Σελιδο-γυρίσματα: Από τις σελίδες στις νότες Β'

Συνεχίζοντας να ξεφυλλίζουμε βιβλία με soundtrack αγαπημένα τραγούδια που γεννήθηκαν από την έμπνευση που χάρισαν κάποιες σελίδες στο δημιουργό τους, συναντάμε τους Rolling Stones και το πολυακουσμένο Sympathy For The Devil.
Διαβάστηκε φορες
Κεφάλαιο 16ο -
Then one day he went away and I thought I'd die, but I didn't,

and when I didn't I said to myself, "is that all there is to love?"
Μέρος Β'

Συνεχίζοντας να ξεφυλλίζουμε βιβλία με soundtrack αγαπημένα τραγούδια που γεννήθηκαν από την έμπνευση που χάρισαν κάποιες σελίδες στο δημιουργό τους, συναντάμε τους Rolling Stones και το πολυακουσμένο Sympathy For The Devil. Και τι δεν έχει καταλογιστεί σ' αυτό το τραγούδι, από υποσυνείδητα μηνύματα, μέχρι ευθείες αναφορές στο σατανισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Mick Jagger εμπνεύστηκε από το εξαιρετικό The Master and Margarita του M. Bulgakov - αλλά και από παλαιότερα γραπτά του Baudelaire - και εγραψε το κομμάτι, παρουσιάζοντας το διάβολο σαν έναν καλοβαλμένο και ευγενικό αριστοκράτη.

Ο Robert Smith των Cure, προφανώς εντυπωσιάστηκε αρκετά από τον Albert Camus και τον Ξένο του (L'Etranger), και έγραψε το Killing An Arab, ένα τραγούδι που έβαλε τον ίδιο και ολόκληρο το συγκρότημα σε αρκετούς μπελάδες, αφού κάποιοι  Άραβες θεώρησαν τον τίτλο και τους στίχους έντονα ρατσιστικούς. Φυσικά, το τραγούδι αναφέρεται στο βασικό περιστατικό γύρω από το οποίο περιστρέφεται το μυθιστόρημα του Camus που αποτέλεσε τομή στη λογοτεχνία, κατά το οποίο ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, παραζαλισμένος από τον ήλιο και τις σκέψεις του σκοτώνει έναν άνθρωπο, ο οποίος τυχαίνει να είναι Άραβας. Το βιβλίο επηρεάζει βαθύτατα κάθε αναγνώστη, μοιραία λοιπόν και τους καλλιτέχνες αναγνώστες του, έτσι το Killing An Arab δεν είναι το μοναδικό κομμάτι με σχετικές αναφορές. Οι Blur (The Outsider), οι Tuxedomoon (L'Etranger) και αρκετοί άλλοι έχουν εμπνευστεί από το ίδιο βιβλίο.

To 1994 o Nick Cave με τους Bad Seeds κυκλοφορούν το album Let Love In. Ανάμεσα σε άλλα άκρως ενδιαφέροντα κομμάτια, περιλαμβάνει το Red Right Hand, με τη συνήθη για τον αγαπημένο μας Cave, σκοτεινή ατμόσφαιρα. Ο Βρετανός ποιητής John Milton ήδη από το 1667 έχει μιλήσει στο επικό του ποίημα Paradise Lost για το δεξί χέρι του Θεού, το οποίο προφανώς είναι κόκκινο γιατί το χρησιμοποιεί για να τιμωρήσει τους ανθρώπους. Αυτή η σκέψη, μαζί με αρκετή δόση από την ατμόσφαιρα του Stephen King και του μυθιστορήματος φαντασίας The Strand, αρκούν για να μετατρέψουν το χάρισμα του Cave σε άλλο ενα καθηλωτικό τραγούδι.

H μοναδική Peggy Lee ερμηνεύει το 1969 ένα επίσης μοναδικό κομμάτι, γραμμένο από τους Jerry Leiber και Mike Stoller, με τίτλο Is That All There Is? Οι δημιουργοί μας μεταφέρουν την απογοήτευση του ήρωα όταν βιώνει καταστάσεις που θεωρούνται μοναδικές στη ζωή ενός ανθρώπου κι όμως ο ίδιος δε νιώθει τίποτα, παρά μόνο αναρωτιέται αυτό που δηλώνει ο τίτλος. Ο Thomas Mann στο διήγημά του Disillusionment μας είχε πει την ίδια ιστορία, που έπειτα ξεδίπλωσε ακόμα πιο ξεκάθαρα μπροστά μας η ερμηνεία της Peggy Lee...

Οι φωτογραφίες προέρχονται από: Wikipedia




Διαβάστε ακόμα