Paul Banks, live @ Fuzz Club (15/2/13)

Η επιστροφή του Paul Banks στην Αθήνα, αυτή τη φορά χωρίς τους Interpol, για την live παρουσίαση των δύο αξιόλογων προσωπικών του δίσκων.
Διαβάστηκε φορες

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη και μοναδική Αθηναϊκή συναυλία των Interpol, ο Paul Banks επέστρεψε και πάλι στα μέρη μας, αυτή τη φορά χωρίς τη διάσημη μπάντα του. Η κυκλοφορία του “Banks” στο τέλος της περσινής χρονιάς, του δεύτερου προσωπικού άλμπουμ για τον τραγουδιστή των Interpol και πρώτου που υπογράφει με το όνομά του χωρίς να κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Julian Plenti, έβαλε σε κανονική τροχιά την σόλο καριέρα του και μας έδωσε περαιτέρω αποδείξεις για την ικανότητά του να σταθεί συνθετικά στα δικά του πόδια, χωρίς τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών που υποστηρίζουν το ηχητικό οικοδόμημα των Interpol. Η συναυλία της Παρασκευής μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε μαζεμένο το σύνολο σχεδόν της μέχρι τώρα προσωπικής του πορείας και να απολαύσουμε για άλλη μια φορά από κοντά μια από τις καλύτερες φωνές που έχει βγάλει η ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία.



Η βραδιά ξεκίνησε με το “Unwind” από το “Julian Plenti is…Skyscraper” και παρόλο που στη live εκδοχή του δεν υπήρχαν τα πνευστά που δίνουν το ιδιαίτερο χρώμα στην ηχογραφημένη εκδοχή του, ήταν μια καλή επιλογή για το ζέσταμα. Ο κομψοντυμένος Paul Banks έδειξε από την αρχή ότι ήταν καλοδιάθετος και παρόλο που δεν είναι ο τύπος που θα πει πολλά (όπως θα θυμάστε και από τη συναυλία των Interpol), δεν παρέλειπε μετά από κάθε σχεδόν τραγούδι να ευχαριστεί τον κόσμο για το χειροκρότημα και να μας ανακοινώνει τον τίτλο του. Ίσως, υποσυνείδητα, αυτές οι συστάσεις των τραγουδιών να γίνονταν γιατί αναγνωρίζει ότι σε αντίθεση με το υλικό των Interpol, που ο κόσμος όχι μόνο το γνωρίζει απέξω και ανακατωτά αλλά μπορεί και να το τραγουδήσει μαζί του σε άψογο karaoke, οι περισσότεροι τώρα εξοικειώνονται με τις σόλο συνθέσεις του. Και ενώ, αναμφισβήτητα, έχει ακόμα πολύ δουλειά να κάνει για να φτιάξει ένα προσωπικό ρεπερτόριο που να πλησιάζει σε ποιότητα και ποσότητα αυτό της διάσημης μπάντας του, το σίγουρο είναι ότι τραγούδια όπως τα “Over My Shoulder”, “The Base” ή το “Summertime is Coming” είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό και με το πέρασμα του χρόνου μπορούν να γίνουν το ίδιο αγαπητά στους φίλους της μουσικής του.



Η τριάδα των μουσικών που συνοδεύει τον Paul Banks στην περιοδεία του, η οποία συμπεριλαμβάνει και τον Brandon Curtis, τον μπασίστα και κιμπορντίστα των αγαπητών Secret Machines (μας είχαν επισκεφτεί στο Rockwave του 2005), κρίνεται ικανοποιητική, χωρίς ίσως να κάνει το κάτι παραπάνω. Συγκρίσεις με τους Interpol δεν μπορούν να γίνουν και ούτε υπάρχει νόημα - η δουλειά, άλλωστε, του μουσικού που συνοδεύει το live ενός σόλο καλλιτέχνη είναι να υποστηρίξει τον πρωταγωνιστή και όχι να του κλέψει την παράσταση και τέτοιο κίνδυνο σίγουρα δεν διατρέχει ο Banks από τη συγκεκριμένη τριάδα (βάλε δίπλα του Daniel Kessler και Calos D και αρχίζει να αλλάζει το πράγμα).


Το φινάλε της 75λεπτης εμφάνισης ήρθε χωρίς πυροτεχνήματα, με ένα ατμοσφαιρικό encore τριών κομματιών από τον πρώτο του δίσκο (“Skyscraper”, “On the Esplanade” και “Games For Days”). Μπορεί ο Paul Banks να έχει πολλή δουλεία ακόμα να κάνει για να φτάσει την προσωπική του καριέρα σε ένα επίπεδο που να πλησιάζει ό,τι έχει πετύχει την προηγούμενη δεκαετία με τους Interpol (δύσκολα γίνονται αυτά τα πράγματα), αλλά η εμφάνιση του αυτή μαζί με το υλικό που μας έχει δώσει ως τώρα στις δύο σόλο δουλειές του, μας πείθουν ότι αξίζει τον κόπο να τον παρακολουθήσουμε και στις νέες του περιπέτειες.



Τη συναυλία άνοιξαν οι αθηναίοι Wheatman με αρκετά heavy ήχο που φέρνει στο μυαλό το Σηάτλ των ‘90s και ονόματα τύπου Alice In Chains. Στις πιο χαμηλόφωνες συνθέσεις τους δεν τα κατάφερναν το ίδιο καλά όσο σε εκείνες όπου η ένταση και ο ρυθμός ανέβαινε, ενώ στα θετικά τους προσμετράται η πολύ καλή φωνή του τραγουδιστή τους. Αναμένουμε το EP τους τον επόμενο μήνα για να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα, ενώ πληροφορούμαστε ότι υπάρχει και ένα άλμπουμ στα σκαριά.


Paul Banks - Only If You Run (live @ Fuzz Club)

Το σετ του Paul Banks:

Unwind, Fun That We Have, I'll Sue You, Only If You Run, Arise, Awake, Fly As You Might, No Chance Survival, Young Again, Lisbon, Over My Shoulder, No Mistakes, The Base, Paid For That, Summertime is Coming.

Encore: Skyscraper, On The Esplanade, Games For Days.

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
8,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα