That's Entertainment: Οι 25 Δίσκοι της Δεκαετίας

Οι επιλογές της στήλης για τα 25 κορυφαία albums της δεκαετίας. Ένα παιχνίδι με κανόνες αλλά και άφθονη αυθαιρεσία...
Διαβάστηκε φορες
Από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η στήλη τον Φεβρουάριο, συμμετείχε στην ανασκόπηση της δεκαετίας του Mix Grill παρουσιάζοντας κάθε μήνα τα άλμπουμ και τα τραγούδια που έχω ξεχωρίσει από την κάθε χρονιά των '00s μέχρι και το 2008. Συνολικά έχω προτείνει κοντά στα 200 άλμπουμ χωρίς να υπολογίζουμε αυτά του 2009 με τα οποία θα ασχοληθούμε σύντομα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποκαλύψω και εδώ όσα γνωρίζει μόνο ο ψυχαναλυτής μου και οι αναγνώστες του Cool Music Central, δηλαδή τις επιλογές μου για τα 25 κορυφαία άλμπουμ της δεκαετίας. Δεν θα σας κουράσω με επιπλέον αναλύσεις και θεωρίες συνωμοσίας για τους δίσκους αυτούς, αφού αν θέλετε περισσότερη εμβάθυνση μπορείτε να ξαναδιαβάσετε τα προηγούμενα άρθρα εδώ ή εκεί. Θα σας πω όμως τους δύο βασικούς κανόνες που ακολούθησα για να καταλήξω από τα 200 και βάλε σε αυτά τα 25 δισκάκια που βλέπετε παρακάτω (πέρα από το προφανές, δηλαδή την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας):

Κανόνες του παιχνιδιού

Μόνο ένας δίσκος από κάθε καλλιτέχνη ή συγκρότημα επιτρέπεται στο Top 25 για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία στις επιλογές μας (κανένας - εκτός από τον ψυχαναλυτή που λέγαμε πριν - δεν θέλει να μάθει ακριβώς πόσους δίσκους, π.χ., του Mark E Smith ή του Jack White θα μπορούσα να βάλω σε αυτή τη λίστα)

Οι δίσκοι του 2009 που θα μπορούσαν να μπουν στη λίστα αποκλείστηκαν για λόγους αρχής. Δεν θεωρώ σωστό να προσπαθήσω να συγκρίνω νέες μουσικές (που μόλις γνωριστήκαμε βρε αδερφέ) με μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις. Γενικότερα, δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή την πιο κατάλληλη για ανασκόπηση της δεκαετίας, αλλά όταν όλος ο κόσμος αποφάσισε ότι τη θέλει τώρα, πώς θα μπορούσα να μείνω έξω από το χορό (είναι όμως στα σχέδια μου να επανέλθω στο θέμα εδώ).

Ιδού, λοιπόν, ποιους δίσκους της δεκαετίας αυτής θα έπαιρνα μαζί μου στο ερημονήσι τη στιγμή αυτή (γιατί ως αύριο δεν ξέρεις), με την προϋπόθεση ότι η βαλίτσα χωράει μόνο 25 (για να μείνει χώρος και για το mp3 player όπου θα έχω τους υπόλοιπους 175):

Top 25 Albums of the '00s

1.  Stories from the city, stories from the sea - P.J. HARVEY
2.  Is this it - THE STROKES
3.  Turn on the bright lights - INTERPOL
4.  Return to cookie mountain - TV ON THE RADIO
5.  Songs for the deaf - QUEENS OF THE STONE AGE
6.  Elephant - THE WHITE STRIPES
7.  Fever to tell - YEAH YEAH YEAHS
8.  Exterminator - PRIMAL SCREAM
9.  The unutterable - THE FALL
10. Dig, Lazarus, dig!!! - NICK CAVE AND THE BAD SEEDS
11. Let’s stay friends - LES SAVY FAV
12. Franz Ferdinand - FRANZ FERDINAND
13. Whatever people say I am, that's what I am not - ARCTIC MONKEYS
14. Good news for people who love bad news - MODEST MOUSE
15. Silent alarm - BLOC PARTY
16. LCD Soundsystem - LCD SOUNDSYSTEM
17. Source tags and codes - …AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD
18. Coral fang - THE DISTILLERS
19. Throwing Muses - THROWING MUSES
20. 23 - BLONDE REDHEAD
21. Yoshimi battles the pink robots - THE FLAMING LIPS
22. Funeral - THE ARCADE FIRE
23. Take them on, on your own - BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB
24. One beat - SLEATER-KINNEY
25. Gimme fiction - SPOON

Για να (ξανα)δείτε τις συγκεντρωτικές λίστες του Mix Grill για τους δίσκους των '00s, θα πάτε εδώ.

Για να δείτε τις επιλογές για τη δεκαετία αλλά και για το έτος ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής μπλογκόσφαιρας (για να μην ξεχνάμε και τις ρίζες του Mix Grill) μπορείτε να πάτε εδώ, όπου ο lkrory21 συγκέντρωσε τις αναρτήσεις περισσοτέρων από 80 bloggers που απάντησαν στο κάλεσμα του All Gone για μια κοινή ψηφοφορία. Αναμένονται σύντομα και οι συγκεντρωτικές λίστες που θα προκύψουν, ενώ κάτι αντίστοιχο για το 2009 μαγειρεύεται ήδη εδώ.

Στα επόμενα θα έχουμε τις επιλογές μας για τη χρονιά. Έως τότε Merry Christmas και ως δωράκι πάρτε ένα video playlist με επιλογές από τα albums της δεκαετίας. Enjoy:


Διαβάστε ακόμα