Gimme 10: Η Φωτιά

Η ανακάλυψη & ο έλεγχος της φωτιάς υπήρξε ένα από τα πιο κομβικά σημεία στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Από τότε, υπήρξε το σύμβολο της γνώσης, του πάθους αλλά & της καταστροφής & της αιώνιας τιμωρίας.
Διαβάστηκε φορες

Η ανακάλυψη και ο έλεγχος της φωτιάς υπήρξε ένα από τα πιο κομβικά σημεία στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Από τότε, υπήρξε το σύμβολο της γνώσης, του πάθους αλλά και της καταστροφής και της αιώνιας τιμωρίας. Σήμερα σας παρουσιάζω τραγούδια της φωτιάς.

1. Fire – Puressence
(James Mudriczki-Tony Szuminski-Kevin Matthews-Neil McDonald)
Οι Puressence είναι ένα γκρουπ που αγαπήθηκε πολύ στα μέρη μας, άγνωστο για ποιους ακριβώς λόγους. Χωρίς να είναι σπουδαίοι, έχουν ένα αναγνωρίσιμο, μελοδραματικό στυλ που είναι πλέον απολύτως δικό τους. Η αρχή έγινε με το ομώνυμο άλμπουμ τους, του 1996, από όπου επέλεξα αυτό το σκοτεινό και ατμοσφαιρικό κομμάτι.

2. Walk In Fire – Doves
(Jez Williams-Jimi Goodwin-Andy Williams)
Το τρίτο άλμπουμ των Doves, Some Cities (2005), συνέχισε την ανοδική πορεία της μπάντας, παρουσιάζοντας έναν ήχο σαφώς πιο γήινο, βασιζόμενο περισσότερο στις κιθάρες. Αυτό εδώ το φιλόδοξο κομμάτι είναι ένα από τα καλύτερα εκείνης της δουλειάς.

3. Soul On Fire – Spiritualized
(J. Spaceman)
«Δουλειά του Διαβόλου... με λίγη καθοδήγηση από μένα» χαρακτήρισε ο Jason Pierce το Songs In A&E του 2008. Το Soul On Fire είναι το πρώτο single από εκείνο το άλμπουμ και είναι ένα ερωτικό τραγούδι, ντυμένο με ακουστική κιθάρα, τύμπανα και έγχορδα. Εξαιρετικό και ανυψωτικό...

4. Back In The Fire – Paul Weller
(Paul Weller)
Slide κιθάρες ανοίγουν το δρόμο για μερικά jazzy ακόρντα και έναν επίμονο ρυθμό στα τύμπανα. Ένα από τα καλύτερα τραγούδια του Modfather για την δεκαετία που φεύγει από ένα μάλλον αδικημένο άλμπουμ, το Heliocentric του 2000.

5. I’m On Fire – Bruce Springsteen
(Bruce Springsteen)
Η ενορχήστρωση του τέταρτου single από το υπερεπιτυχημένο Born In The U.S.A. (1984) έγινε με τελείως αυθόρμητο τρόπο, όταν ο Springsteen άρχισε να παίζει κάποιες συγχορδίες και οι μουσικοί του άρχισαν να παίζουν μαζί του ενστικτωδώς. Ο σχεδόν rockabilly ρυθμός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη χαμηλότονη ατμόσφαιρα του τραγουδιού, οδηγώντας σε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

6. Lake Of Fire – Nirvana
(Curt Kirkwood)
Ένα τραγούδι των Meat Puppets που πρωτοκυκλοφόρησε το 1983 στο άλμπουμ τους Meat Puppets II σε μια σπουδαία διασκευή από τους Nirvana. Μπορείτε να την βρείτε στο κύκνειο άσμα της μπάντας, MTV Unplugged In New York, που κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά την αυτοκτονία του Kurt Cobain το 1994.

7. This Wheel’s On Fire – The Band
(Bob Dylan-Rick Danko)
Το τραγούδι αυτό πρωτοηχογραφήθηκε το 1967 στα θρυλικά sessions του Dylan με τους The Band. Μπορείτε να βρείτε εκείνη την εκτέλεση στο The Basement Tapes του 1975. Εδώ το ακούμε στη βερσιόν από το εξαιρετικό ντεμπούτο των The Band που κυκλοφόρησε το 1969 και είχε τίτλο Music From Big Pink.

8. Light My Fire – The Doors
(Jim Morrison-Robby Krieger-Ray Manzarek-John Densmore)
Άλλο ένα γκρουπ που κατά τη γνώμη του γράφοντος είναι μάλλον υπερεκτιμημένο. Εδώ έχουμε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια τους, που γράφτηκε κυρίως από τον κιθαρίστα τους, Robby Krieger. Είχε αρκετή επιτυχία στα διεθνή chart παρά τα μακρόσυρτα οργανικά μέρη που περιέχει. Συμπεριλήφθηκε στο ντεμπούτο της μπάντας που είχε τίτλο το όνομά της και κυκλοφόρησε το 1967.

9. Στη Φωτιά – Μελίνα Κανά
(Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
Αυτό εδώ το εξαίσιο τραγούδι ανοίγει τον δίσκο Της Αγάπης Γερακάρης που είναι η τρίτη δισκογραφική δουλειά του Θανάση Παπακωνσταντίνου και κυκλοφόρησε το 1996. Εμηνεύτρια σε όλα τα τραγούδια εκτός από ένα είναι η Μελίνα Κανά, μία από τις καλύτερες τραγουδίστριες των τελευταίων 20 χρόνων. Είναι η τελευταία δουλειά του Θεσσαλού δημιουργού που ντύθηκε με «συμβατικό» ήχο καθώς από την επόμενη, τα Λάφυρα του 1998, άρχισαν οι πειραματισμοί...

10. Within The Fire – Second Hand
(Θανάσης Παπακωνσταντίνου-Κώστας Ζουλιάτης-Σοφία Σαρρή)
...οι οποίοι οδήγησαν και στη συνεργασία του, ως παραγωγός, με το γκρουπ Night On Earth. Από αυτή προέκυψε το περυσινό άλμπουμ Second Hand όπου οι τελευταίοι διασκευάζουν ή και αποδομούν τραγούδια του Παπακωνσταντίνου, «μεταφράζοντάς» τα στα αγγλικά. Κλείνουμε λοιπόν για σήμερα με αυτή την εκτέλεση του προηγούμενου τραγουδιου που πραγματικά το κάνει αγνώριστο...

* Φωτογραφίες από http://www.gexcon.com/fire/images/fire.jpg, www.wikipedia.org και http://www.myspace.com/nightonearth

 


Tags
Διαβάστε ακόμα