Telepathe

That's Entertainment: Οι 30 Δίσκοι του 2009

Το πρώτο άρθρο του νέου έτους δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένο στους καλύτερους δίσκους τoυ 2009.
Διαβάστηκε φορες
Καλή χρονιά και καλή μουσική δεκαετία! Το πρώτο άρθρο του νέου έτους, τηρώντας άγραφες παραδόσεις δεκαετιών, δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένο στους καλύτερους δίσκους της χρονιάς που πέρασε. 'Η, πιο σωστά, στους πιο αγαπημένους δίσκους, καθώς η λίστα που παρουσιάζω σήμερα έχει φτιαχτεί με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια και φυσικά βασίζεται αποκλειστικά σε ό,τι πρόλαβα να ακούσω μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2009.

Dance MotherΤο άλμπουμ της χρονιάς για τη στήλη είναι το εξαιρετικό ντεμπούτο των Telepathe από τη Νέα Υόρκη, την πόλη που έχει την τιμητική της στη λίστα μας αφού εκεί έχουν την έδρα τους τα μισά από τα συγκροτήματα της κορυφαίας δεκάδας. Η σημαντικότερη διάκριση που κέρδισε το "Dance Mother" στις διάφορες λίστες της χρονιάς (εκτός φυσικά από το νούμερο 19 στη λίστα του Mix Grill - το τι μαγείρεμα έχει πέσει είναι κάτι που δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω!) ήταν ότι κατάφερε να συμπεριληφθεί στο Top 50 του NME. Προσωπικά όμως, είχα μαγευτεί από την πρώτη στιγμή που το άκουσα, σχεδόν ένα χρόνο πριν, και το γεγονός ότι ακόμα και τώρα η γοητεία του παραμένει το ίδιο δυνατή είναι αυτό που το οδήγησε στο δικό μου Νούμερο 1 (διαβάστε περισσότερα για τους Telepathe στο άρθρο που τους είχα αφιερώσει το Φεβρουάριο).

APTBSΟ μόνος άλλος δίσκος που διεκδίκησε τον τίτλο του "Άλμπουμ της Χρονιάς" για το That's Entertainment ήταν το "Exploding Head" των κολλητών μου A Place To Bury Strangers (δείτε τώρα τη σελίδα τους στο Facebook για να καταλάβετε γιατί έχουμε γίνει φιλαράκια). Η συναυλία τους ήταν από τα σπουδαιότερα συναυλιακά γεγονότα της χρονιάς στη χώρα μας (παρά το ακατάλληλο του χώρου), ενώ ο δεύτερος δίσκος τους, όπως έγραψα και πρόσφατα, είναι ένα απολαυστικό ταξίδι στο θόρυβο που αναδομεί και ανανεώνει τις κορυφαίες στιγμές του noise rock των '80s και '90s.

SYΗ τριάδα της χρονιάς συμπληρώνεται από το συγκρότημα που έχει εφεύρει την πατέντα του noise rock. Ό,τι και να πούμε τώρα για τους Sonic Youth θα είναι λίγο, οπότε θα αρκεστώ να επαναλάβω αυτό που έγραψα στην παρουσίαση του "The Eternal" τον Ιούλιο, ότι δηλαδή θεωρώ πως είναι η κορυφαία τους δουλειά για τα '00s. Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσω ότι στην εικοσιπεντάδα της δεκαετίας που παρουσίασα πρόσφατα είχα αφήσει απέξω τις παραγωγές του 2009. Αν ξαναέφτιαχνα αυτή τη λίστα τώρα, οι τρεις παραπάνω δίσκοι είναι αυτοί που θα διεκδικούσαν μια θέση στο Top 20 της στήλης για τα '00s.

metricΤι άλλο είχε να μου προσφέρει το 2009; Το "Fantasies", τέταρτη δουλειά για τους αγαπημένους μου Metric (περισσότερα για το συγκρότημα στο αφιέρωμα-ερωτική εξομολόγηση του Μαρτίου), το "Two Suns" των Bat For Lashes, δηλαδή της νέας ντίβας της εναλλακτικής pop Natasha Khan, το "It's Blitz!" των χαμαιλεόντων Yeah Yeah Yeahs (και για τα δύο τα είχαμε πει εδώ), το "Merriweather Post Pavilion" των Animal Collective (περισσότερα σε ολόκληρο τον παγκόσμιο ιστό), τον εξωπραγματικό δίσκο των Fever Ray της Karin Dreijer Andersson, το τελευταίο πόνημα του ακούραστου Jack White με τους The Dead Weather (δεν υπήρχε περίπτωση ο συνδυασμός Allison Mosshart - Jack White να μην οδηγούσε σε Top 10 άλμπουμ για τη στήλη), τις πολύ φρέσκες και ελπιδοφόρες πρώτες δουλειές των The Pains Of Being Pure At Heart, The Big Pink και Japandroids (νέο φρούτο που θα μας απασχολήσει περισσότερο σύντομα), τον απολαυστικό θόρυβο των Health, το hip-hop του Raekwon με βοήθειες από όλη την ομάδα των Wu-Tang Clan (όπως λέγαμε και εδώ), το ιδιόρρυθμο έπος των Flaming Lips, την πιο ποπ πλευρά των πειραματισμών των Fiery Furnaces (δείτε εδώ και το αφιέρωμα για το συγκρότημα που πρόκειται να μας επισκεφτεί τον Μάρτιο), τους εθιστικούς HTRK, τους Handsome Furs, τους White Denim…Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρα ακόμα, αλλά για αυτό είμαστε εδώ σχεδόν κάθε εβδομάδα - για να σας τα λέμε σιγά-σιγά και να μην χρειάζεται να πάθουμε υπερκόπωση τώρα, χρονιάρες μέρες. Συμπέρασμα; Μπορεί το 2009 να μην είχαμε κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός που να άλλαξε την πορεία της μουσικής (και δεν μιλάω για τεχνολογικές εξελίξεις γιατί σε αυτό τον τομέα τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία), ούτε να μπορώ να ισχυριστώ ότι αυτή η χρονιά θα μείνει στην ιστορία σαν μία από τις καλύτερες της δεκαετίας που τελείωσε (σίγουρα όχι), όμως εγώ τουλάχιστον μια χαρά τα πέρασα τους τελευταίους 12 μήνες με τους δίσκους που βλέπετε παρακάτω (αλλά και με τους υπόλοιπους που μπορείτε να δείτε εδώ):

Exploding HeadTop 30 Albums of 2009

1.  Dance mother - TELEPATHE
2.  Exploding head - A PLACE TO BURY STRANGERS
3.  The eternal - SONIC YOUTH
4.  Fantasies - METRIC
5.  Two suns - BAT FOR LASHES
6.  It's blitz! - YEAH YEAH YEAHS
7.  Merriweather Post Pavilion - ANIMAL COLLECTIVE
8.  Fever Ray - FEVER RAY
9.  Horehound - THE DEAD WEATHER
10. The Pains Of Being Pure At Heart - THE PAINS OF BEING PURE AT HEART
11. A brief history of love - THE BIG PINK
12. Get color - HEALTH
13. Only built 4 Cuban linx… pt. II - RAEKWON
14. Embryonic - THE FLAMING LIPS
15. I'm going away - THE FIERY FURNACES
16. Marry me tonight - HTRK
17. Face control - HANDSOME FURS
18. Post-Nothing - JAPANDROIDS
19. Fits - WHITE DENIM
20. Popular songs - YO LA TENGO
21. Futuro - THE LOW FREQUENCY IN STEREO
22. Dragonslayer - SUNSET RUBDOWN
23. Six - THE BLACK HEART PROCESSION
24. Farm - DINOSAUR JR.
25. Dim light - GUN OUTFIT
26. Everything goes wrong - VIVIAN GIRLS
27. Rose city - VIVA VOCE
28. XX - THE XX
29. Tonight: Franz Ferdinand - FRANZ FERDINAND
30. Humbug - ARCTIC MONKEYS



Telepathe - Chrome's On It


A Place To Bury Strangers - Keep Slipping Away

A Place To Bury Strangers | MySpace Music Videos


Φωτογραφίες: http://www.myspace.com/telepathe, http://coolmusiccentral.blogspot.com/
Διαβάστε ακόμα