Atoms for Peace - AMOK

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτός ο δίσκος θα ακούγεται καλύτερα στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος, παρά στο σπίτι μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι καλός.
Διαβάστηκε φορες


Τι θα ακούσεις:
electro

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Stuck Together Pieces, Before your very eyes, Dropped, Judge Jury and Executioner

Βαθμολογία:
7/10

Καλημέρα, καλημέρα!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πρώτο δίσκο των Atoms for Peace, του super group των Thom Yorke, Nigel Godrich (Radiohead), Flea (Red Hot Chili Peppers), Mauro Refosco, Joey Waronker. Οι Atoms for Peace δημιουργήθηκαν αρχικά για να πλαισιώνουν τον Thom Yorke στις συναυλίες του, στις οποίες παρουσίαζε το πρώτο solo album του, "The Eraser". Θυμάμαι ότι ζήλευα τρέλα όσους τυχερούς ηταν στα Αμερικανικά clubs, που έπαιξε το συγκρότημα. Το πορωτικο παιξιμο του μπασου απο τον Flea και η ηγεμονικη φυσιογνωμία του Yorke ηταν το κάτι άλλο...

Στο άκουσμα της είδησης ότι οι Atoms θα κυκλοφορήσουν δίσκο, ενθουσιάστηκα. Πίστευα ότι το αποτέλεσμα θα ηταν πολυ ενδιαφέρον.

Το AMOK δημιουργήθηκε και μάλιστα είναι στα δισκοπωλεία εδω και λίγες ώρες (από προχθές). Το ερώτημα που είχα στο μυαλό μου πριν ακούσω το δίσκο είναι το αν θα υπερισχυσουν οι μουσικές προτάσεις του Thom Yorke ή θα έχουμε μια νέα φόρμα, ενα νέο συγκρότημα με όλη τη σημασία της λέξης.

Θα έλεγα ότι η πρώτη υπόθεση υπερίσχυσε. Οι ηλεκτρονικές αναζητήσεις του "Θωμά" μπήκαν μπροστά και οι πινελιές του Flea ηταν λίγες μεν, αλλα έδωσαν κάποια προστιθέμενη αξία.

Πιο συγκεκριμένα, το μπάσο στο Before your very eyes μπαίνει "γλυκά" & δημιουργεί ένα μελωδικό ρυθμό. Όσο κι αν ακούγεται κάπως περίεργο, τη μελωδία σε αυτό το κομμάτι τη δίνουν η φωνή του 'Θωμά" και το μπάσο του Flea. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στο καλύτερο κομμάτι του δίσκου για μένα, στο Stuck Together Pieces. Πρόκειται για το πιο μελωδικό τραγούδι του δίσκου και μάλλον το ξεχωρίζω, γιατί θυμίζει τους Radiohead του King of Limbs. Βλέπετε σε αυτό η κιθάρα βγαίνει στο προσκήνιο για λίγο, το μπάσο ξεκινάει δυναμικά και κρατάει ηγετικό ρόλο σ' όλο το κομμάτι και ο Thom Yorke έχει βρει το "ρεφρέν" που μπορεί να κολλήσει στο μυαλό σου (You don't getaway, You don't getaway easily).

Το πρώτο single του δίσκου ("Default") είναι ένα electro κομμάτι, στο οποίο η μουσική μάλλον είναι στην άκρη κι αυτό που μας μένει, είναι η φωνή του Yorke. To δεύτερο single Judge ("Jury and Executioner") έχει περισσότερα μελωδικά στοιχεία και με τη "βοήθεια" της κιθάρας, θα έλεγα ότι συνθέτει ένα ωραίο τραγούδι. Το "Dropped" είναι το τέταρτο τραγούδι που αξίζει να προσέξετε. Τα synth και η φωνή του "Θωμά" έχουν ηγετικό ρόλο, αλλά εκεί που απογειώνεται το κομμάτι είναι όταν μπαίνει το μπάσο του Flea.

Γενικότερα τι μας μένει από το AMOK των Atoms for Peace:
  1. Ο Thom Yorke συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει, μπαίνει πιο βαθιά στα νέα μονοπάτια που είναι τα τελευταία χρόνια και γενικά προσπαθεί να μας κάνει μια "φρέσκια" μουσική πρόταση. Έχει γίνει γνωστός από τους Radiohead και ο κόσμος τον ακολουθεί τυφλά στις προσωπικές του αναζητήσεις. Όταν όμως σε αυτές έχει μουσικούς σαν το Flea, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μεγαλύτερη απήχηση στο τελικό αποτέλεσμα.
  2. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτός ο δίσκος θα ακούγεται καλύτερα στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος, παρά στο σπίτι μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι καλός. Απλά στις συναυλίες θα απογειωθεί!
  3. Οι μουσικές προτάσεις του ανήσυχου Thom Yorke υπερισχύουν των υπολοίπων. Τα τελευταία χρόνια, ο "Θωμάς" έχει μπει για τα καλά στα ηλεκτρονικά μουσικά μονοπάτια και ακόμη κι αν αγαπάει τις μελωδίες των Radiohead, που τον έκαναν γνωστό, τις βάζει κατά κάποιον τρόπο στην άκρη στα δικά του τραγούδια. Η μελωδία σε αυτά παράγεται από τη φωνή του και λίγες φορές από τα synths ή την κιθάρα. Βέβαια, όλα αυτά συνθέτουν μια (κατά κάποιον τρόπο) νέα πρόταση.
  4. Σε άλλο ένα δίσκο που συμμετέχει ο Thom Yorke, τα ρεφρέν δεν υπάρχουν στα τραγούδια. Δεν είναι κακό αυτό βέβαια.
Τέλος, το AMOK είναι το ντεμπούτο album των Atoms for Peace ή αλλιώς το δεύτερο solo album του Thom Yorke. Οι μουσικές του είναι διαφορετικές από τις πρόσφατες μουσικές των Radiohead, ακόμη κι αν υπάρχουν κοινά στοιχεία. Είναι καλό να υπάρχουν διαφορετικά σχήματα για να εκφράζονται μεγάλοι μουσικοί, όπως ο Thom Yorke. Μόνο καλό μας κάνει αυτό, ακόμη κι αν δε γίνεται όλες οι προσπάθειες του να είναι στο Νο1 της Λίστας με τα καλύτερα της χρονιάς.

Το AMOK το ακούτε όλο παρακάτω:Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
7,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα