Τα 30 Καλύτερα Ελληνικά τραγούδια των 00s

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στα Zeros, σας παρουσιάζουμε σήμερα τη λίστα με τα 30 καλύτερα ελληνικά τραγούδια της δεκαετίας που φεύγει - είτε με ελληνικό, είτε με αγγλικό στίχο - έτσι όπως τα επιλέξαμε οι συντάκτες του MG.
Διαβάστηκε φορες
Το να επιλέγεις τα καλύτερα τραγούδια μιας ολόκληρης δεκαετίας είναι μια διαδικασία φοβερά ενδιαφέρουσα μεν, εξαιρετικά δύσκολη δε. Δύσκολη με την έννοια ότι πάντα κάτι ξεχνάς, πάντα μένουν εκτός λίστας αξιολογότατες δημιουργίες και σπάνια μπορούν να εκπροσωπηθούν όλα τα είδη μουσικής. Ωστόσο, έχει πάντα την αξία της η αναζήτηση και η επιλογή, καθώς ανακαλύπτεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στα Zeros λοιπόν, σας παρουσιάζουμε σήμερα τη λίστα με τα 30 καλύτερα ελληνικά τραγούδια της δεκαετίας που φεύγει - είτε με ελληνικό, είτε με αγγλικό στίχο - έτσι όπως τα επιλέξαμε οι συντάκτες του Mix Grill. Αναζητήσαμε σπουδαίες στιγμές της δεκαετίας αποτυπωμένες σε τραγούδια Ελλήνων δημιουργών και ερμηνευτών.

Κατά γενική ομολογία, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι από τους κορυφαίους καλλιτέχνες των τελευταίων 20 περίπου ετών. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν οι δημιουργίες του από την παρούσα λίστα. Παίρνει την κορυφη με τον "Πεχλιβάνη", ένα εμβληματικό τραγούδι που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το ταλέντο του στο να συνδυάζει μουσικά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης, με δυτικότροπες φόρμες, ενώ στην 30άδα μπαίνουν 4 ακόμη κομμάτια με τη δική του υπογραφή, με την... πολλά χρόνια μπροστά "Αγρύπνια" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) στην 7η θέση.

Τρεις ακόμη εκπρόσωποι της περιβόητης "γενιάς των τραγουδοποιών του '90" στην πρώτη δεκάδα: ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Έκπληξη ίσως αποτελεί η δεύτερη θέση της "Νεράιδας" του Μάλαμα, ενός υπέροχου αλλά όχι τόσο προβεβλημένου κομματιού σε σχέση με άλλα του ιδίου. Έντονη η επιρροή του Μάλαμα και σαν ερμηνευτή στα Zeros, αφού οι συνεργασίες του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου (ένατος ο "Τειρεσίας", δέκατος ο "Διάφανος" ) φαίνεται πως είναι για τα καλά στις καρδιές μας.

Ο "Προσκυνητής" του Αλκίνοου δικαιωματικά πολύ ψηλά (4η θέση) όντας από τα χαρακτηριστικά δείγματα του ταλαντούχου τραγουδοποιού, ενώ ψηλά (6η θέση) είναι και ο καυστικός και ιδιαίτερος "Καθρέφτης" του Δεληβοριά, ένα επίσης εξαιρετικό τραγούδι που όμως δεν είναι από τα πολυακουσμένα του Φοίβου.
Στην δεκάδα και κορυφαίες στιγμές του αγγλόφωνου ελληνικού τραγουδιού, με το εξαιρετικό "Fake" των Raining Pleasure να παίρνει το... χάλκινο μετάλλιο και το "Mystery falls down" των Closer στην 5η θέση. Επίσης, στον συνωστισμό που προκαλούν οι ισοψηφίες πάνω στο κλείσιμο της πρώτης δεκάδας (10η θέση), διακρίνονται το "Over the hill" της νεαρής και εξαιρετικά ταλαντούχας Monika, δύο ακόμη τραγούδια από Raining Pleasure και Closer ("Capricorn" και "Today" αντίστοιχα), αλλά και το "Love Song" των Abbie Gale.


Το παζλ της πρώτης δεκάδας συμπληρώνεται με την αναφορά μας στην 8η θέση, με την κορυφαία ίσως στιγμή του Μανώλη Φάμελλου στη δισκογραφία, τόσο συνθετικά, όσο και στιχουργικά, αφού έτσι κι αλλιώς "Η ευτυχία είν' αυτό που περιμένουμε να ρθει"...

Από τις υπόλοιπες επιλογές αξίζει μια αναφορά στην 20ή θέση της "Πατρίδας" του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ενός "δύσκολου" τραγουδιού που δεν έχει κλείσει ούτε 10 μήνες ζωής, αλλά φαίνεται ότι ήδη ξεχωρίζει. Επίσης, το δυναμικό μπάσιμο νέων καλλιτεχνών στο δεύτερο μισό των Zeros αποτυπώνεται από την ύπαρξη στην 10άδα (με ισοψηφία) του "Που να βρω μια να σου μοιάζει" του Κωστή Μαραβέγια, του "Over the hill" της Monika στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε, αλλά και από την παρουσία της "Λήθης" στις παρυφές της 20άδας με την υπογραφή της Δανάης Παναγιωτοπούλου.

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη λίστα με τα "30 καλύτερα ελληνικά τραγούδια των 00s" έτσι όπως τα επέλεξαν οι συντάκτες του Mix Grill:

1.   Πεχλιβάνης - Θανάσης Παπακωνσταντίνου
2.    Νεράιδα - Σ. Μάλαμας (Στίχοι: Πηγή Καφετζοπούλου)
3.    Fake - Raining Pleasure
4.    Ο Προσκυνητής - Αλκίνοος Ιωαννίδης
5.    Mystery falls down – Closer
6.    Ο καθρέφτης - Φοίβος Δεληβοριάς
7.    Αγρύπνια - Θανάσης Παπακωνσταντίνου
8.    Η ευτυχία είν' αυτό- Μανώλης Φάμελλος
-    Τειρεσίας - Σωκράτης Μάλαμας (Μουσική-Στίχοι: Θ. Παπακωνσταντίνου)
10.    Διάφανος - Σωκράτης Μάλαμας (Μουσική-Στίχοι: Θ. Παπακωνσταντίνου)
   Over the hill – Monika
   Που να βρω μια να σου μοιάζει - Maraveyas Ilegal
-    Capricorn - Raining Pleasure
   Today – Closer
   Love song - Abbie Gale
16.    Απόγευμα στο δέντρο - Αλκίνοος Ιωαννίδης
17.    Φοβάμαι - Ρόδες & Ελευθερία Αρβανιτάκη
-    Ο Φορτίνο Σαμάνο - Διονύσης Σαββόπουλος & Θ. Παπακωνσταντίνου
19.    tronic*πλάσμα – Mikro
20.    Πατρίδα - Αλκίνοος Ιωαννίδης
21.    Σιγά μην κλάψω - Γιάννης Αγγελάκας
   Λήθη - Δανάη Παναγιωτοπούλου
23.    Αυτή η νύχτα μένει - Δήμητρα Παπίου
24.    Δεν είμαι άλλος - Χρήστος Θηβαίος
   Τα χνάρια είναι σβησμένα - Χάρης Κατσιμίχας
26.    Απ' τα κουμπάκια ανάμεσα - Χ. Αλεξίου
27.    Kill the bitch – Sugahspank
-    Θίασος - Σωκράτης Μάλαμας
29.    Το τελευταίο ταξίδι - Ελευθερία Αρβανιτάκη
30.    Ρώσικά μου μάτια - Ορφέας Περίδης

Διαβάστε ακόμα