από 21 ολόκληρα χρόνια.

4. English House – Fleet Foxes
(Robin Pecknold)
Οι Fleet Foxes ηχογράφησαν το υλικό που περιέχεται στο EP Sun Giant μετά την ολοκλήρωση του πρώτου άλμπουμ τους. Αρχικά το προόριζαν να πωλείται μόνο στις συναυλίες τους αλλά η μεγάλη ζήτηση από τους οπαδούς τους, οδήγησε στην κανονική κυκλοφορία του, πριν μάλιστα από το άλμπουμ. Από εκεί προέρχεται και αυτό εδώ το τραγούδι, χαρακτηριστικό δείγμα του ύφους τους, με τα άψογα φωνητικά και τις ακουστικές κιθάρες σε πρώτο πλάνο.

5. Baby, Let’s Play House – Elvis Presley
(Arthur Gunter)
Ο Βασιλιάς διασκεύασε αυτό το τραγούδι το 1955, ένα χρόνο μετά την πρώτη κυκλοφορία του από τον Arthur Gunter. Είναι το πρώτο τραγούδι του Presley που εμφανίστηκε σε παναμερικανικό τσαρτ και ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της πρώτης περιόδου του. Αργότερα, το 1965, ο John Lennon δανείστηκε τη φράση “I’d rather see you dead, little girl, than to be with another man” για το δικό του Run For Your Life.

6. My Father’s House – Bruce Springsteen
(Bruce Springsteen)
Το αργόσυρτο αυτό κομμάτι, όπως και όλα τα υπόλοιπα από το Nebraska (1982), ηχογραφήθηκε από τον Springsteen σε ακουστική μορφή ως ντέμο, με σκοπό να ενορχηστρωθεί αργότερα. Τελικά όμως το Αφεντικό αποφάσισε να τα εκδόσει ως είχαν, αποσπώντας τελικά διθυραμβικές κριτικές. Με τους στίχους του εδώ ο μεγάλος αμερικανός τραγουδοποιός φτιάχνει απίστευτες εικόνες, περιγράφοντας την επιστροφή στο σπίτι του πατέρα του. Εκείνος όμως δεν βρίσκεται πια εκεί...

7. Silent House – Crowded House
(Neil Finn-Emily Robinson-Martie Maguire-Natalie Maines)
Η επιστροφή των Crowded House έγινε με το Time On Earth του 2007. Το Silent House είναι ένα ιδιαίτερα σκοτεινό και νοσταλγικό τραγούδι, με ενορχήστρωση που χτίζεται σταδιακά και στίχους που πραγματεύονται την απουσία.

8. House Of Cards – Radiohead
(Thom Yorke-Jonny Greenwood-Ed O’Brien-Colin Greenwood-Phil Selway)
Το In Rainbows (2007) έκανε τόσο ντόρο με τον τρόπο που κυκλοφόρησε ώστε αρχικά λίγοι πρόσεξαν πόσο καλός δίσκος ήταν. Το House Of Cards είναι ένα mid-tempo κομμάτι, με συγκοπτόμενες κιθάρες, επιβλητικά εφέ και ατμόσφαιρες και την αιθέρια, μελαγχολική φωνή του Thom Yorke να ίπταται πάνω από όλα. Η καλύτερη δουλειά τους μετά το Ok Computer (1997).

9. Burning Down The House – Talking Heads
(David Byrne-Chris Frantz-Tina Weymouth-Jerry Harrison)
Από το Speaking In Tongues (1983), το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο άλμπουμ των Talking Heads. Ως single, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία τους στη Βόρεια Αμερική, φτάνοντας στο #9 στις Η.Π.Α. και στο #8 στον Καναδά. Το κομμάτι ξεκίνησε ως τζαμάρισμα για να καταλήξει τελικά σε μια πιο μουσικά ραφιναρισμένη βερσιόν, πάνω από την οποία αυτοσχεδίασε φωνητικά ο Byrne.

10. Poor House – Traveling Wilburys
(George Harrison-Jeff Lynne-Tom Petty-Bob Dylan)
Οι Traveling Wilburys ήταν ένα supergroup αποτελούμενο από τους George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison, Tom Petty και Bob Dylan. Μετά το πρώτο υπερ-επιτυχημένο άλμπουμ τους, Traveling Wilburys Vol. 1, ήρθε ο ξαφνικός θάνατος του Orbison. Οι υπόλοιποι αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν έναν ακόμα δίσκο, παραδόξως τιτλοφορημένο Traveling Wilburys Vol. 3, και να τον αφιερώσουν στη μνήμη του φίλου και συνεργάτη τους. Από εκεί μέσα είναι παρμένο αυτό το ιδιαίτερα κεφάτο track. Έτσι, για να κλείσουμε δυνατά...


Tags
Διαβάστε ακόμα